Политолози: Субсидиите пазят партиите от олигарсите

Финансирането трябва да остане 11 лева, смятат те
26 юни 2019 10:35, Габриела Джекова
31

1751 гледания   |  Още видео

Субсидиите пазят партиите от намесата на олигарсите и бизнеса в работата им, заявиха политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков. Двамата се обединиха около мнението, че е по-добре партийните субсидии да останат 11 лева, тъй като само по този начин те ще могат да развиват активна политическа дейност.

Финансирането на партиите трябва да бъде по-прозрачно и прокуратурата да се самосезира, когато има престъпления по служба, категорична беше Андреева. Според нея жертви на намалените субсидии ще бъдат не партиите, а свободните граждани.

Още по темата
"Партийното субсидиране гарантира контрол върху формациите. Смисълът на субсидиите е независимостта на партиите от олигарсите и бизнеса у нас. Това означава и че опозицията ще е независима от управляващите. Освен това гражданите ще могат да изпращат и нови играчи в политиката, които да ги представляват - малките партии. Субсидията не е панацея за престъпленията на партиите. Когато има престъпления по служба, това е работа на прокуратурата. Не виждам голям смисъл да бъдат намалени субсидиите. Просто финансирането трябва да стане по-прозрачно", каза тя.

Според Киряков намаляването на субсидиите би трябвало да доведе и до намаляване на броя на партиите.

"Най-вероятно субсидиите ще бъдат намалени. Досега партиите успяваха да лавират и да пренебрегват тази тема. Нито обществото обаче ще бъде доволно, ако не ги намалят на лев, нито партиите ще са доволни, ако ги намалят на 5-6 лева. 11 и 13 лева са крайно недостатъчни за развитие на активна политическа дейност", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Андреева и Киряков коментираха и скандала "Апартаментгейт", при който много политици бяха обвинени, че са си купили имоти на много по-ниска цена от реалната и в крайна сметка се наложи да подадат оставки.

"Ясно беше, че няма юридически нарушения при "Апартаментгейт", а проблемът е в липсата на политически морал. Обществото обаче няма да приеме изводите на антикорупционната комисия, а ще остане впечатлението, че става въпрос за корупция на най-високо политическо ниво", споделиха те.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партиите са създадени от олигарсите.А субсидиите се грижат парите които олигарсите влагат в тях да имат възвръщаемост
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И КАКВО ОПАЗИХА ЛИ ПАРТИИТЕ ОТ ОЛИГАРСИ- Я ВИЖ БСП- МИЛИОНЕР, ДО МИЛИОНЕРА, ОЛИГАРХ ДО ОЛИГАРХА- АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, БЕДНИТЕ ЗАЩИТАВАТ АМА СВЪРШИЛИ МИЛИОНИТЕ, НА РАБОТА НЕ ХОДЯТ АМА СВЪРШИЛИ ПАРИТЕ, ФИН МИН НА СЪД ЩЕ ДАВАТ, АМА ПРИКЛЮЧИЛИ МИЛИОНИТЕ, В ПАРЛАМЕНТА НЕ ВЛИЗАТ АМА ИЗХАРЧИЛИ ПАРИТЕ, ДО КОГА БЕ БАНДИТИ ЩЕ ХАРЧИТЕ НАРОДНИТЕ ПАРИ И НА ЛУДИ ЩЕ НИ ПРАВИТЕ...
26
1
 
4
 
! Отговори
азазаз преди 10 месеца
Айде-е-е! Тия се втурнаха да захлебват. Явно са огладнели здраво след фиаското с евро изборите.
25
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Добре драги политолози, но кой ще пази народа от партиите! Много са в тази малка по територия и население страна! И смучат пари от държавата! С левчето всичко ще си дойде на мястото!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А как се справяха без субсидии преди това?

Колкото повече пари им даваме, толкова повече изяви ще имат и глупости ще говорят. Да се побират в рамките на членския си внос.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На теория пазят, дефакто зад всяка партия и зад всеки депутат стоят много пари, да прокарват закони в техен интерес, затова сме и на това дередже.
22
0
 
7
 
! Отговори
o^o преди 10 месеца
Партиите ги е страх да искат дарения от олигарси защото ще трябва да изпълняват обещаното, никой олигарх няма да налива от пусто в празно. Се как е, вземат си народните субсидийки и от сутрин до вечер лъжи лъжи и пак лъжи.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ги пазят, а помагат на олигарсите, за да не дават толкова пари. Те пак си дават и си купуват депутати, министри и тн.
20
0
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Спрат ли субсидиите, спират ви и проучванията, анализите, и участията по медиите :)
19
0
 
16
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Субсидиите пазели партиите от олигарсите!? Баце по голяма тъпотия, досега, не съм чел а съм на възраст вечег. Сега да ви питам нещо може ли човек сам да се предпази от себе си! Да имам предвид че ВСИЧКИ политически партии в момента СА РЪКОВОДЕНИ ОТ ОЛИГАРСИ! Вите ДПС една ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ! И Съответно трябва да е ЗАБРАНЕНА ОТ БГ КОНСТИТУЦИЯТА! Вижте ГЕРБ! Вижте БСП! Коя от тия партии не е ръководена от ОЛИГАРХ ми кажете! Та така драги ми смехурковци!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Медии политици боклуциии всичко вие на умряло ,браво на Слави Трифонов хубаво ви натриии носовете ,няма смисъл да продължавате да виете като гладни псетта ,това лев и стотинка не повече боклуциииии умретееее от виенеее.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Очаквам най-накрая да стигнат до извода, че 11 лв. на глас са малко и да си увеличат субсидиите.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Олигарсите молигарсите получавате лев и без виете цяла седмица боклуциииии,кво се опитвате да втълпите на хората боклуциииии и лев не заслужавате а затвор за простата тиквааа.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тогава защо сме най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС ?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Т. е. досега със големите субсидии всичко е било наред, олигарсите са били държани настрана, политиците са били ангели небесни, не е имало зависимости, рушвети, комисионни от обществени поръчки и еврофондове, нито скандали с апартаменти и тераси.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Впрегнали са всичко живо да им защитава париците от субсидиите. Не си спомням някога по който и да е въпрос политиците ни да са проявявали толкова активност, както за субсидиите. Само посегнаха към държавната им хранилка и нададоха вой като че ли ги колят.
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки го е страх от страшните олигарси. Дайте пари на всички да се пазят. Партиите направиха едно велико признание - че олигарсите са страшни, опасни и вредни. Те се пазят чрез пари от олигарсите, а народът е хвърлен на вълците олигарси.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е Слави Трифонов че ще виете на умряло цяла седмица ,ваща мила майчицааа,искам да се гърчите до последно боклуциииии.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
При действащи най-големи в Европа субсидии, структурата на партийната система в България е олигархична. Повечето от партиите са нечия собственост - ГЕРБ принадлежи на Борисов, НФСБ принадлежи на Симеонов, Атака принадлежи на Сидеров, ДПС принадлежи на Доган, Воля принадлежи на Марешки, ВМРО е собственост на Каракачанов. Тези партии функционират като нещо средно между частна фирма и мафиотска структура. А тия ми говорят как субсидиите ни пазели от олигархични структури.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хем супсидирани. хем олигархирани, така май е най добре, щом постоянно се случва.
Аз също се надявам на субсидия иначе сивата икономика ще ме изяде.