Радев: Българите да възпитат политиците да живеят само от заплата

Президентът коментира актуалните теми у нас
11 дек 2019 19:28,
167
Радев: Българите да възпитат политиците да живеят само от заплата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно когато възпитат политиците си да живеят само от заплата; най-вече тези политици, които вземат управленски решения, разпределят бюджет и сключват договори за обществени поръчки. Това коментира президентът Румен Радев в ефира на bTV.

Още по темата

Той подчерта, че за целта са нужни няколко инструмента: непримирими граждани, свободни медии и разследващи журналисти и силни съд, прокуратура и КПКОНПИ, „които да отнемат и запорират имущество и, много важно, да вкарват в затвора”.

В отговор на обвиненията, че говори „черногледо”, държавният глава подчерта: „Аз говоря амбициозно и така трябва да разсъждава всеки българин, толкова сме изостанали от другите източноевропейски държави, трябва да направим много повече”.

Когато му беше напомнено, че кредитния рейтинг на България се подобрява, той на свой ред отбеляза, че България вече е имала даже по-висок рейтинг – BBB+ в период 2006 г. – 2008 г., по времето на Тройната коалиция, а сега възстановяваме кредитния си рейтинг от 2013 г. (ВВВ).

По отношение на намаляването на външния дълг, Румен Радев призна, че има резултати, но също така припомни, че към 2009 г. той е бил по-малко от 10 млрд., за да започне да расте и през 2016 г. (с правителство, оглавявано от Борисов) да скочи до 28 млрд. „Днес излиза, че Борисов полага неистови усилия да ни спаси от Борисов, от провала на предишните му мандати”, заяви държавният глава.

Президентът призова да не гледаме международните класации, а да използваме като измерител благополучието на българските граждани. По думите му трябва да се въведе навсякъде принципът на „конкурентност, прозрачност, отчетност и отговорност”: „Трябва да си задаваме въпроса как строим, как ремонтираме, как обучаваме децата си (…) България е с ограничени ресурси, трябва да държим на качеството”.

Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути. По този начин президентът Румен Радев коментира по bTV законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.

Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, посочи Румен Радев.

„Проблемът е много по-дълбок и няма да се реши с този законопроект”, подчерта държавният глава.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение. „Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям”, отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток". Не трябва да се съобразяваме със заплахите на Владимир Путин, а да гледаме интереса си по отношение на "Турски поток". Това каза по bTV президентът Румен Радев. По думите му с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа.

"Трябва да има много откровена оценка и мотивиране за формирането на цените, защото ние плащаме. Не виждам и анализ на оценката на риска”, заяви държавният глава.

"Чувам, че ще можем да си върнем парите след 15 г. Това е много дълъг период. За толкова време ще се построят много терминали за втечнен газ. Надявам се най-накрая да се построи интерконекторът между Гърция и България и да може да има диверсификация”, каза още Румен Радев.

На въпрос дали, ако кабинетът беше купил изтребители "Грипен", вместо американските самолети, щеше да се избегне конфликт между него и Борисов, Радев заяви, че за него типа самолет няма значение.

"Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен” по начина, по който купи F-16, аз щях да съм същият върл противник. Българското правителство погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия”, заяви президентът.

Радев за НАТО: Проблемите да се поставят откровено

"Покрай F-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, да има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна", каза още Радев.

Той коментира и казаното от новата посланичка на САЩ у нас, че ще санкционират корумпирани държавници и техните семейства с отказ за издаване на визи. Според Румен Радев никой не може да реши нашите проблеми с корупцията отвън.

"Трябва обаче да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта”, каза Радев.

Той уточни, че такива визови санкции има за страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа.

"Вкарването ни в една такава група е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ”, на мнение е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
seira преди 4 години
ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА НЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ ДРУГ ИЗТОЧНИК НА ДОХОД ОСВЕН ЗАПЛАТАТА!ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛИШЕНИ ОТ ПРАВО НА ГЛАС ПРИ КАКВИТО Й ДА БИЛО ИЗБОРИ!ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО ОТ СВОЯ СТРАНА Е СОБСТВЕНОСТ НА СУВЕРЕНА - БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е "РАБОТОДАТЕЛ" НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!НЕОБХОДИМА Е "ТОТАЛНА ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ" НА ВСИЧКИ МЕСТНИ И НАЦИОНАЛНИ ВЛАСТОВИ СТРУКТУРИ!НЕОБХОДИМО Е ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ!!!
121
7
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
Радефф, Радефф, чини ми се българите не мислят като теб. И то се вижда ясно на избори.
120
6
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Поредното опело от този неадекватник. Нямам търпение да свърши жалкия му мандат и да го видя като свещеник за тъжни ритуали.
119
7
 
8
 
! Отговори
Бай Мето преди 4 години
Както обикновено президента е неадекватен. Тези които му пишат речите са неинтелигентни но той е още по-неинтелегентен щом ги чете.
118
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев за разлика от Борисов говори смислено и завършва изреченията докрай, на борисов трябва да му гадаеш какво е искал да каже и искал ли е изобщо да каже нещо.
117
0
 
1
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
До Анонимен 120Къде, приятелю четеш тези данни?
116
0
 
2
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
До Анонимен 125Проекта Белене не е спрян, а даже има проект за разширяване на Козлодуй!
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 125Не бой се бате. Половината ток в европа се произвежда от въглищни централи.
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги Радев е прав.В парламента трябва да има само честни червени депутати, които с една гола заплата на 22 си купуват техноимпекс.
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В това интервю се казва, че само българския съд и прокуратура могат да осъдят корупцията!А кой питам ви АЗ е назначил Прокурорите и съдиите? Вие или хората които трябва да разследват!Гешев кои го предложи независим ли някои от народа!
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандарта на живот на някои държавни служители не искам да конкретизирам, но е далеч от заплатата която получават!
111
1
 
7
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
като цяло съм съгласен с президента, как обаче ще станат тези неща на практика изобщо не ми е ясно; зад проблемите които той очертава стоят силните на деня, окопали се на високи властови позиции и със здрав партиен гръб...?!?
110
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта в Новините по БНР казаха, че 2025г. оставаме без токЕС смятат да спрат използването на въглища а ние произвеждаме половината ток от въглища в Американските ТЕЦове.ЗАщото ББ спря проекта Беляне
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпроса е не кой колко изкарва а колко харчи!Как може Горанов да живее в чужд апартамент при това луксозен на колко от вас ще даде някои да живеете без наем в апартамента му!
108
2
 
14
 
! Отговори
339 преди 4 години
Интересно-каквото казва Радев,аз си го мисля.Хубавото в случая е,че той поне го и казва.
107
0
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 120 А кожи кой е този депутат с 12 апартамента ? От БСП ли е ?
106
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Барабар Радев с мъже. В соца имаше един добър закон. Не живее според доходите си - обяснявай от къде ти е стандарта и ...запазено легло в пандиза. Сега при ГЕРБ видяхме ненаказани соджуци, тераси и апартаменти на баба на любовницана на жената и пр. и пр. и нищо защото са хора във власта и на власта. Харчене като за последно парите на народа без да има за него.Демагогия проба грешка.
105
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавният глава казва определено точно макар на " шайката" така наречена от един бивш кадър на ГЕРБ да не и е удобно . ГЕРБ доведоха държавата до провал - 28 милиарда външен дълг, корупция и беднотия на народа за сметка на забогатялата олигархия облажила се от власта.
104
2
 
6
 
! Отговори
самоцел или преди 4 години
В момента в медиите се спори до посиняване - харесваме - не харесваме системата, искаме - не искаме промени в Конституцията. Обаче аз не получавам представа - какви точно промени исскат БСП в главния ни закон и това защо е по-добро от дзосега съществуващото положение. Никой не казва какви именно промени предлага, а оттам, и защо ми е на мен да се съглася. Нали не забравяте, че аз, избирателят, ви назначавам на работа?
103
4
 
5
 
! Отговори
Барабар Радев с мъже преди 4 години
Радев, а кой ще разследва оногова, който разследва главния прокурор? Сутринта слушах Татяна Дончева и в крайна сметка не разбрах - какви точно промени в Конституцията искате всинца от БСП. Дончемва надълго и нашироко разправяше как това е негодно, онова е негодно, и не обясни какво предлага - кое и как да се промени в Конституцията, и защо.