Глобите - процент от доходите на физическото лице

Приеха новата Концепция за наказателна политика
8 май 2020 08:30, Елка Василева
36
Глобите - процент от доходите на физическото лице
Снимка: Dnes.bg

В бъдещите актуализации на глобите по Наказателния кодекс те може да станат процент от доходите на въпросното физическо лице, а някои фиксирани глоби да бъдат осъвременени. Това е идея от новата Концепция за наказателна политика за 2020-2025 година, която бе приета от Министерския съвет, пише „Труд“.

“Да се преосмисли начинът, по който да бъде определян размерът на наказанието – дали да се запази налагането на глоба във фиксирани от закона граници или то да се замени с индивидуализирането на стойността на глобата като процент от получаваното от дееца възнаграждение за определен период от време”, пише в документа, гласуван от правителството.

Концепцията предлага да се придаде по-голяма значимост на административно-наказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата. А някои състави от Наказателния кодекс да се декриминализират и да се санкционират с административно-наказателни мерки.

Предлага се и отпадане на наказанието “доживотен затвор без замяна” като несъвместимо с чл. 3 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, гъвкавост на пробационните мерки в изпитателен срок, създаване на стимулираща добросъвестното поведение уредба и др.

Част от наказанията с “ефективно лишаване от свобода” по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност, ще бъдат заменени с “пробация” като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.

 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много им се иска на гербавите мутро-милиционери да щавят яко българите!Да, за българите говоря.Дано не успеят!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закривайте!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не спазваш правилата и да не се осигуряваш на реален доход и да укриваш доходи и данъци е характерно за един тип хора. Съвестния спазва правила и се осигурява и си плаща и данъци, значи ще си плаща и скъпи глоби. В тази държава, който много спазва правилата все е превозен. Скандинавски правила на балканите не стават!
8
0
 
45
 
! Отговори
Пи Ле преди 1 година
На нация с 40% сива икономика, половината заплата под масата и милион по махалите без ден трудов стаж - глобата процент от доходите. Гениално!
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да има наказание ангария - труд бе заплащане.
6
0
 
32
 
! Отговори
Да така е преди 1 година
А тези без доходи, закона не ги лови.Хитро.
5
0
 
25
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Това не са добри решения за бг народ!
4
1
 
28
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Мутрите, които нямат официален доход пак ще са облагодетелствани. Той и Борисов с една заплата живее....
3
0
 
21
 
! Отговори
и защо преди 1 година
ушравляващите смятат , че престъпниците имам някакви легални доходи !!! или това е идея на боко да защити електората си от манг.усти...те доходи нямат значи да продължат да нападат и ограбват беззащитните стари хора по села и паланки а като ги хванат вмести затвор...на свобода ...пробация за да продължат да издевателстват. но явно останалите в България са мазохисти що траят тази подигравка
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи бедните ще почнат да незчинстват по улиците.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това 100% Горанов го е измислил. Той много харесва такива изрази като "концепция".