Кой кой е сред новите министри в кабинета?

Вижте кратка биография на новите членове на кабинета
Обновена: 23 юли 2020 15:15 | 23 юли 2020 12:10, Красимир Ангелов
249

Кирил Ананиев ще бъде новият финансов министър. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министър-председателят Бойко Борисов  постигна съгласие с партньорите си от управляващата коалиция – вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов и лидера на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството, които да бъдат направени.

След като премиерът прие депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов, днес на провелия се Коалиционен съвет бяха одобрени предложенията за нови ръководители на трите ведомства.

За министър на финансите е предложен настоящият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, който преди да поеме здравното министерство бе заместник-министър на финансите и служебен министър на финансите.

Още по темата
Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

От август 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на финансите. От 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. е министър на финансите на Република България в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков.

От 4 май 2017 г. до 10 ноември 2017 г. е заместник-министър на финансите в третото правителство с премиер Бойко Борисов. Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

Министър на вътрешните работи пък ще стане настоящия директор на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Той е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил.

Завършил е висше образование в Технически университет в София, като в МВР е назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор "Криминална полиция" в 6 РУ-СДВР.

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор "Наркотици" – СДВР; Началник на група в сектор "Криминална полиция" в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор "Наркотици" – СДВР; Зам.-началник отдел "Криминална полиция" - СДВР.

През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща  и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията на управляващата коалиция за министър на икономиката. Той е роден през 1978 г. в Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. 

Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по "Предприемачество и рисков капитал" в Американския университет и има успешно преминати курсове по "Управление на проекти" (WIFI, Австрия), "Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции" (JICA, Япония), "Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. е началник на отдел, като ръководи отдели "Преструктуриране и капиталови пазари" и "Управление и преструктуриране на държавното участие".

През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели "Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг" и "Стратегически анализи и прогнози". Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

В рамките на Коалиционния съвет беше приета оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и беше предложено този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Тя завършва висше образование - магистър по "Право" в Нов български университет и притежава и магистърски степени по "Публична администрация и административни практики" и "Право на Европейския съюз" от СУ "Свети Климент Охридски",  както и магистратура по "Стопанско управление" от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Велико Търново.

Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в "Топлофикация София" ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерство на земеделието и храните. Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в "Национална електрическа компания"  ЕАД.

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет. На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

За освободения пост на министър на здравеопазването пък е номиниран настоящият изпълнителен директор на УМБАЛ ”Александровска” ЕАД проф. Костадин Ангелов
. Той е роден на 7 юни 1977 година, като по образование е магистър по медицина от Медицински университет – София, от 2006г. – магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, Медицински университет – София, а от 2015г. – магистър по финанси от Университет за национално и световно стопанство – София.

Има редица специалности в областта на хирургията и хирургичната онкология. Преподава на студентки по медицина, като има публикации в редица медицински издания.

Започва своята кариера през 2004г. като лекар-ординатор в Спешно отделение – Шокова зала към ЦСМП – София област на територията на УМБАЛ "Св. Анна". От 2006г. до момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ "Александровска" - София.

От 2014 година е член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, член на Академичния съвет на Медицински университет – София.

От 2017 година до момента е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание. От 2019г. е главен координатор на Експертния съвет по "Хирургия", Министерство на здравеопазването.
 


249
Още от Политика
Евродепутат: 85% от €29-те млрд. от ЕС са безвъзмездна помощ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
До хахахахахаха

Тоя *** с 5 операции професор е станал. По време на управлението си от 4 млн. докарал Александровска болница до 60млн. загуби. Ще оправи и министерството. Единственото което не е успял е да забременее след многократни опити
220
0
 
0
 
! Отговори
Митко 21 см преди 2 седмици
Ба, тоя Лъчезар Борисов прилича на ***. Немаше ли некой по убав?
219
0
 
5
 
! Отговори
верно ли? преди 2 седмици
Верно ли новата министърка на туризма е лИбовницата на Далавери?

Още от времето когато е била водеща в телевизия 'скОт'?
218
1
 
9
 
! Отговори
бай Анани преди 2 седмици
Нов бардак със стари к-ви не става.Това,че герберастите обърнаха държавата на бардак и 12 години ги търпим,сега народа им показва правия път и че не може да не уважаваш сънародниците си.Да ама държавата не е бардак и се нуждае от ново,свежо управление,затова Бойчо-иди си с мир.Вземи си и Геша,да не го забравиш.И правителството да вземеш.
217
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка!!!
216
2
 
15
 
! Отговори
До Neseriozno преди 2 седмици
Абсолютно си прав, това, че някой е доцент или професор в България не значи, че е много умен или много морален......................някои хора се издигат за сметка на по-умни и по-достойни от тях!!!
215
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като чул кой ще е министъра, сред приятели, дъ Меъра на Симитли е казал тоси с опънатата кожа по лицето и боядисанката косица имал бил на гърба в 3D татуирани женски гърди , тройки, което бил направил да не губят време да га обръщат га го набързо изпердашват за да га апът по зърната, божкеле
214
1
 
15
 
! Отговори
бай ганю преди 2 седмици
на вмирисаната риба първо и се отстранява главата от където тръгва миризмата
поредните безпомощни и безмисленни рокади
когато онзи на върха не позволява на онези отдолу да проведат нужните реформи то какъв е смисъла да се преназначава различен индивид на когото отново ще са му вързани ръцете?
ааааа сетих се просто играят ролята на поредния бушон
колко унизително за самите подчинени на боко
213
2
 
30
 
! Отговори
Neseriozno преди 2 седмици
Костадин Ангелов е симпатичен човек но израсна професионално по предварителен план нарисуван по шуробаджанащината, той не беше сериозен акто студент по медицина и още тогава казваше че щял да стане директор и позна, като той така и директора на АГ болница завършиха медицина с "връзки" и ги взеха за докторанти, помогнаха им да и да станат и доценти и професори на гърба на много по къдарни от тях лекари, именно срещу корупцията са и протестите!
212
7
 
4
 
! Отговори
ТРУПОВЕ ЩЕ ИМА преди 2 седмици
ЩОМ СЕ РАЗБОЛЯВАТ ПО 320-ЧОВЕКА НА ДЕН .....НЕМА И ТЕБЕ ДА ПОДМИНЕ!
ТИ ЗА НЕКАКВО "ИЗКЛЮЧЕНИЕ" ЛИ СЕ ИМАШ...ХА,ХА,ХАААААААА??!
211
8
 
2
 
! Отговори
Браво на ГЕРБ! преди 2 седмици
"ХАЗАРТА" ПИ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ....!
СЕГА ВЕЧЕ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ВСИЧКО!
210
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При 239 аматьори само един професионален ***
209
1
 
12
 
! Отговори
Коцето преди 2 седмици
Е от една порода, вирееща по нашите земи от най-дълбока древност. Преклонена главица. Не че е лошо, но говори толкова много за характера.
208
2
 
6
 
! Отговори
Сега съм манекен преди 2 седмици
Дайте ми чифтета гащеризони и ставам майстор зидар!
Вдругиден ще съм мияч на кулоари, ама не се отказвам!
207
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верно ли че Костадин Ангелов, който ни заплашваше с чували с трупове бил "мека китка"?
206
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя Вельов защо се изложи така? Можеше да откаже, а сега хем хората го намразиха, хем колегите му. Евтиняк! Ама като иска келепир...
205
1
 
13
 
! Отговори
Мъжки вретена преди 2 седмици
Нищо чудно тая оредяла коса с *** намацана, тва лице опнато с ботоксче, ноктета на крачетата лакирани в цветовете на дъгата, ходейки с дамска превръзка след употреба на топло прясно мляко и варени сливи в него да се оплаква на Джонсън и джонсън че с една акумолаторна ХХL превръкза да може да ожладее 5 дневния си дRисцикъл и че преливал от къде антивирусната маска на ботоксираното му лице от където му пръскало по почерняната коца и капело на новия дъгов лак по крачните ноктета, бе джанъм бе
204
0
 
19
 
! Отговори
Ммм преди 2 седмици
Хахаха, Калинко беше депутат за 5 дни, пожелах му като го видях да е само дни.
Много гот.
Всеки се излага според възможностите си.
203
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка, гербаджийски крадци и мафиоти!!!
202
5
 
23
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 2 седмици
Хехее..тия са гаврят с хората..ОСТАВКА МУТРО И ЗАТВООООООООРРРР БЕЕЕЕЕ...ФЕРЩЕЙН БЕ САХЕР?!??