Пари вместо отпуск за извънредния труд на полицаите

Целта – да се повишат качеството на работата и мотивацията
24
Пари вместо отпуск за извънредния труд на полицаите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Край на ненормирания работен ден на полицаите и пожарникарите от 1 януари следващата година. Предложението за тази промяна в Закона за МВР дойде от група депутати от ГЕРБ и беше одобрена от парламента на първо четене.
 
Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.
 
Предвиденото изменение регламентира това, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по ЗМВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни, а ще се заплаща.
 
От БСП настояха законът да влезе в сила от момента на обнародването му в Държавен вестник, а не от следващата година.
 
"Тези хора са навън при лоши условия на протестите, по-добре е да компенсираме и те да изпълняват съвестно задълженията и да не се стига до ескалация на напрежението", призова Иван Иванов от левицата.
 
Според Филип Попов може да се направи актуализация на бюджета.
 
МВР шефът Христо Терзийски обясни, че извънредният труд нарасна от март заради пандемията от коронавируса, а не заради протестите.
 
Той допълни, че законовите промени са одобрени от синдикатите в системата и е договорено да влязат в сила от следващата година.
 
"Не става дума за тези, които са навън и ги пече слънцето, те и сега получават допълнително възнаграждение. Останали са много малко, които не взимат и ние и за тях искаме да го направим, ГЕРБ го прави това", настоя Валентин Радев от ГЕРБ.
 
"Предвид специфичната дейност на министерството, служители на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни. Съгласно действащата към момента нормативна уредба, положеният труд в работни дни над установеното работно време не представлява извънреден труд, поради което не се компенсира с възнаграждение", мотивираха се вносителите на промените.
 
Според тях компенсацията с отпуск означава, че други работят извънредно, докато колегите им ползват тази по-дълга почивка.
 
Депутатите от ГЕРБ смятат също, че ако в МВР получават по-високо заплащане, вместо повече отпуск, ще се повишат качеството на работата и мотивацията.
Отпускът, който полицаите са натрупали като компенсация за извънредния си труд, ще се запази, а при напускане – ще се изплаща.
 
С промените в закона се вдигат и паричните награди в МВР.
 
Досега при награждаване от министъра, негов заместник и главния секретар на МВР се даваха до 200 лв., а ако промените в закона бъдат приети и на второ четене, сумата да се увеличи на 250 лв. За отличието, което се дава от местния началник сумата ще скочи от 120 на 170 лв.

24
Още от Политика
Социолог: Бъдеща партия на Радев ще се превърне във фиаско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
Половината са с огромни кореми,размъкнати,дъвчат нещо и говорят по телефон в движение,всички без шапки-като пъдари.
19
0
 
4
 
! Отговори
гого преди 1 седмица
Време е тези моомчета да преминат от страната на протестиращите.Нито ще видят ваучери за почивка ,нито кеш.Ще дойде ден когато и те ще се надигнат ,но дали ние ще застанем зад тях?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вие мислете как още тулупи да произвеждате, а не образовани хора, и икономика. Кого пазят тия и какво допринася милицията за развитието на нацията, напротив
17
0
 
4
 
! Отговори
а за другите преди 1 седмица
А извънредният труд на другите професии няма ли да се заплаща бе ГЕРБаджийски мало умници. Според вас само полицаите ли са хора. С това Вие нарушавате Конституцията, че всички граждани имат едни и същи права.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не си мислете,че редовите ченгета обичат мутрата и бандата му!
15
1
 
12
 
! Отговори
Смях преди 1 седмица
Униформени тулупи.
14
0
 
0
 
! Отговори
8791 преди 1 седмица
До Анонимен
Може и не всички да знаят.Хайде сега, ти, компетентният, да обясниш.
13
4
 
2
 
! Отговори
8791 преди 1 седмица
До Анонимен
Ами дано ти се сбъдне желанието...
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По добре две дъщери ку*ви отколкото син полицай.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва един път завинаги да им покажем, че не само полицай и пожарникари има в тази държава. Да се блокира всичко и да се махат бандата на Тиквеника.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докога, само за тези кучкари ще се говори. Само техният извънреден труд да няма ограничение. *** вземи си всички мекерета о се омитай.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Качеството на работа ще им се повиши ако имат редовни тренировки и обучения.
8
10
 
3
 
! Отговори
жжжжж преди 1 седмица
БРАВО така трябва да бъде!!!!!!!!!!!
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Труд и милицай!?Хаха! Абсурд!Може би имат предвид онези охранени тулупи дето се изпотиха да ритат нещастните 50 килограмови младежи!Оставка некадърници!
6
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полицаите са с хората. Просто е въпрос на време да им писне да пазят вулгарня еднокнижкик. Нима мислите че те не виждат какви ги върши.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На снимката май има един, който не може да раздели на две магарета сламата. Пет години от съществуването му, са минали в игране на комар с взводния във военното училище. После станал офицер, че и милиционер.
4
2
 
15
 
! Отговори
alf преди 1 седмица
Ротаааа мирнооооооо 1,60 на час за мизерницитееееееееее
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички знаят как се "пише" извънредния "труд" на бюджетните търтеи.
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глад мори чингята. Няма кеш, няма рушветчета, няма далаверки, няма щавене, това не е живот. Отделно всички имат фирми, водещи се на близки до тях роднини, по обясними причини, но покрай вируса и там суша. А ипотека с хиляда и петстотин лева заплата, не се плаща. Отделно лов, риболов, три таралясника, жена, деца, глад ей. С дрямка на паветата не става, трябва си яко щавене и кинти.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дали на чингетата не им е писнало да ги Гаврят. Но трябва да се пази мутряка. Логиката не съществува под фуражка.