Ще доведат ли масовите протести до оставка?

Експертите са на различни мнения
6 авг 2020 22:50, Нели Христова
138

След проведения Коалиционен съвет стана ясно, че правителството остава до края на своя мандат. Президентът Румен Радев от своя страна разкритикува "авторитарното управление" в последните 10 години.

Той представи проект за Национален стратегически документ и готов състав за служебен кабинет.

Политическата ситуация за Bulgaria ON AIR коментираха социологът Цветозар Томов и Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

"Становището, че правителството ще изкара мандата си до редовните избори, се чу главно от коалиционните партньори. Появиха се двусмислени изказвания в публичното пространство. Изборите през март са прекалено дълъг срок за решаване на кризата, в която се намира управлението. Тепърва ще видим дали тази нагласа на правителството е осъществима на практика", посочи Томов.

По думите на Михаил Кръстев заявката, че правителството няма да се поддава на натиска на протестиращите, не се прави за първи път.

"Наблюдавахме много такива изказвания. Както виждаме обаче, ситуацията е доста динамична. Вицепремиерът изброи възможните варианти, отхвърли няколко, които бяха доста обсъждани в последните дни", заяви Кръстев.

Според него вече имаме по-голяма яснота за това, което е допустимо в очите на правителството.

Томов пък смята, че шансовете на правителството да завърши мандата си са малки.

"Най-вероятно в късната есен ще се насложат няколко кризи, които това правителство при загубата на обществено мнение, уличните протести, няма да е в състояние да овладее", отбеляза той.

"Масовите протести винаги са водили до оставки. Има ясна тенденция за загуба на обществено и политическо доверие в управляващите, която излиза на повърхността и чрез данните социологически изследвания", уточни Томов.

Според него България е в криза, която трябва да бъде разрешена не заради протестиращите или управляващите, а заради интересите на страната.

"Борисов не е човекът, който досега е показал поне емпирично в историята, че страхува от подаване на оставка или от избори. Дори от служебен кабинет, който не е изготвен от близък до партията", обясни Кръстев.

Според Томов предсрочни избори "спокойно могат да се проведат от правителство в оставка". "Служебен кабинет не е необходим. Но Конституцията не допуска такова решение", обясни социологът.

По мнението на Кръстев, служебен кабинет може и да не се справи с политическите и икономически предизвикателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
баце преди 3 години
Ако не поддат оставка на правителството и не пробват с нов кабинет, тогава могат да вземат около 10% процента при честни избори. Изпуснаха времето са адекватни и разумни действия.
116
1
 
7
 
! Отговори
Еххх шопи!? преди 3 години
Докато си пиете кафето по мегданите, Доган си прави поредният сарай. Гледахте ли новините, само на 100 метра от брега на яз. Искър, Доган си строи поредният палат, а ла.йната му ще си плават в язовира, от който цяла София пие вода!? Божеее, и това ли доживяхме?
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нокти и зъби ще бранят корумпираната си власт. Оставка крадци ненаситни. Калинки бездарни. Корупцията и некадърността убиват. Пресен пример Бейрут.
114
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям смях.Два файтона дру са лки, които не знаят на кой свят са и какво искат, били МАСОВИ.30822
113
2
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Палатковите лагери културно са премахнати от централните кръстовища във страната. Бабикян и някои от протестърите са в ареста.
112
6
 
11
 
! Отговори
4 гласа за ГЕРБ преди 3 години
Не, дори и хора които не са гласували за ГЕРБ ще го направят сега , защото никой не желае да върне тройната коалиция .Мая, Слави и ДПС.Да не забравяме и отровното трио което вече един месец ни трови по кръстовищата.
111
11
 
12
 
! Отговори
Оставка мръсници! преди 3 години
Оставка крадци!
110
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами защо не си управлявате тогава доволно и щастливо?А мафиоти?Нали били малко протестиращите и народът ви искал?Управлявайте си, не им обръщайте внимание тогава.Ама нещо май не ви е комфортно?
109
18
 
9
 
! Отговори
Бисмарк преди 3 години
Само с желязо и кръв герб ще падне от власт! С кръв са я взели и с кръв ще я дадат!
108
15
 
21
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Платените от Божков протестъри са една шепа на фона на тези които са за Правителството да остане! Никаква оставка!!!Пускайте жандармерията да пребие тези крякащи пияндета!!!
107
17
 
14
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Всеки уважаващ се политик на Запад като види,че не е желан си подава оставката. Само Бойко Банкянски се инати като магаре,защото иска още да краде и да е на власт. Той ся скара дори с Цветанов,който уж му беше най-верен приятел. Министрите ги сменя като носни кърпички. Никой вече не го уважава нито като премиер,нито като човек.
106
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са най-тъмночервената издънка,ГЕРБ е партия на стражите на Революцията - ДС и УБО. Борисов ги вади сичките от Музея "Революционна бдителност".
105
1
 
7
 
! Отговори
крайната цел преди 3 години
Това е оставане на власт а не оставка!
104
5
 
8
 
! Отговори
чудо би станало преди 3 години
До пенсионерСтаро да може и младо да знае! БКП=СДС+БСП-ДПС. Старата песен на нов глас!Ще чакаме новият месия да ни освободи и презароби! Мразим свободата!Робска страна
103
6
 
8
 
! Отговори
Сата Н преди 3 години
Добрата новина е, че милиционерите от ГЕРБ ще пооредеят след конференцията. Почти всички бяха без маски и зяпаха като шарани.
102
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите си мислят, че след като повече от десетилетие търпим безропотно да ни яздят отявлени галффони, вече могат да се гаврят с нас както си искат.Да им покажем, че са се объркали!Протести до оставката на Мутрата от СИК и поръчкоратурата!Шайката в затвора!
101
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опорна точка N1 на слаботоковите гербави ***:Ако махнем престъпниците, които ни управляват от 11 години и докараха страната до първо място по корупция, смъртност, последно по доходи и продължителност на живота, ще стане много лошо! Да знаете! Може би ще станем първи по корупция във Вселената? И животът ни ще продължава секунди.За да не стане това, трябва да подкрепим пияния толуп, дето нанка до шкафчето със злато и пачки, с пистолет отгоре!
100
5
 
17
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
ако така наречените спонтанни протести доведат до оставка , резултата ше го усетите до няколко месеца ! нищо хубаво няма да се случи , бъдете сигурни ! България така ше затъне че ви е бедна фантазията ! младите не знаят но по възрастните над 50-55г. помним какво сътвори бкп , след като създадоха сдс и се преименуваха на бсп !
99
2
 
3
 
! Отговори
Залозите растат преди 3 години
Ще падне ли правителството или ще избута.Залаганията продължават.
98
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
До Ъъъъ Забрави Румен Радев - член на БКП на 18 или 19 години.