Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението

Наборната служба не тревожи хората, смята вицепремиерът
18 авг 2020 09:32, Петя Славова
181
Дончев: Промените в Конституцията не са потушаване на напрежението
Снимка: БГНЕС

"Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. Те са направени като отговор на исканията, не само от тези месеци. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото". Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че оставката на премиера е най-полезният ход независимо дали бъде свикано Велико Народно събрание.

Още по темата

Според него е нужно да се промени начинът, по който функционира демокрацията днес. "Няма как след низ от напрежение промените да са само персонални", отсече вицепремиерът.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години. България бе съвсем различна държава", обясни Дончев.

В редакцията на текстовете участие са взели част от Министерския съвет, както и министър Данаил Кирилов, и вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете",  разясни Дончев и допълни, че в крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС.

"Това е рамката, предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат в детайлите. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция. Добре свършената работа ще означава, че текстовете ще бъдат приети от ВНС и ще заработят. Всичко останало са субективни оценки. ", отсече той и допълни, че всички чакат с нетърпение чакат какъв текст ще се появи и е нормално всички да не мислят по един и същи начин. Трябва да гледаме каква е същината."

По думите му, машинното гласуване е правилната стъпка. Що се отнася до протестите, Дончев обясни, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но все пак и този ресурс не е безкраен.

Вицепремиерът коментира и желаната от ВМРО връщане на наборната служба. Според него тя не тревожи хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Промените в конституцията са, за да се прокара истанбулската конвенция за кеф на господарите му в брюксел.
149
2
 
1
 
! Отговори
десните преди 3 години
До Червени метастазиКакви десни са те? Всичко е агентура на БКП-ДС под егидата на кгб! Не им вярвайте
148
1
 
1
 
! Отговори
математика преди 3 години
Ако приемем, че средно съднателният ни живот е около 50г. / между 20-70г./ излиза, че 1/5 от моя живот е минал под ръководството на човек ниско интелектуален, с ниска обща култура, циничен, арогантен и лъжец. Отговорете си на въпросът-дали бихте искали Боко Тиквата да Ви е баща ---- А ако не, защо искате той да Ви направлява?
147
1
 
3
 
! Отговори
айде сиктер преди 3 години
Айдер сиктер--11 г. само кражби и лъжи...Мутри вън и оставка.
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавно изтезаване и измъчване до смърт на всички корумпирани политици!!!!!
145
1
 
4
 
! Отговори
гаро преди 3 години
БЕЛАРУС И БЪЛГАРИЯ СА В ЕДИН СТАР И ДОКАЗАН СЪЮЗ-МУТРИСТАН!
144
1
 
1
 
! Отговори
ЕВО преди 3 години
Томи,Томи чудя се защо гробарите не отворите по един козметичен салон във всички по-големи градове?Напрежението в държавата ще стихне и спре когато си отидете!Не се уморихте да крадете,повече от 10 години,а сега напрежение в държавата!Оставка и шут!
143
1
 
3
 
! Отговори
харемът преди 3 години
До LisaИдете в НС . стария бардак на Герб!
142
1
 
4
 
! Отговори
кри терии преди 3 години
В Беларус една седмица скачаха,и целиот еврепейски саюс тръгна да ги защитаваХем не са в "съюза".А за нас над 40 дни се правят на починали лисици,да ги....
141
1
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Вервам ти....Ти да видиш!!!
140
2
 
1
 
! Отговори
БКП-ДС преди 3 години
До АнонименКаквито са десните - такива са и левите ***..............
139
2
 
1
 
! Отговори
България преди 3 години
Най-бедната, пропаднала,обречена от БКП, изостанала, с висока смъртност
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко каза същото, ББорисов отиде на въртене на гъзa с нова конституция, пак като Луки. Ама там, в Беларус, ако не знаеш къде е (Томи) са вече по-напред и са много, много хора, дето протестират. Придворните медии там абдикираха, а тук си лялят вече месец и половина тотални глупости. А тук стават лошо режисирани постановки, благодарение на вас, придворни медии. Няма как да се убедите сами, че сте прави. Хората не ви вярват, факт.
137
4
 
1
 
! Отговори
прилика и разлика преди 3 години
До Анонимен141Боко и Радев са комунисти БКПЕдиният разграбва а другият разединяваЗатова България е най-бедната в Европа
136
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Червени метастазиБългария я ограбиха десните,а не червените или левите!Те какви метастази са?Не ме интересува партията,нито цвета,интересува ме България да бъде свободна държава с щастливо население,а не да живеят в постоянен страх и терор!
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко хвърляй оставка ,какво чакаш?Никой не ти иска конституцията,което си е един трик за запазване на властта и окупиране във властта окончателно и работи срещу народа и срещу държавата!Предателя си ти!Диктатор!Тиранин!С конституцията предавате България,като разрешавате на чужденци да закупуват земя и отнемате всички правомощия на президента,за да осъществите плана си за ОКОНЧАТЕЛНА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА в България и хванете народа за гушата,докато спре да диша!Оставка!
134
3
 
1
 
! Отговори
Червени метастази преди 3 години
Рожба на Герб и българо-съветската дружба! Никой не ви иска!
133
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербери и салто мортале да направите и евентуално да спечелите изборите,вие имате 0% доверие от народа,нещо повече,народа ви мрази повсеместно и Бойко за да отърве кожата измисли трика с конституцията,но народа НЕ ВИ ДИША и никакви трикове няма да ви помогнат,а напротив - омразата и отвращението към ГЕРБ ще расте право пропорционално с триковете ви да запазите властта или да си създавате партийки-патерици!Хора не ви искат,не разбрахте ли?
132
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че народа мрази масово ГЕРБ и ГЕРБ не печели избори по честен път и с доверието на гласуващите,а с манипулации и заплахи,това с конституцията беше новия трик с който се опитват да се задържат на власт и да манипулират отново изборите в своя полза,но не знам как ще управляват,защото омразата на народа срещу ГЕРБ е масова повсеместна в цяла България и в чужбина,народа не ги понася изобщо,не са само крадливите олигарси срещу ГЕРБ!
131
1
 
8
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Тези *** си мислят ,че само техните деца имат право на бъдеще за сметка на нашите деца.Това правителство ще бъде държано от САЩ и ЕС докато не се сложат ваксините,после идва краят им и градежа на бесилките,повярвайте ,те самите не подозират