Почина финансистът Стоян Александров

Той беше министър на финансите в кабинета на Любен Беров
24 авг 2020 18:06, Анисия Иванова
114
Почина финансистът Стоян Александров
Снимка: БГНЕС

Почина министърът на финансите в правителството на Любен Беров – Стоян Александров, съобщи БНР.

Александров е роден на 14 юни 1949 г. в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт „Д. А. Ценов“ в Свищов. Работи в клона на Българска народна банка в Кюстендил, след което е преподавател във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София. През периода 1993–1995 г. е служител в управление „Финанси“ в Окръжния народен съвет в Кюстендил.

В началото на 90-те години Александров оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става министър на финансите в правителството на Любен Беров.

По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 година. Направена е важна стъпка в модернизирането на данъчната система с въвеждането на данък добавена стойност от 1 април 1994 година.

След падането на кабинета на Беров през 1994 година Стоян Александров е директор на Централна кооперативна банка, по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. През 2003 г. е издигат от Българската социалистическа партия за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тази новина трябва да я сложите в рубриката "Свободно врем и забава". Умрял комунист от БСП. Че каква по-хубава новина от това
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм му бил запален фен, но си беше голям непукист и "дърво". В тая комунистическа бъркотия се справяше относитело добре.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Александров беше малката секира, а голямата беше шефа му проф. Г. Петров. Интересувал съм се защо им казват така. При това от колеги, работещи в УНСС. Разбрах, че неблагодарните студенти са им измислили тези прякори. Като информация за любопитните, бях асистент и главен асистент в този университет в периода 1998 - 2002 г., на този, с прозвището Кожудеров, а той си е проф. Христо Н. Кожухаров. Той им пишеше двойките и ги изпращаше на поправителни изпити, а не аз. Приятелите са ми търговците.
80
1
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Чича Ви Митко 70 Лош човек и много алчен.И комунист на всичко отгоре.
79
3
 
5
 
! Отговори
Помня преди 3 години
Към биографията му като добър финансист да се добави и добър частен лихвар. Нали помните как го изловиха в лихварство в нарушение на Закона. Частна банка и нищо. Тогава Гешев не беше
78
6
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Мир на праха му на г-н Стоян А. Каквото и да пишете или мислите за него, той си остава единственият българин, който е успял да постигне опрощаване на външен дълг на страната ни. За разлика от един от наследниците му като министър на финансите, Владислав Горанов, който издаде облигации за 16 милиарда лева. Честито на Герб и нейните финансисти, както и на тези от БНБ-то !
77
6
 
2
 
! Отговори
kk преди 3 години
секси новина
76
2
 
2
 
! Отговори
иванов преди 3 години
Сигурно пак от Ковид е починал.
75
4
 
16
 
! Отговори
Див Петел преди 3 години
Дано Господ му прости, а аз ще спазя правилото че за мъртъв или добро или нищо, затова НИЩО.
74
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че е пукнал. Още помня по време на хиперинфлацията като се появи по телевизора и вика: що се оплаквате? да сте минали на валутни позиции. Дано се пържи в пъкъла!
73
1
 
29
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До секиратаВ УНСС всеки преподавател, който не дава изпити срещу съответната сума и държи студентите да учат се води секира.
72
4
 
26
 
! Отговори
бивш студент преди 3 години
Светла памет на Александров ! Който е учил при него е научил !
71
0
 
12
 
! Отговори
до ОСТРИЛКАТА преди 3 години
За мъртвите добро,или нищо освен ИСТИНАТА.Изразът принадлежи на политика и поет Хилон от Спарта.Това е целият цитат и е крайно време да се употребява правилно.
70
0
 
3
 
! Отговори
дано преди 3 години
,,системният организатор,, му прости
69
1
 
4
 
! Отговори
секирата преди 3 години
Вечното му прозвище!
68
10
 
23
 
! Отговори
ОСТРИЛКАТА преди 3 години
За мъртвите -добро или нищо ... За този ... едно голямо НИЩО !!!! Стотиците студенти с които се е гаврил , пили са по едно ...... За другите му далававери - да отговаря сега пред Създателя !!!!
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оцелял българинДа, това очаква всички. Да се наядат някой ден.
66
28
 
37
 
! Отговори
тежка му пръст преди 3 години
Този не беше ли който отпусна милиони на някои.И нали той създаде кредитните милионери?Отпущаше милиони за уж да поддържа на искуствено дишане социалистически заводи.В същото време раздаваше неосигурени кредити на "правилни" хора. Сега Радев & Сие са се е затъжили за онези времена.И не им стигаше Бойко, ами сега и Гешев са им е заседнали на пътя че направо ще откачат от яд . . .
65
9
 
31
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 3 години
Сори, няма как да пусна сълза за този. Лош човек беше!
64
7
 
46
 
! Отговори
ДДС преди 3 години
Не знаех, че най-безскрупулния данък в съвременната история ДДС се води "модернизиране". След като сме си платили 10% данък общ доход и 20% осигуровки върху заплатата, на брашняните чували като мен и вас ни остава уж някаква "чиста", заплата, от която още веднъж даваш 20% на държавата под формата на ДДС, потребявайки стоки и услуги. Така повече от половината брутна заплата ти отива за данъци към държавата. Те това са ниски данъци! ДДСто е най-голямата кражба от народа в съвременната история!