Документи от Агенцията по вписванията - онлайн?

За да получим документ, ще ни трябва ел.подпис или сертификат
Обновена: 10 ное 2020 14:27 | 10 ное 2020 14:18,
0
Документи от Агенцията по вписванията - онлайн?
Снимка: БГНЕС

Удостоверенията за тежест върху имот, който купуваме, препис от акт и куп други документи вече ще могат да се заявяват и получават и по електронен път. За целта ще ни е нужен електронен подпис или сертификат от Агенцията по вписванията. Това предвижда промяна на правилник, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

В него се предлага още в електронен вид да се приведе входящият регистър, азбучният указател, партидната книга, регистърът за справки, регистърът за отказите и постановените по тях определения в Службите по вписвания към Агенцията по вписванията, пише "24 часа".

На хартиен носител ще останат само книгите по вписванията, книга "Откази" и входящият регистър, който се води като електронен, но се приключва по дни на хартиен носител от съдията по вписванията.

Така най-често търсените услуги, като преписи от актове и удостоверения за тежести, ще се заявяват по електронен път. До електронните услуги ще се достъпва само ако заявителят се е регистрирал в Единния портал за достъп до електронни административни услуги и ако притежава електронен подпис или цифров сертификат, издаден от Агенцията по вписванията, чрез който се идентифицира.

Предлага се още справки да могат да се правят и по регистрите, а не само по партидните книги.

Агенцията по вписванията определя единна факсирана тарифа от 5 лв. за поискано по електронен път удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа, съхранявани в Службата. За предоставяне на копие на документ чрез отдалечен достъп до информационната система таксата ще е 2,50 лв. Досега тези такси бяха най-различни и в зависимост от вида на документа, можеха да излязат и по-скъпо.

С измененията се прецизират и официалните документи, които се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър и които се прилагат към подлежащия на вписване акт, в случаите, когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари