МВнР: България е дала 5.5 млн. лв в помощ за 18 страни

С тях са финансирани двустранни проекти и международни организации
4 дек 2020 13:38, Петя Славова
15
МВнР: България е дала 5.5 млн. лв в помощ за 18 страни
Снимка: БГНЕС

България подпомогна 18 страни през 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие с над 5,5 млн. лв. С част от средствата до октомври бяха до финансирани двустранни проекти и международни организации, а други бяха дарени под формата на хуманитарна помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Значителен дял от помощта беше разпределен за страните от Западните Балкани и Източното партньорство. В двата региона са финансирани общо 60 проекта за развитие на образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. 43 от тях са свързани с нашия дългосрочен външнополитически приоритет – евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

Най-голяма подкрепа страната ни оказа на Република Северна Македония, финансирайки 15 техни проекта на стойност 897 790 лв. Благодарение на един от тях беше обновена сградата на средно общинско училище „Георги Наумов” – Битоля“.

Страната ни подпомогна безвъзмездно и проекти в Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Черна Гора. Чрез средствата се финансират дейности, свързани със здравеопазване, образование и инфраструктура.

Най-мащабният одобрен проект, финансиран с официалната помощ за развитие, е в Албания. Над 1,1 млн. лв. са предназначени за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник с получател – Община Девол, Албания.

За страните от Черноморския регион България дари над половин милион лева. Парите бяха разпределени за проекти на Молдова, Украйна, Грузия и Армения.

Най-големият бенефициент по тази линия е Молдова, която е подпомогната с общо 205 645 лв. Близо половината от тях са предоставени като втора вноска по проект за предоставяне на ИТ оборудване за Районното управление на образованието, младежта и спорта на район Тараклия.

България разпредели средства и за овладяване на хуманитарни кризи в размер на близо 2 млн. лв. Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др. След опустошителното земестресение в Албания през 2019г., страната беше подпомогната с 195 583 лева за справяне с последствията от бедствието.

Дарение в същия размер беше предоставено и по линия на Глобалния отговор срещу коронавируса за разработване и разпространение на ваксина срещу COVID-19. В отговор на пандемията, бе разработена и специфична хуманитарна инициатива за осигуряване на предпазни медицински консумативи (защитно облекло, шлем и очила), произведени в България, водени от убеждението, че осигуряването на подкрепа за медицинския персонал на първа линия ще има най-бърз практически резултат. Одобрената помощ бе предоставена на наши основни партньори от Западните Балкани, Източното партньорство на ЕС и Ирак. В допълнение, бе организирано предоставяне на продоволствени пакети за най-нуждаещите си в Албания, Република Северна Македония с Сърбия (Западни покрайнини).

Водена от традиционни приятелски отношения с Ливан, България помогна на страната с медицински и хигиенни консумативи след взривовете на пристанището в град Бейрут.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
5.5/18= ?апартаммета преди 1 месец
демек са раздадени по 200-250 000 на посланник/държава.

с тези пари могат да се купят 18 добри апартамента в София, Варна и Бургас.
14
0
 
1
 
! Отговори
bhu преди 1 месец
18 държави??Не са ли малко,а за САЩ,Русия,Китай,Япония не са стигнали милионите или те следващия път ?Впрочем не се знае ,знае ли се?Кой е гласувал за подпомагане на тези страни?81120
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ги бяхте разделили между хората в България,да си завъртят някой дребен бизнес или да си купят по един трактор селяните и произвеждат или машини за някое цехче,щяхте да сте по-полезни за населението и държавата!
12
0
 
5
 
! Отговори
Нищо работа, преди 1 месец
две чекмеджета пари, без да слагаме златните кюлчета...
11
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
а за какво съдиха т Живков че раздавал помощи на арабските страни
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БКП величия ги съдиха за помощи за чужбина. Боко не се ли замисля?
9
1
 
2
 
! Отговори
промо преди 1 месец
пфф, джобна пара - в едно шкафче се събират повече
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дала е... За Тикволандия, Догания и Пеевските острови...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То понеже има за нас ,за това радват пачките ,както казват с чужда пита помен правят )
6
2
 
6
 
! Отговори
Но позволява на преди 1 месец
Частни лаборатории да скубят българите с 120 лева за тест който е БЕЗПЛАТЕН в целия ЕС.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възрастните умират от студ, глад и ромейски терор по селата, докато баце сипва през широки пръсти помощи за сульо и пульо.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Основни приоритети отново бяха страни с продължителни кризи и конфликти и
влошаваща се хуманитарна обстановка, които създават повишен миграционен
риск за страната: Афганистан, Сирия, Ирак, Йемен и др.

Това са войни на САЩ да си ги подпомагат те.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помагайте на бюрм да ни хранят, ама иначе събирайте капачки за кувиози.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О, майкооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо........
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на нас кои ще помогне
Или безплатният обяд е достатъчен