Ръст на болните от новия щам с 40% за 14 дни, Борисов: Мерките са правилни

Ускорява се процесът на ваксинация, още 50 млн лв. за затворените бизнеси
Обновена: 8 фев 2021 11:46 | 8 фев 2021 11:45, Камелия Цветанова
144
Ръст на болните от новия щам с 40% за 14 дни, Борисов: Мерките са правилни
Снимка: МС

България се намира в начална фаза на плавен подем на заболеваемостта, увеличават се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се ускорява процесът на ваксинация, продължава и изплащането на осигурените от правителството 1000 лева за всички медицински екипи на първа линия в битката с новия вирус. Нови 50 милиона лева са преведени към НАП, за да продължи разплащането към административно затворените сектори заради пандемията, активно продължава и изпълнението на всички останали антикризисни мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите.

Това бе докладвано на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата

„В България прилагаме възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват. Нашите лекари и медицински работници много бързо изпълняват протоколите на лечение, затова броят на излекуваните вече почти застигна броя на заразените“, посочи министър-председателят Бойко Борисов в рамките на работното съвещание.

Премиерът акцентира, че противоепидемичните мерки бяха приложени много точно, а ограничени бяха бизнесите, където има струпване на много хора, което позволи свободното движение на хората. „Така че продължаваме в същия дух, към момента нищо повече не трябва да се затваря, напротив. В малките населени места, където в цялото училище една смяна е от 70-80 души, нека децата отиват да се учат присъствено. Бъдете гъвкави“, обърна се премиерът Борисов към здравния министър Костадин Ангелов. Министър-председателят изиска решенията за присъственото обучение в различните общини да се взимат локално, а и учителите настояват за такъв подход.

„Със засилването на процеса на ваксинация и с увеличението на броя на оздравелите българи, това е един от начините през април, май, юни държавата вече да излезе от тази криза“, отбеляза премиерът. Борисов изтъкна, че тъй като доставките на ваксините вече са регулярни, може да започне по-масово ваксиниране, както и да бъдат напълно покрити служители като полицаи, военни, учители, работещи в театри, и др.    

Председателят на НОЩ  проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а в момента е 128 на всеки сто хиляди.

Главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев отбеляза, че целта е с прилаганите противоепидемични мерки наблюдаваният ръст на заболеваемостта да не е прекалено бърз и сериозен. „Най-голямата грешка в тази ситуация ще бъде да се подадем на емоция и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се справим, разширява се фронтът на ваксинацията. Колкото повече ваксинирани има, толкова повече намаляваме полето на действие на вируса, така че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично“, категоричен бе доц. Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов акцентира, че от днес започва усилена ваксинация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. „В системата на образованието очакваме отговор за желанието на родителите за тестването на учениците. Основната ни цел е да осигурим безопасна среда на присъствен учебен процес в училищата“, добави министърът на здравеопазването.

Ангелов опроверга появили се напълно неверни твърдения относно спиране на заплащането от 1000 лева на работещите на първа линия медици в системата на здравеопазването и извън нея. Здравният министър подчерта, че средствата са осигурени, продължава изплащането им и правителството ще подкрепя всеки един медик в битката с COVID-19.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че в момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б, тъй като противоепидемичните мерки дават резултат и основно се разпространява COVID-19. Засега в България няма доказани случаи и на новите варианти на коронавируса -  латиноамериканския и южноафриканския.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов подчерта, че значително се увеличава доставката на ваксини като само през първата седмица на март очакваме над 160 000 дози. Кирилов информира, че Европейска агенция по лекарствата извършва предварителен преглед на ваксината на „Новавакс“ и се очаква през следващите седмици Европейската комисия да сключи договор за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на ЕС и първата антигенна. По отношение на руската ваксина „Спутник“ директорът на ИАЛ заяви, че Европейската агенция по лекарства все още извършва научни консултации, тъй като няма достатъчно данни за нея.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера Борисов, че продължава ускорената работа на правителството по изпълнението на антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, и че се обсъжда включването на нови мерки. Министърът заяви, че след разрешение на Министерството на финансите допълнителни 50 милиона лева са преведени към Националната агенция за приходите миналата седмица, за да продължи работата и разплащането към административно затворените сектори. „Заедно с бизнеса се договорихме, че мярката ще продължи и през февруари и в петък е изпратено първото запитване към ЕК по повод нотификацията и продължаването на мярката през февруари“, уточни Лъчезар Борисов. Министърът на икономиката информира, че е обсъдил с национално  представените работодателски организации как ще бъдат разходвани още 211 милиона лева по Механизма на Европейския съюз REACT-EU. „Те бъдат разходвани отново за оборотен капитал и ликвидна подкрепа на бизнеса, като първата мярка ще стартира до 10 дни след решение на Мониторинговия комитет и решение на Министерския съвет, по която мярка имаме получена нотификация от ЕК още декември“, отбеляза министърът. Той докладва, че средствата, достигнали до бизнеса чрез мерките на Българската банка за развитие до момента, са на стойност над 300 милиона лева. До сега по мярката 60/40 са изплатени 816 милиона лева, като запазените работни места са около 300 000. По мярката „Запази ме“ средствата, достигнали до бизнеса, са 18 милиона лева за 42 000 места.


144
Още от Избори за НС 21
Христо Иванов регистрира Демократична България в ЦИК
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 седмици
Мерките не работят. Убеждаваме се всеки месец в това. Вирусът си вирее. Оставка некадърници ! Невинните жертви, трябва да тежат на вашата съвест господа управляващи мутри!
121
0
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 3 седмици
,,Д-р Георги Латев от БАН: COVID статистиката е фалшива, всява се паника за едно голямо нищо!,,-Информиран. нет
След като в Щатите ,Европа и България няма пандемия ,а се всява паника
ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА УМНИКО Латев че ПУТИН е един от най големите ФАЛШИФИКАТОРИ с неговите близо 4 млн заразени досега и близо 15 000 вчера. Ще излезеш ли и ще кажеш ПУТИН Е ЛЪЖЕЦ !!!!!!!!
120
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това изречение е просто безценно - "броят на излекуваните почти достигна броят на заразените".

Спокойно, колкото повече умрели, толкова по-малко пенсии ще се изплащат.
119
1
 
2
 
! Отговори
УРАААААААААААААА преди 3 седмици
Само и единствено Др.БорисоФ може да победи
всеки вирус ФъФ ръкопашен бой.
118
1
 
2
 
! Отговори
пътникосвиденпътнико преди 3 седмици
В Библейската книга го пише,всички дя о ли,ще му се поклонят,ще пребъдват ТИЯ,които устоят в ИСТИНАТА.Така че ББ е пътник
117
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Правителството да не се плаши от разни палячовци , дето постоянно квичат като наритани прасенца , ами да затваря всичко - пълен локдаун като гърците , иначе няма оправия .
116
3
 
5
 
! Отговори
идва Април ! преди 3 седмици
ще си платиш за всички мерки и теглилки муттро крадлива !!!
за целия терор наречен карантина ще си платиш !!!
115
3
 
5
 
! Отговори
иво преди 3 седмици
Няма какво повече да се коментира неадекватността на Боко Тиквара.На 19 февруари 18.30ч-всички пред министерски съвет.Време е за метене на ***.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А на излекуватине по бързите протоколи колко време още ще им функционират бъбреците преди диализата, колко скоро ще им се прецака черния дроб и като цяло след надрусване по 20 дни с по 4 антибиотика- колко ли време ще се водят оздравели?
113
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ли да се маха вече тази противна мутра омръзна ни старческата му глупота да отива някъзе да харчи откраднатите милиарди от собствения си народ
112
3
 
4
 
! Отговори
саки преди 3 седмици
Единият,контролираме пандемията,Буда,мерките са правилни,*** Дончев,може и жена!Ами питайте и се доверете за дейността си и простотиите с....Мата Хари!Хората мрат,като мухи,а вие ударно харчите,След вас и потоп и то до гроб!
111
0
 
4
 
! Отговори
do 112 преди 3 седмици
До Анонимен

е нали си назначен в Спутник какво се оплакваш
110
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наближават избори.
Разберете, бе хора, че сте вкарани в капан!
Целта на Кюлчо Чемджето БорорисоФ е да ви направи ОЩЕ ПО БЕДНИ И ЗАВИСИМИ.
Той се страхува дори и от собсвената си глупост.
109
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неадекватници, защо правите списъци, като не можете да осигурите нормален процес на вксиниране? Нали уж щеше да има фази, е хората от фазите дори не са уведомени къде и как да се ваксинират. Всичко е един голям хаос!
108
3
 
19
 
! Отговори
стоян преди 3 седмици
Боко Тиквата е тотално неадекватен.На 19-ти февруари-всички на площада.Не трябва да търпим и ден този *** да стои начело на държавата.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами изследвайте го бе и новия щам че хората да знаят
106
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЕМА НИКАКЪВ РЪСТ!
105
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САМО ДА ПИТАМ ТИЯ СМЕШНИЦИ ОТ ЩАБА..А БЕ КАКВО СТАНА ТАЯ ГОДИНА СЪС СЕЗОННИЯ ГРИП,КОЙТО ИНАЧЕ ВСЯКА ГОДИНА СИ ГО ИМА,ЯВНО КОРОНАТА И НЕГО Е ПОСТАВИЛ ПОД КАРАНТИНА И ИЗОЛАЦИЯ ХА ХА ХА ....
104
3
 
8
 
! Отговори
Цар Ивайло преди 3 седмици
Коги в държавата няма болни, държавата прави всичко правилно.
Коги в държавата има болни, държавата се справя най-добре от цял свят.
Коги в държавата се повишават болните, държавата „прилага възможно най-правилните и либерални мерки, колкото и някои да ги оспорват."

Така, ако ги оспорват, значи са правилни. Ако не ги оспорват - значи са божествени.
Амаи вие си имате един държавник...
103
11
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 3 седмици
СПРЕТЕ присъственото обучение на учениците и ОТВОРЕТЕ ресторантите и кафенетата!!!