ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" - сигурни в новия парламент

Медиана: 50% от запитаните искат кабинет без управление на ГЕРБ
25 мар 2021 12:51, Анисия Иванова
545
ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" - сигурни в новия парламент
Снимка: Агенция "Медиана"

Десет дни преди изборите четири партии имат шанс да влязат в новото Народно събрание. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ", сочат данни от последното проучване на Агенция "Медиана", свързано с предстоящите парламентарни избори. Изследването е проведено в периода 16-23 март тази година с 1004 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е финансирано от агенцията.

27% от запитаните заявяват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ; 23% - за БСП; 13,5% - за "Има такъв народ"; 11,3% - за ДПС.

Всички въпросителни около предстоящите парламентарни избори обаче остават, защото още четири формации имат шансове, всички те се намират твърде близо до 4 %-ната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“; Демократична България; ВМРО и Воля/НФСБ, допълват социолозите.

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета.

Засега ГЕРБ води пред БСП, като разликата е около 150 хил. гласа в полза на управляващите. Разликата между БСП и "Има такъв народ" е около 300 хил. гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов е около 70 хил. Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350 хиляди.

89% от запитаните са решили за кого да гласуват, а 11% - все още не.

При конфигурацията, очертана към момента, е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации.

Това, което данните позволяват да се каже, е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна.

На въпрос към запитаните - дали искат отново управление на ГЕРБ, или кабинет без тяхно участие, отговорите са: 21% предпочитат ГЕРБ да продължи да управлява, 50% искат кабинет без тяхно участие, 29% - нямат мнение.

Според социолозите не може да се определи колко избиратели ще се явят пред изборните урни. Към момента около 3.4 млн. избиратели декларират, че твърдо ще гласуват. Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите. Това е точно обратното на всичко наблюдавано на предходни избори. (И може да предвещава значително снижаване на реалната изборна активност).

Същевременно 11% от избирателите, които са заявили, че твърдо ще гласуват, все още се колебаят за кого да гласуват. Това означава, че 350 хил. избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната. 

В абсолютни стойности това означава, че около 3,4 млн. избиратели заявяват, че твърдо ще гласуват. С наближаване на изборите се наблюдава намаляване на декларираната готовност да се участва в тях. Това е необичайно. Обикновено, с наближаване на изборите се наблюдава обратната картина – засилване на декларираната готовност за участие.

С най-висок рейтинг е президентът Румен Радев - 52%, Бойко Борисов - 31%, Корнелия Нинова - 28%, Слави Трифонов - 27% , Мая Манолова - 26%, Красимир Каракачанов - 19% и т.н.

-------------------------------------------------------------------
Изследването е проведено в периода 16-23 март 2021 г. с 1004 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на Агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.


 

 


545
Още от Избори 2021
Избори 2021: ВМРО с амбициозен план за Северозапада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
476
1
 
1
 
! Отговори
ОТНОВО - ТО СЕ ЗНАЕ! преди 2 седмици
От баба Ани и баба Сия - се получило името - Анисия Иванова! Анисия, хайде да оставим процентите - Отново, без съмнение, то се знае, ГЕРБ ще управлява! Всички други застанали от ляво са леваци-въздухари с празни обещания! Само ГЕРБ е спасението на майка България!
475
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 седмици
Този път ще заложа на бъдещето на България и няма да ви позволя да ме манипулирате...Да България е моят избор...надявам се,че няма да ме предадат...50 лв раздавали от ДПС...плюя на парите ви...Да България и се моля да не бъда предаден!!!Бог да пази България...Ревизия,Лустрация,Законност!!!
474
0
 
0
 
! Отговори
Хехе преди 3 седмици
Колю Медианата, как да не му повярваш?
За толкова години,нито веднъж не позна,но важно да е папка червените пари на БСП и да ги качва на облаците преди избори..
Ръгай алени чушки в партийния боб,Колев:-))
473
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
Той чете, ама не книги а евразия и кюлчета. Книгите са за простите.
472
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слави Трифонов върви по Ла стъпки на Николай Бареков

copy
471
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много се съмнявам диктатора от пртията с народното име да
да влезе в парламента
470
1
 
0
 
! Отговори
absurd преди 3 седмици
Странно,всички които познавам ще гласуват за Възраждане,а тук даже не ги споменават
469
0
 
2
 
! Отговори
КОЙ Е ТОЗИ,МАЛОУМНИК преди 3 седмици
До Гиб Мелсън - Гъбаря 399 ! Шъ, шъ има! На "Има такъв народ" му се клатят краката на четвърто място, има и шанс за петата редица - Когато един лидер на партия, не се показва пред народа от който очаква да бъде избран, и не участва в предизборен дебат, готов да заяви-защити своята платформа за управление на държавата и се крие като плъх от котка - КАКВО МОЖЕ ДА ОЧАКВА ИЗБЕРАТЕЛЯ?! "Лидер" на партия, който носи надпис татуиран на гърба си с послание: "АЗ ИДВАМ И ВОДЯ АДА СЛЕД СЕБЕ СИ!"...
468
3
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
ГЕРБ са спонсорирани от Ковид мафията.ГЕРБ са престъпници ограничаващи правата на хората.ГЕРБ наруши коституционните ни права.ГЕРБ са за БЕСИЛОТО!
467
1
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 3 седмици
До Пенсионер

Пенсионерчо, колко ти е пенсията, че си толкова доволен от ГЕРБ? Сигурно едва свързваш двата края.
466
0
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 3 седмици
Простотията винанги е сигурна.
465
2
 
1
 
! Отговори
Германец преди 3 седмици
Е от тая снимка ако не хвана рак на очите, няма от коя друга.
Някой във фашата фирма работи ли си по специалността, Анисийче?

Иначе по темата - заслужавате си съдбата, вие българите.
464
10
 
7
 
! Отговори
Ванга преди 3 седмици
Никой не е управлявал по-добре от Герб. България нямаше пътища, магистрали имаше дупка до дупка. Нямаше метро, нямаше нищо. Затова никой не заслужава освен Герб да управлява.
463
2
 
6
 
! Отговори
Ако партията на преди 3 седмици
УличнияДолец влезе в ПарлаМента, то настина "има такъв народ" !
462
3
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 седмици
Единствено Герб е заслужава да управлява. За последните 12 година се доказа че може да строи, развива и управлява, докато всички останали им пречеха. То не бяха фейк новини, фейк записи, фейк снимки, фейк протести и какво ли не..
461
6
 
3
 
! Отговори
ДО 461 преди 3 седмици
Вие май се обичайте с Бойко.
Еднополовата любов не е забранена.
Обичайте се!
460
6
 
7
 
! Отговори
ЩЕ СИ ПЛАТИ! преди 3 седмици
До Знаете ли че.. 449! Знаем, знаем - докато Бойко си чете втората книга, ти, като по-млад ще му помагаш да му прелистваш страниците! Само да не пише в книгата за "Мата Хари", че виж случайно те е сбъркал! Но, няма страшно, не се бой - той за грешката ще си плати с кюлче златно тежичко голямо, ти само повечко се постарай джобчето да е голямо!
459
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз ще гласувам за Възраждане.
Само те ще вкарат дядо Борисов в панделата.
458
2
 
10
 
! Отговори
... СИ ПЛАЧЕ ! преди 3 седмици
До ФАЛШИФИЦИРАНИ ИЗБОРИ: Рев и сълзи на деветосептемврийските превратаджии- 1944г.! Брей, направо съм учуден, всеки ден, все нови дарби се откриват при шумкарите ! Ясновидци и гадатели, в бъдещето виждат тези хора - брей да му се не види! Виждат, виждат, ама на зряло грозде що кисело му викат ?! Аха, да, Лиско не можел гроздето да стигне! Не мил, не драг, от народа е прогонен като враг - седнало да си поплаче за изборите хленчестото ни юначе! Ха сега, де... до кога ще плаче - ами вечно то...
457
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва да не си със всичкия си , за да гласуваш за разни гладни , малки , наведени партийки , които по-вероятно не са партийки а партенки за хората със раздвояване , разтрояване и т.н. на личността . А ги има такива!!!!