Герджиков: Служебният кабинет започва амбициозно

Съставът му е много добре подбран, коментира той
17 май 2021 10:11, Петя Славова
38
Герджиков: Служебният кабинет започва амбициозно
Снимка: БГНЕС

Новият служебен кабинет започва твърде амбициозно, което не е лошо, иска се от него да прави неща и той може не малко да направи. Неговият състав е много добре подбран. Това коментира пред БНТ проф. Огнян Герджиков.

 "Това, което например направи Стефан Софиянски като служебен премиер, беше много важно за България, така че един служебен кабинет може да свърши много полезни неща, този служебен кабинет има капацитета", заяви проф. Герджиков.

Още по темата

Той добави, че е важно да няма крайности и призова да има проверки.

 "Например вчера научих, че икономическият министър Кирил Петков е обърнал внимание на Българската банка за развитие. Оказва се, че 1 милиард са дадени на 8 големи фирми. Очевидно е, че е необходима ревизия, може да се подмени състава на ръководството", каза проф. Огнян Герджиков.

По думите му изборите са най-важното за един служебен кабинет, но не означава, че само това трябва да прави.

 "Имат много текущи задачи, трябва да няма административен рекет, да работи бизнесът. Този кабинет е по-силният от този, в който аз участвах има силни фигури. Очевидно е, че президентът Румен Радев е натрупал опита и е намерил много силни кандидати, хора възпитаници на Харвард, това само по себе си показва много високо качество", допълни проф. Огнян Герджиков.

Той прогнозира, че това служебно правителство може да управлява и по-дълго.

 "Трябва да се направи коалиционен кабинет, не изключвам да има още избори, но това не е чак толкова страшно. Българският парламент произвежда голямо количество брак, не работи добре, това е нещото, което спъва България през последните години. Сегашните закони не са добри и непрекъснато ги променяме. Непрекъснато произвеждаме некачествена законова продукция, това спъва инвестициите и бизнеса, няма изграден механизъм за правене на закони, те така не се правят. Нашият парламент действа като луд с картечница", добави проф. Огнян Герджиков.

Според него три четвърти от законопроектите са на отделни депутати, а не са на правителството, което означава, че много често има лобистки текстове.

 "Това прилича на особен вид шизофрения, някъде към 80 законопроекти бяха внесени за 2-3 седмици. Парламентът може да бъде вреден с непрекъснатата промяна на законите. Не може да има хулигански подход да има в изказвания и нападки. Един председател и Господ да е трудно може да се справи, ако депутатите не са на необходимата висота. Ива Митева няма организационен опит, не е лесно да се укроти "врящо гърне", каза проф. Огнян Герджиков.

Той коментира промените в Изборния кодекс и отбеляза, че има резерви към машинното гласуване, тъй като крие рискове.

 "Германия и Нидерландия го отрекоха, ние сме силни в купуването на гласовете, неграмотните не знам как ще се справят с машините. Една голяма част от ЦИК са същите хора. Има опасност нищо да не се промени, това няма да е добре за България. Радев направи добър служебен кабинет. Избори 2 в 1 не са изключени. В момента най-малко Конституцията пречи на България, тя върши работа", каза още проф. Огнян Герджиков.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е експертът по всичко... навсякъде бил канен, само в Светия синод не го били канили...
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подбран..подбран...колко да е подбран...все от едни и същи кръгове се подбирате. А трябва вас всичките като ви подберат и ни да се видите ни да се чуете.
10
4
 
11
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Започна добре, но да видим как ще свърши. Два месеца е малко, едва ли ще успеят да изчистят администрацията от калинките на герб, а и те както гледам махнат ги от едно министерство прехвърчат веднага в друго. Не може човек да ги изгони.Освен наложителната чистка, трябва да се извършат и куп други неща. Нека видим какво ще стане.
9
11
 
5
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 1 месец
Какво започва добре? С една чистка породена от реваншизъм ли?
8
6
 
6
 
! Отговори
антибсп преди 1 месец
А кога точно "започна", че не разбрахме? С уволненията ли? Или с делото на черепа? С културиста ....
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До сега от БКП БСП Нищо хубаво не сме Видяли
6
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Служебния кабинет завърши Катастрофалнотова е нормално за Радев
5
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е Научен да Руши такава му е професията
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ревизия трябва на мига!Яко са краднали тия ГЕРБ!
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
''Служебният кабинет започва амбициозно. Съставът му е много добре подбран ''.....................Да ... особено мълчаливия културист от Дубай ... той е най-голямата 'сполука'
2
4
 
6
 
! Отговори
Оооппсс преди 1 месец
Кратък пасаж от песен във филма "Бродяга ":"Лъскам чепици стари, само за две цигари, вааксаа, вааксааа..."
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отвратително