Има ли шанс новото Народно събрание да състави кабинет?

Политолозите Цветанка Андреева и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
21 юни 2021 19:30, Анисия Иванова
211

С коментар за политическата ситуация и предстоящите избори в студиото на "Опорни хора" гостуват политолозите Цветанка Андреева и Юлий Павлов.

Цветанка Андреева: "Нещата понякога приемат твърди сериозни намерения, особено когато става въпрос за промени в службите. Но дали ще се състави кабинет, зависи от резултатите, които ще получим и най-голямото предизвикателство на тези избори е да видим, дали ще се повторят резултатите или ще има малка, но стратегическа промяна, така че да може да се състави парламентарно мнозинство, което да излъчи прилична, стабилна, изпълнителна власт".

Юлий Павлов: "Хубаво е, че се назовават "партии на промяната", защото "партии на протеста" не е точно. Партии на протеста бяха само "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън.". Частично партия на протеста беше и БСП, защото там присъстваха техни лидери, но "Има такъв народ" не е партия на протеста. Странно е защо три партии се обявиха за "партии на промяната", а забравят, че БСП беше опозиция 4 години. Не може БСП да е партия на статуквото, при положение, че тя от 2014 година е винаги в опозиция. Междувременно, една от партиите, която се обявява, че не е на статуквото, "Демократична България" бяха част от управлението след това. Така че, тук всеки си слага някакъв етикет, дали той отговаря на истината, няма съществено значение. Аз лично смятам, че дали ще има ново правителство не зависи от изборните резултати, а от това какво ще реши Слави Трифонов".

Политологът допълни, че последното изследване дава 2% преднина за ГЕРБ-СДС пред ИТН и вече с по-голяма дистанция, на трето място е БСП. Излязоха други изследвания, които показват приблизително равенство. "Това не променя общата картина. "Има такъв народ", "Изправи се, мутри вън" и "Демократична България", които имаха 92-ма депутати в предишния парламент, сега трябва да имат малко повече, но няма начин да имат 120, поне в картината към момента. Те отново ще бъдат изправени пред необходимостта не да правят мнозинство, но да си направят правителство на малцинството, което ще получи много голяма подкрепа в парламента. Ако и сега не се направи правителство и отново, безотговорно, ни изпратят на трети избори, мисля, че вече избирателят ще накаже тези, които взимат това безотговорно решение".

Цветанка Андреева допълни политическата ситуация: "Самата поява на "Има такъв народ" се оказа, че не е толкова плод на някаква спонтанност, в този смисъл те не бяха наистина на площада, а беше много добра стратегия. "Има такъв народ" се явява в политическа ситуация, в която старите партии нямат потенциала и електоралната подкрепа да управляват, а пък алтернативата им беше още по-слаба от тях самите. Каквото и да си говорим, БСП и "Демократите" не можеха да изковат реална алтернатива на управлението на ГЕРБ. И като електорална подкрепа, и като парламентарно мнозинство. В този смисъл, появата на ИТН беше от стратегическо значение и всички очакват от едно парламентарно мнозинство, за да се състави правителство".

Тя коментира политическата картина така: "Тук идва въпросът, какво ще бъде мнозинството и каква ще бъде опозицията? Очевидно това, което беше в предишния парламент, всички срещу ГЕРБ, вече ще бъде съвсем друга конфигурация. Ако протестните партии направят правителство, те трябва да получат подкрепа и от друг основен играч".

Юлий Павлов изрази своята позиция с думите: "Аз продължавам да смятам, че правителство на мнозинство няма да има. Ще има правителство на малцинството, не мога да кажа, че е сигурно, но почти сигурно, защото Ива Митева каза, че този път ще се опитат да съставят правителство. Опитат ли се да съставят, те ще съставят. Отначало Слави Трифонов даваше противоречиви сигнали, но после описа една фигура на премиер, която се чудя дали самата Ива Митева не попада в това описание. Мисля, че узрява идеята, че парламентарна подкрепа не означава коалиция", каза Юлий Павлов.

Целия разговор гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пет пари не давам колко им е неконфортно на партиите и лидерите им. Да съставят правителство, че няма кой вече да им търпи глупостите.
188
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
До Пф 169* Има проблем че никой няма да ти се върже на акъла.
187
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Не! В мътна вода се ловът шарани(като нас)
186
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Статията е провокационна и платена. Какви са тези социологически проучвания преди вот? Как се определят процентите и защо се изнасят данни, които да променят общественото мнение. Ако може някой да ми обясни как точно се установяват дяловете за партиите, при положение, че никой не е взел мнение на хората?
185
1
 
6
 
! Отговори
Подобно преди 1 месец
До МинаващНаправо четете мисли. Погнусата от предишното управление бледнее пред щъкащите насам-натам палячовци с претенции за спасители на народонаселението. Но не изблендява напълно, не-е-е-е, за ГЕРБ бих гласувал, евентуално, ако заявят изрично, че ще излъчат друг премиер, а и още 5-6 от старите муцуни няма да участват в правителството.
184
0
 
4
 
! Отговори
до младия гласоподал преди 1 месец
Много си глупав!! Личи не само по мисленето ти, но и от начина,по който си го написал. Ето такива ни докарахте до това положение! Умният човек дори и да допусне грешка гледа след това да я поправи. За твое сведение. Ако ме разбра...
183
4
 
3
 
! Отговори
антитезата на Левски преди 1 месец
Който ни е поробил - той ще ни освободи от руските окупатори дето ни закрепостиха!Факт!
182
1
 
3
 
! Отговори
освобождението преди 1 месец
Излизайки от робството станахме граждани и бойци - измамени от нашите политици.Напразно си проливахме кръвта в победните битки!
181
10
 
15
 
! Отговори
Минаващ преди 1 месец
Не съм поддръжник на Борисов и съм гласувал за ГЕРБ само първия път като дойдоха, но само при мисълта, че ще ме управляват Бабикян, Минеков, Хаджигенов, Слави, Манолова и Христо Иванов, ми иде бързо със 100 км в час да отида и да гласувам за ГЕРБ!
180
3
 
4
 
! Отговори
фалити и кризи! преди 1 месец
Това ни донесе Освобождението, съединението и накрая комунизма на СССР...Ще има да плачим за турски дрипи, казваха изселниците от БългарияОще през 1912-1915г народа ни разбра, как напразно си е проливал кръвта.
179
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи има ли шанс??... Избори се правят за да се състави кабинет. Покрай коронавируса някои хора съвсем изсвирясаха.
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Да не спорим! - всичко друго, но не и политици...
177
4
 
7
 
! Отговори
чиста работа преди 1 месец
Чужденци трябва да ни управляват срещу заплащане. Това е само бизнес!Сами не можем! Само за предатели ни бива! Всички наши рационални герои-предадени
176
2
 
2
 
! Отговори
курвите надделяха преди 1 месец
Докато има жени в правителството...
175
4
 
2
 
! Отговори
нищо ново! преди 1 месец
Старата песен... - Милиони зяпат а няколко лапат! За всички но не и за всеки!!! БКП-Ураа
174
0
 
3
 
! Отговори
Да не спорим преди 1 месец
Като виждате какви са ни политолозите - дали успявате да си представите какви всъщност са ни политиците..............уви!
173
2
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
всички партии обещаващи светло бъдеще начело с бсп искат да управляват ама не им стиска а и не могат . овцете ше разберат , а може и да са го разбрали , че само Борисов го може . това ше проличи на изборите , ако ли не , фалит , криза , фалит , криза .
172
17
 
7
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯ преди 1 месец
Абе, за тия ГЕРБАВИТЕ мишки, Конституцията е врата в полето.. много жалка история..
171
25
 
5
 
! Отговори
Млад Гласоподавател преди 1 месец
Няма да гласувам за ГЕРБ. Не гоправете и вие. Имам право да агитирам, защото днес не е деня на изборите. ПРОБЛЕМИ ИМА ЛИ??ч
170
28
 
3
 
! Отговори
Предсрочни Избори преди 1 месец
Мога да храня ГЕРБ безнаказано. Проблем?