Изборни сметки: Къде отидоха гласовете на ГЕРБ и БСП?

На какво вероятно се дължи ниската активност?
12 юли 2021 17:00, Александър Попов
73
Изборни сметки: Къде отидоха гласовете на ГЕРБ и БСП?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ загуби около 200 хиляди гласа спрямо 4 април. Къде отидоха те - вижте в анализа на Галъп Интернешънъл.

Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 хиляди. От тези, които са казали, че на 4-ти април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 хиляди души), а 3% за ДБ (близо 20 хиляди души). Останалите са разпределени към различни партии.
 
Откъде дойдоха гласовете на „Има такъв народ“?
 
Слави Трифонов добави около 100 хиляди гласа към сметката си от 4 април. 70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% - за БСП.
 
Къде отидоха гласовете на БСП?
 
На тези избори Българската социалистическа партия загуби над 100 хиляди гласа в сравнение с вота през април. Една част не са отишли да гласуват на 11 юли.

Още по темата
От тези, които са гласували на изборите  сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота. 6% или около 30 хиляди от гласувалите за БСП преди 2 месеца този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания те са най-вече към „Изправи се! Мутри, вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република.
 
Откъде дойдоха гласовете на „Демократична България“?
 
Гласовете на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% - за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.
 
Каква беше динамиката на вота през деня?

В хода на деня – както може да се очаква – натежаха гласовете за формацията на Слави Трифонов. Така се „стопи“ първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“. Ясно се отличава и динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ИТН, а в крайна сметка водачеството остава по-скоро символно заради изравнените позиции.

На какво вероятно се дължи ниската активност?
 
Прегледът на демографията на вота показва, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.


73
Още от Политика
Чуждите медии за вота: Ще стане ли факт първото изборно поражение на ГЕРБ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Гаро преди 2 седмици
До коректив 63 Има, има начин....., една голяма част от корпоративния вот го няма, щото олигархията инстинктивно напуска потъващия кораб .... и се присламчва към друга гемия.... :-)
68
1
 
2
 
! Отговори
Н1 преди 2 седмици
Добрата новина е, че партия 7/8 няма да оцелее повече от година. Не за друго, а защото е надут балон. Има правила когато се прави партия. Тоя, който направи 7/8 и дига Трифонов над повърхността, не спази нито едно от тия правила. А срещу правилата може да се върти само Черния принц.
67
2
 
3
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
питайте дамаджаната РАШКОВ ама сигурно на бай СТАВРИ ще каже срещу две дамаджани
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Успех на БСП и нека служебното правителство продължи да управлява!
65
8
 
17
 
! Отговори
до 63 преди 2 седмици
Твърдият електорат на ГЕРБ е не повече от 350-400 хил души. Това са главно полицаите и други хрантутници на Държавна хранилка и семействата им.
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Самият факт че селяни неграмотници, и нарцистични бездарни типове като Слави Трифонов и Бойко Борисов събраха най-много гласове на изборите, говори повече от достатъчно за нивото на българите - пълно опростачаване.
63
6
 
11
 
! Отговори
коректив преди 2 седмици
...................ГЕРБ губи 198000 гласа ,ИТН печели 80000 гласа и ДБ печели 38000 гласа !Неме убуждавайте,че не стъкмистика!Няма как да вземеш от твърд електорат 120 000 гласа за три месеца ?
62
4
 
17
 
! Отговори
коректив преди 2 седмици
..................МАШИНИТЕ ПОБЕДИХА ГЕРБ !ПРИ 30% ПО-МАЛКА ИЗБОРНА АКТИВНОСТ,КАК САМО НА ГЕРБ ПРОЦЕНТА ПАДНА НАЙ-МНОГО И НА БСП ЕСТЕСТВЕНО ?ДРУГИТЕ ЗАПАЗИХА ПОЗИЦИИТЕ СИ !...........АБСОЛЮТНА СТЪКМИСТИКА !........
61
0
 
3
 
! Отговори
коректив преди 2 седмици
До Реалист...................НЕЩО СЕ ГУБИ СМИСЪЛ В ПИСАНИЕТО ВИ !...........
60
7
 
10
 
! Отговори
ясно е преди 2 седмици
Няма да стъпя да гласувам!Българите не определят вота.Всичко е предварителен сценарии.
59
4
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 седмици
До Фактите !: Че ГЕРБ не направиха промени това е вярно. Но защо слагаш в кюпа и БСП? БСП беше опозиция. Колко предложения на БСП са били приети в НС от ГЕРБ и патериците им? Почти нищо. И постоянно се сипеха по техен адрес от парламентарната трибуна всякакви провокации, на които от залата с готовност ръкопляскаха. И сега да ги пришием към ГЕРБ, защото на т.н. партии на протеста така им изнася? Бисмарк е казал "Най-добрата политика е честната политика" Но у нас това все не ни достига.
58
4
 
13
 
! Отговори
коректив преди 2 седмици
.............пълни глупости!При положение,че ГЕРБ около190000 гласа по - малко,от 600 000 гласували по-малко(30%НАМАЛЕНИЕ,като почти всички гласували пак гласуваха за ГЕРБ),как при Главчо се увеличиха гласовете- от машинките естествено....нали затова бе напънът!Обаче и това не стигна на *** от ИТН...
57
13
 
3
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 седмици
БСП и ГЕРБ не направиха никакви промени , ВИДНИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ :НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ В ЕС ,... ПРИКАЗАКИ, ПРИКАЗКИ , ... А НА ПРАКТИКА ЕДНА НУЛА , И ТО МИНУС НУЛА !ИТН направиха първата крачка към истинко членство на България в ЕС , до сега се водехме само на хартия !
56
8
 
8
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 седмици
До Dinosaurus.... Тома Биков през колко партии премина , а вие от ГЕРБ го взехте , защото сте от една порода , неграмотни и примитивни КАЛИНКИ !
55
0
 
8
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 седмици
Партиите не са скачени съдове. Ако някои избиратели не са гласували както на предните избори, това не значи обязателно че са гласували за друга партия. Машинният вот беше нещо ново, проблем за по-възрастният електорат, а летният сезон пък повод за други да предпочетат почивката.
54
7
 
16
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 седмици
Дрън-дрън-дрън и абсолютно равенство на ИТН и Герб при всичките напъни на Чалгопитека! И кой *** се бие в гърдите, че печели с 0.2% преднина, ха ха! И вече правителство състави, още не е свършило абсолютно прозрачното преброяване със супернадеждния софтуер, манипулиран от ангели небесни! И как го разбира Слузестия мажоритарния вот? Я че ви управлявам по мой избор с малцинство и еднолично, щот съм богоравен и ваш цар и ги разбирам нещата, у космоса че ви изстрелям по двойки, щот я тук не моем
53
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Доста измислени прехвърляния на гласове от една партия към друга партия. Две партии увеличават гласовете си спрямо предишните избори - ИТН и Демократична България (ДСБ). При останалите има намаление, вкл. и при ВМРО. Отливът от ГЕРБ и ВМРО е от отказали се да гласуват, а при БСП и Изправи се! Мутри вън! отливът е към ИТН и Демократична България (ДСБ). Отливът при ДПС от над 40 хиляди гласа, може би е от негласуване. Разбира се има и други всякакви преливания, които са незначителни.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези промени са изцяло медийни . В България западната пропаганда е много силна и надделява над националния интерес.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 21 - Прегледай в ютуб как е гласувал твоя Румпи.румпи гласува от втора страница.понеже вотът е ,,мнооого таен,,.а корни и герб бяха на първа страница. - ______________ -А-а, румпи е хвърлил око на Маята, затова е гледал на 2-а страница. Нали е известен коцкар!
50
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Се дължи - Намалената активност се дължи на силно намаленият ромейски купен вот в полза на ГЕРБ и ДПС. - ________ и на БСП! Сякаш БСП не са купували гласове! Как така разширена коалиция, а по-малко гласове! Рашков тури ножа и на БСП! То, като се подпали чергата на едни, огънят отива и при другите.