При избори 2 в 1 - възможен ли ефеноменът 15/15?

Проф. Пламен Киров отговаря на въпроса положително
15 сеп 2021 20:21, Петя Славова
11

Възможно ли е да се повтори феноменът 15/15 при изборите 2 в 1? На този въпрос отговаря положително професорът по конституционно право Пламен Киров. От Централната избирателна комисия обаче, са категорични, че няма как да има грешки, предава Bulgaria ON AIR.

Технологични трудности ще съпътстват вота 2 в 1, а цената им може да е висока, смята той,.

"Това, което непрекъснато се тиражира, че избори 2 в 1 са за предпочитане, за да се икономисат средства, са митове и легенди. Ако избирателят реши да гласува с преференция в бюлетината, това ще направи още по-сложни нещата", заяви ръководителят на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ проф. д-р Пламен Киров.

Сред възможните сценарии е повтаряне на феномена 15/15. При евроизборите през 2014 година, когато преференциалният вот пренареди резултатите, "Коалиция за България" беше 15-та, а късметът да бъде 15-и в листата ѝ, прати Момчил Неков в Европарламента.

От Централната избирателна комисия разясниха, че първо ще се изтегли жребият за кандидат-президентските двойки, най-вероятно с номера от 1 до 10.

"Според ЦИК не е възможно да се повтори феноменът. За тези партии и коалиции, номерът за кандидат-президентската двойка, остава същият в бюлетината за изборите за НС", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

За тези, които не издигат президент, а участват само във вота за парламент, ще има втори жребий, който ще започне от номер 11. Ще има и разяснителна кампания.

Личното мнение на проф. Киров, обаче е, че избори 2 в 1 трябва да са изключение, а не правило.

"Трябва да се предвидят особени правила в самия Изборен кодекс, в случаите, когато се налага да се проведе гласуване 2 в 1. Да не говорим, че не е направен анализ колко машини дефектираха и колко време беше необходимо да се отстранят тези проблеми. За какво разделение на властите говорим, ако политическата воля е една и съща. Тогава възкресяваме идеята за партията-държава, каквато имахме в Конституцията от 1971 година", уточни Киров.

До 12 октомври трябва да бъдат регистрирани кандидатите за "Дондуков" 2.  Ден след това ще бъде изтеглен жребият за номерата им, както и за участниците в парламентарния вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво стана с преброяването онлайн. "Умният,, Рундьо се провали. Освен с ,,изгубените,,секции.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям ,,феномен,,
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьорав карти не играе. Да мислят малко как гласуват! Не всяко магаре е Марко. Те ако не могат да запомнят 2 цифри на числата - значи са неграмонти и не трябва да гласуват. Аман вече от празни глави гласуващи по инерция. Запомнили една цифра и юруш бакалъм на маслините.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте сричащия депутат от Симитли...
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При *** народ всичко е възможно, даже и ГЕРБ да бъде първа политическа сила.
3
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Отдавна трябваше да се премахнат номерата в бюлетината.а партиите да се разбъркват след всяко гласуване.Всички неграмотни и незнаещи езика-аут.
2
2
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Моля ви помогнете ми да си оправя живота и да имам приятелка ! Може ли ?
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз повече да гласувам няма да отида!! Да си гласуват ромите и гастарбайтерите. Те поне вьимат някой лев за това си действие. Всички видяхме, че в политиката се въртят едни и същи алчни и злобни хорица, на които изобщо не им дреме за народа, а гледат само собствената си изгода. Аз лично няма да им помагам да се докопат до държавната службица Депитат!!