Гешев: Щеше да е притеснително, ако политиците ме одобряват

Той критикува Кирил Петков, смятал се за недосегаем
6 дек 2021 19:20, Петя Славова
49
Гешев: Щеше да е притеснително, ако политиците ме одобряват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев с атака към Кирил Петков. В интервю за вестник "24 часа" обвинител номер 1 отправи директни критики към съпредседателя на "Продължаваме промяната".

Въпреки че не спомена името на Петков, той непряко го обвини в нарушаване на Конституцията.

"Трябва да извървим дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава. Там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките. А тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, а законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал", заяви Гешев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Главният прокурор смята, че политиците не трябвало да направят конституционни промени "за" и "против" личност или институция. Това противоречало на европейските изисквания.

"За мен е странно как се говори за върховенството на закона от една страна, а от друга се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на практиката на КС", отбеляза главният прокурор.

Според Гешев щяло да е притеснително, ако политиците го одобрявали, вместо да му искат оставката.

"Очакваме българските институции да проявят отговорност и няма да се занимават с лични вендети и междуинституционални войни. А ще работят с всички институции за решаване на реалните проблеми на българските граждани", призова обвинител номер едно.

Преди седмица Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова властите в България да вземат спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет.


 


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то си е притеснително, политиците: Борисов, Доган и Пеевски, определено те одобряват.
47
0
 
2
 
! Отговори
Е как преди 1 месец
Че те от герб си те харесват.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според Кирчо Лъжеца, тези 2% избрани и компетентни щели да бъдат като хората около императора в Римската империя, те движели държавата, защото са компетентни, а останалите 98% слушат и изпълняват.Много ясно, че Гешев визира точно Кирчо Петков. За всеки е ясно, че КС обяви за нищожно назначаването му като министър заради измамата и декларацията с невярно съдържание.
45
3
 
10
 
! Отговори
Starship Trooper преди 1 месец
Прав си, Гешев! За абсолютно всичко! Тия мушмуроци от новото управление ни върнаха в деветдесетте във всяко едно негативно отношение. А и чалгата вече е в парламента, не само по телевизията. Къде е Валдес да запее "Жега, жега в центъра на София" ?!
44
4
 
16
 
! Отговори
АРМАГЕДОН преди 1 месец
Догодина, след битката при Армагедон, всички комунисти си отиват от властта, Гешев остава. В нашата държава има конституция, която никой не може да промени без Велико народно събрание. Който не вярва, ще види с очите си...
43
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гнусен, плешив, чингар, безкруполен, отмъстителен, производно на най- гнусната страна на комунистическия терор. Погледни се в огледдалото безсрамноко. Пътник си. И диарията ухае по-добре от вонята ти.
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дедо Няма значение за кого е.Важното е кой си ги избираше адвокатите на герб аааа прокурорите.Всички знаем че третата Българска държава никога не е била по тоталитарно и еднолично управлявана като по времето на Султан боко .Факт неоспорим.Абсолютна монархия каквато не е имало дори по времето на монархо фашизма у нас.Тиквата си ги избираше и те му бяха вярни адвокати. Когато говорим за престъпленията на герб каскета дори отказва да говори като прокурор и постоянно ни обяснява колко са невинни.
41
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
До 40....... Тази фраза младежо беше за Цацаров, явно и ти толкова помниш!
40
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те го назначиха . Направо в Банкя го избраха. Всички помним крилатата герберасо фраза - ТИ СИ ГО ИЗБРА . Тиквата лично си го избра за адвокат ааааа за прокурор на герб .
39
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев остана единствения пазител на демокрацията в тази държава. Махнат ли го, махам се и аз.
38
8
 
23
 
! Отговори
Зевзек преди 1 месец
Падне ли Гешев, чакайте Чеpeпа на бяла камила от Дубай да дофтаса и лично Кирчо и Кокорчо ще го посрещнат на летището. Понеже няма бели камили Божков си е поръчал специално да му изрусят една перхидролена камила за да излъчва власт и величие.
37
11
 
7
 
! Отговори
Па преди 1 месец
И гьон сурат тоя бе....
36
9
 
19
 
! Отговори
?? преди 1 месец
Гешев , докога ще го бавиш тоя Киро ? По-нагло ке.ле.ме не е имало в политиката .
35
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно. Гешев сега ще отговаря за това, че предишните управляващи го одобряваха и пазеха, както той пазеше тях.
34
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев вече е наел хубава вила в Турция. Скоро ще избяга в Турция на курорт. Там го ще го очакват море, Борисов и още нещо....може би и Цацаров....
33
18
 
12
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Гешефтаров, знаеш, че си назначен за гл. прок. в нарушение на закона. Затова се самоосъди и отивай в затвора !
32
17
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 1 месец
Ооооо, друга песен щеше да пееш, ако Туулупа беше извадил 400 000 бюлетини от печатницата!!! HAГЪЛ!!! МУТРО, ВЪН!!!
31
16
 
14
 
! Отговори
Срам&позор преди 1 месец
Гешеф ще стане за за смях, като първият главен прокурор, влязъл в затвора.
30
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предишните те одобряваха, и то силно, каскет. Нека си спомним всички колективи, които дружно, по команда хвалеха каскета. Това са кръговете на бившата ДС, чийто представител е каскета. Гешев и ВСС са последните крепости на ДС.
29
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никакъв призив... от никакъв "Комитет на министрите"... Долна лъжа и измама от хунтата.. Да публикуват този призив да го видим!