Панчугов: Засега надделява популизмът в очакване на кабинета

Красиво опаковано мнозинство, но кой ще носи отговорност?
6 дек 2021 09:49, Ния Христова
15
 
Оптимистично очакване е нов кабинет да има още тази седмица, реалистичното - след седмица. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната", който е номиниран за министър-председател Кирил Петков.
 
"Нямаме коалиционно споразумение, липсват приоритети и ясни лидерски позиции. Разказът на Кирил Петков за приоритетите спря на ниво публични консултации. Не всичко това може да бъде изпълнено. Предстои разговор как изглежда следващото управление, това е по-важният въпрос. Как ще си нареждат кабинетите, това е второстепенен въпрос", коментира политологът Христо Панчугов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ако имахме зададена ясна политическа цел, нямаше да има необходимост Петков да се обяснява за БСП, нито БСП да се обяснява защо е в едно управление с "Демократична България". Започва да изглежда много несериозно и нестабилно", изтъкна Панчугов.
 
"Към този момент надделява популизмът, но той започва да става неразбираем. Не може да оправдаваме всичко с липсата на политически опит, защото такъв очевидно не липсва", смята политологът.
 
Относно новия председател на парламента Никола Минчев, Панчугов коментира: 
 
"Младостта не е порок, в тази ситуация не е и особено предимство. Направи заявка за промяна на Конституцията, но не каза как изглежда тази промяна. Влязохме в режим, в който проблемите биват отлагани".
 
Политологът Иван-Асен Иванов посочи, че в момента се наблюдава съзряване в българската политическа среда, но въпросът бил какво ще стане, когато дойдат първите проблеми пред това "красиво опаковано мнозинство". 
 
"Тогава ще проличат дефектите, които до момента са разваляли добре изглеждащите проекти", предупреди той и добави, че фокусът трябва да е върху това да се дадат по-малко обещания и да се свърши повече реална работа.
 
"Най-ясна и точна оценка ще може да дадем като измине технологично време, в което това правителство се е сформирало и в работен режим сме видели какво представлява воденето на политики. Кой точно ще носи отговорност за случващото се, по какъв начин ще бъдат разпределени задълженията? Ако това не се очертае сега, влизаме в хипотезата, в която твърде много неща ни наподобяват ситуации, които и преди сме виждали", обясни той.
 
"Изключително лош порок е да се спекулира брутално с Конституцията. Подрива целия авторитет, който имаме в държавността", каза още политологът.
 
Гледайте цялата дискусия във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Христо Панчугов е абсолютно прав. Популизъм, популизъм и пак популизъм. Големи думи със щедри обещания - това не е като даването. Широки усмивки наляво и надясно. И всичко това ни е до болка познато. С голямата кошница за прехвалените ягоди... Прости ли сме, наивни ли сме, недорасли ли сме? Не зная. Вие допълнете и кажете.
7
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 години
Не съм политически обременен. Не го казвам, като нападка към едни или към други. Но сега е моментът властта да настъпи малко наглите спекуланти, защото покрай тази истерия, че имало инфлация, всички за щяло и нещяло започнаха да вдигат цените и то много над това, което икономическата логика и калкулации налагат. Петолът от месец спадна с 20%, а цените по бензиностанциите не са мръднали. накрая хората ще излязат с коловете и ще им изпотрошат обектите, ако не се спре с това дране.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"... но кой ще носи отговорност? Риторичен въпрос! У нас има дълго трупан опит, от 1944 г. Добре отработена и известна е формулата: "Колективната отговорност води до пълна безотговорност!" Блажени са верующите! Има да чакат!
5
3
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами отговорността ще е силно размита, кирчо като шев диригент на балетната формация ще надзирава за "нулева толерантност към Корупцията", другите три самодейни творчески колектива ще отговарят всеки за своя си ресор, според парчетата от баницата които са им се паднали, а над всички главният чо.банин с вдигнатия юмрук ще държи под око стадото си чрез овчарското си куче рашкоФ ... !!!
4
1
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Демокрация като онзи президент-пияница, който танцуваше като мечка ли да си направим?НЕ, мерси за съвета!
3
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
В заблуждение си.Завърнахме се в 1989 г.Направихме пълен кръг на място и сега тепърва ако свършва социализмът ще се види.Лошото е,че май СССР прави опит да се върне,особено ако путин навлезе в Домбас с войската.Тук веднага ще му клекнат каквото и да поиска.Та деморация досега нямаше,ако има тепърва ще се отвоюва от комунистите.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли дават трибуна на герберски калинки и некадърници?Що не се скрие тоя?!
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правихте преход към демокрация 30 години и накрая си върнахте комунизма сталинизма. Няма по-*** народ. Ехооо, комунизма отдавна свърши, няма СССР! Сега сте в 21-ви век, в Европа. Хайде, махайте сталинисткия военен диктатор и си направете една европейска демокрация, като хората.