Проф. Баева: Само ще задълбочим конфликта, ако изпратим оръжия на Украйна

Според нея изпращането на хуманитарна помощ от България е политически въпрос
31 мар 2022 15:52, Йоана Цонева
112

Докато "Демократична България" започва консултации да дадем оръжия на Украйна, въпреки подчертания напредък, поредният кръг на преговори между Русия и Украйна премина без решаване на конфликта с мирно споразумение.

"Няма никакво съмнение, че не трябва да пращаме оръжия на Украйна, въпреки че трябва да направим всичко възможно да защитим страната, която е нападната. Но с изпращане на оръжие ние само ще задълбочим конфликта. Всички усилия трябва да бъдат насочени към уреждането на мира в Украйна. Европейската общност трябва да се погрижи за мир, а не за продължаваме на войната", каза историкът проф. Искра Баева в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според нея изпращането на хуманитарна помощ от България е политически въпрос.

"Всички партии си мислят за следващите избори и за това как да се харесат на своите избиратели. Избирателите на "Демократична България" са склонни да се намесваме допълнително в конфликта в Украйна. Тя е участник в тази коалиция, която взе това решение - да не изпращаме военна помощ, а само хуманитарна. Както се видя от позицията на Министерството на отбраната, България трудно би могла да изпрати военна помощ, тъй като ние нямаме достатъчно сили за собствената ни защита", допълни проф. Баева в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ опитът да бъде наказана цяла Русия върви в посока неразрешаване на конфликта, а допълнително задълбочаване.

"Всякакви такива опити да бъдат спрени държави от агресивни действия, обикновено тези санкции, които се налагат, са санкции за народа, а не за управлението. Защото управляващите почти винаги са подготвени и те няма как да пострадат от намаляването на жизненото равнище на народа. Да не говорим за това как страдат децата, болните, тъй като всички тези санкции се отнасят и до здравеопазването", коментира историкът.

Тя смята, че всички преговори, които започнаха от началото на инвазията, са били насочени повече към пропагандната война, отколкото към реално решаване на проблемите.

"Украинската страна често заявява някакви позиции, което прави преговорите трудни. При преговори, особено в състояние на война, трябва да се търсят компромиси. А позициите и от едната, и от другата страна бяха безкомпромисни. Сега достигнаха до най-безкомпромисните проблеми, свързани с границите", подчерта проф. Искра Баева.

И припомни, че едно от основните условия на Русия, преди да започне войната, беше за неутралитет на Украйна.

"През последните 8 години в Източна Украйна се водят военни действия, има сражения между Луганската и Донецката република, които не са признати. И вместо да се разреши този конфликт - и Украйна, и Западът взеха една безкомпромисна позиция спрямо Русия. Вината за тази война я носят и двете страни“, заяви тя.

Проф. Искра Баева се надява това да е последната война в Европа и разчита на това, че всички ще си научат уроците от нея.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тази червена си мисли, че другите трева пасем. И е много слаба да предава "уроци".
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Ламята;;/ Остава и да си триглава ламя , значи тогава си с три празни глави ! Т.е. - имаш акъл , калкото трима без акъл ...
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече цяла седмица не чуваме нищо от Урсула и Жан Мишел Жар. Русия в най-мрачни прогнози ще загуби от война и санкции 150 млрд евро за 2022. Гражданите на ЕС от поскъпване ще загубят 600 млрд евро. Централният бюджет на ЕС е 310 млрд евро. Затова мълчат безотговорните. Защото техните решения ще се плащат от националните бюджети. защо допуснахте войната, бе???!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 70 Само 4
93
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 Спри Путин - войната спира.
92
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно руско прокси за което интересите на Путин за над тези на България!
91
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Баева е права с тинейджъри от форума няма да споря. Ай си.
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращайте бе те ще го обърнат срещу вас при първа възможност. Все едно да не виждате какви са. На времето пуснали хитлеристите директно на останалите народи в Съветския съюз. Нали били братски страни. Имат сметки за уреждане с руснаците още от тогава.
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращайте бе те ще го обърнат срещу вас при първа възможност. Есе едно да не виждате какво са. На времето пуснали хитлеристите директно на останалите народи в Съветския съюз. Нали били братски страни. Имат сметки за уреждане с руснаците още от тогава.
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На войната лицето е грозно,няма красота и романтика,но и историята е история.Бандера е бил нацист,украинските националисти са избивали евреи,поляци и това е документирано.Има и снимков материал.Потърсете Бабин яр и Волхуня(Volhynia)Който има толкова голям мерак да помага на украинската армия-да отива доброволец на фронта им.
87
10
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Какво друго може да се очаква от другарката Баева?Винаги е била по-близо до Русия,от колкото до България...
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже тук има някакви дето се възмущават срешу мародерствата на съветската армия в България 1944- оказва се че това е бил 3 украински фронт...
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Основната цел за българската операция, поставена пред Трети украински фронт, беше да извади България от войната и да установи там на власт ново правителство, начело с Димитров. Три дни след обявяването на война на България започва народно въстание, съветските военноморски сили правят десант във Варна, а сухопътните войски преминават границата. Те не срещат съпротива и не използваха оръжие - отбелязва историкът Алекс Громов в своята книга Жуков. Възходи, падения и неизвестни страници от живота
84
7
 
5
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Всички които са против влизането ни във война с Русия,са на заплата при Путин.Ние трябва да влезем във войната ,със всичките си 3 танка и 2 самолета.
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През това време войските на 3-ти украински фронт на Червената армия наближават границите на България. Подготовката за военната операция е извършена лично от маршал Георги Жуков. По време на прехода на българска територия Червената армия не среща съпротива, тъй като по това време комунистите и привържениците на ОФ имат огромно влияние в българските войски. Населението посреща съветската армия с цветя и червени знамена.Основната цел за българската операция, поставена пред Трети украински фронт, беше да извади България от войната и да установи там на власт ново правителство, начело с Димитро
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко подло и долно изказване!
81
6
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
га.дната комунистка ще ближе руските за.дници докато е жива.
80
7
 
7
 
! Отговори
Баева ли! преди 2 години
Руските шпиони като Баева могат да задълбочат конфликта си единствено с Военния трибунал, където веднага след края на войната ще бъдат изправени за отговарят за националното си предателство...
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 - че то излиза и паметника на съв.армия в софето е на укрите май
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а бе само да питам - на 09.09.1944г. у нас не влезе ли 3-ти украински фронт ? и онази т.н. професорка, дето твърди по телевизията, че 1944-1947г у нас е имало 200 000 руски войници, които са мародерствали и избивали българите, да не се окаже че са укри ? /не че е имало 200000 чужда армия, ама да си я попитам :)