София дава "зелена светлина" на Скопие за ЕС, но спорните въпроси остават

Северна Македония обсъжда с Париж възможност за корекции
25 юни 2022 16:12, Красимир Ангелов
56

Българското външно министерство е готово за подписване на Протокола по член 12-ет от Договора със Скопие.

Решението, което прие българският парламент въз основата на т.нар. френско предложение, включва голяма част българските искания, убедени са част от депутатите. Остават обаче и спорни въпроси, които ще бъдат обект на двустранни преговори между София и Скопие.

Още по темата
"Това, което е компромис е, че не всички позиции, които България е имала досега, стават позиции на целия ЕС. Въпросът с езика остава двустранен спор между България и Северна Македония и няма да е част от преговорната рамка", обясни Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" в предаването "Брюксел 1".

"Нещо много важно, което се случи за първи път - изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и документите към него, стана част от Преговорната рамка. Въпросът е да не изпуснем този шанс, вижте какви сигнали идват от Скопие... Те чакаха, чакаха.... сега пък не го приемат това френско предложение. Най-важно е, че България го приема. И преговорната рамка се одобрява от 27-те членки на ЕС, но след като е одобрена трябва да бъде приета и от РСМ", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ в предаването "Брюксел 1".

Според историците пък френското предложение е най-доброто до момента, тъй като дава възможност за контрол от Европа, а ако се приеме и от Скопие ще даде ход на процес, довел до напрежение. Отворен обаче остава и въпросът с езика на омразата.

Целите разговори на Милена Милотинова с Екатерина Захариева и Димитър Гочев може да видите в предаването "Брюксел 1" от 17.30 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се бойте ве! фиромските *** обещаха да решат спорните въпроси.,.,ама друг път. Този път на тея олиггоофрени французите ли се надупихме? Баси срама и позора!!!!!!!!
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли било лесно на европедерущината да каже едно дума и нашите кир-корчовци да клекнат толкова бързо и ниско? Такова падение не сме имали и под съветско робство!
47
1
 
8
 
! Отговори
Демократи сър преди 1 месец
До Анонимен Не само майка и баща ще продадат ? И деца и внуци ,камо ли Родина и история . Проклети да са демократите !
46
2
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Поредните безотговорни другари предадоха България!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България нищо не е приела още. Тепърва ще се решава какво ще се приеме. НС са приели неща които още не са приети. Македония още не е приела и промяната в конституцията но наште са приели че ще приеме. Смях.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И после - България била независима държава! Не се управлява от посолствата! Управляващите не ни лъжат! Защитава ли били националните ни интереси. Чудно ми е за колко ни продадоха! Дано по- скоро ги изритат от народното събрание всички до един. Никога няма да гласувам повече за никого. Това е свръх наглост и цинизъм. Всички до един в парламента и без референдум знаят позицията на повечето българи, въпреки това го направиха. Съзнателно действаха против избирателите си.
43
6
 
2
 
! Отговори
5-ko преди 1 месец
Тои што каи вас одлучи вето пред почеток на преговори , наместо постоан притисок за време на преговорите (можноста за вето и тамо можевте да иа користите) иа завршил наиголемата работа за Македониа денес. Вето се користи како краен инструмент кога се е претходно исцрпено.Вас сега ве тешат дека можете во секои момент пак да ставите вето,но помислете како тоа ке изгледа.Помисливте ли?Ние ако мора да чекаме може и да чекаме да се смени регулативата за одлучуване , зошто да прифакиаме сега билошто?
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предатели
41
0
 
6
 
! Отговори
Прост преди 1 месец
Екваторът е условна линия, която дели земята на Северна и Южна Македония
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците обсъждат възможностите за корекции. Ние също можем обсъдим корекции. Не е идеалното споразомение, но е някакво начало.
39
0
 
5
 
! Отговори
akudд1 преди 1 месец
ньойски договор 2
38
1
 
16
 
! Отговори
170 ТЕ БЯХА НА БРОЙ, преди 1 месец
И СМЪКНАХА ГАЩИТЕ ОЩЕ ПРИ ПЪРВИЯ БОЙ
37
14
 
1
 
! Отговори
HBK преди 1 месец
Никаква "Зелена светлина" не дава София на македонците по пътя им към ЕС. България просто хитрува. Руските дупедавци в Българския парламент начело с техните началници от задкулисието (в президенството, в Банкя и сараите ИЗПЪЛНИХА анти-Българската си задача и помогнаха на Путинова Русия да скара балканските народи и да блокира тяхния път към Европа за следващите 10-ина години. Победата е временна, но пораженията са трайни.
36
1
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
* Цензурираното е "Ти-кво-ча"
35
0
 
4
 
! Отговори
. преди 1 месец
До Анонимен 32 - забрави да включиш в сметката и ***. И двамата трябва да бъдат съдени и осъдени!
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клекнаха сеяндурите и сега ще учим македонска история и език. Гоце и Самуил са Македонци Азбуката са ни дали македонците. Югозападна БГ е Македонска на която живеят македонци. Територията на БГ е Североизточна македония. Честито предателство. Само незнам на следващите избори кои ще гласуват за предателите от ПП ДБ ДПС и ГЕРП. Щото аз ще гласувам за единствената родолюбива партия ВЪЗРАЖДАЕ.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросите и проблемите - към Брюксел, драги велики славянски македонци. С тях се оправяйте, българските управници не са на това ниво. Те могат само да изпълняват заповеди и да прибират пари. Да носят отговорност и вземат решения не им е във възможностите. Така че - към Брюксел, любезни наши съседи или пък към Белград, както предпочитате.
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв контрол давало да си вдигнем ветото? Киртака продаде българската история и българския език! Ако Северняците смятат да си признаят че това не е техния език и не е тяхната история - те могат и сега да го направят, без да се вдига ветото. А щом искат вдигане на ветото, значи въобще не смятат да го правят! Извод? Про100 Кире продаде държавата!!! Направо доживотна присъда да му дават и това е! Никой за над 140 години не си е позволявал да продададе интереса ни, дойде Кире и го сурна за 3 месеца
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София дава, ама България не дава. София не е България.
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да разбра какво споразумение гласуваха депутатите. Френското споразумение,но какво пише там?