България още няма единна позиция за мобилизацията в Русия

Досега само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията
22 сеп 2022 21:55, Йоана Цонева
111

Руският президен Владимир Путин обяви частична военна мобилизация във вторник, а българското правителство вече втори ден не заявява единна позиция.

Президентът Румен Радев може да свика Консултативен съвет по национална сигурност, ако сам прецени, че това е необходимо, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, като подчерта, че войната в Украйна трябва да спре.

"Силна и категорична позиция на България и в рамките на ЕС за прекратяване на войната, час по-скоро, за свикване на различни нива и на европейско, и на световно на дипломатически екипи и ръководители на държави, за да бъде принудена Русия да спре войната в Украйна", посочи Йотова.

Досега от служебния кабинет само министърът на отбраната изрази мнение за ситуацията в Русия на заседанието на Министерския съвет в сряда. Политическите сили обаче са на различно мнение.

Според "Продължаваме промяната" трябва да бъде подкрепена целостта на Украйна, като от партията се опасяват, че частичната мобилизация в Русия ще доведе до повече жертви.

Още по темата
"Ние нашата позиция я казваме ясно, всеки отговаря за себе си, а българското правителство, като част от европейска България, трябва ясно да заяви своята позиция", заяви Кирил Петков.  

Според "Демократична България" страната ни трябва да е с позиция, която изцяло да съвпада с националния ни интерес.

"От тази гледна точка е много важно нашите институции да осъзнаят ясно и решително да осъдят действията на Путин. До момента не са го направили и това е много обезпокояващо", посочи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Под претекст, че Денят на Независимостта има друг смисъл, от ГЕРБ отказаха да коментират частичната военна мобилизация в Русия и идеята за референдуми в окупираните зони.

"Не искам на днешния празник да говорим за политика. Днес е ден, в които трябва да почетем усилията на всички българи за Независимостта на България", каза Костадин Ангелов.

До момента единна позиция на България след последните действия на руския президент - няма.


111
Още от Политика
Симеон за празника: Целите се постигат, като сме обединени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Даряваме русофоби на Украйна!Понеже вече пушки няма,защото са дадени на Украйна ще им дадем само едни чорапи да не им е срудено и ще ги пращаме да подкрепят.Ама май ще избягат...
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хайде всички където подкрепят Украйна да си ходят в Украйна!!!Ние чужда война не искаме!Който иска да си ходи!Има фронт!А Янев,Радев,Константинов и т.н. не желаят да ни вкарват във война.Затова толкова ги плюете платените продажници!
96
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 ден
Радев Янев и копейкин да тръгват при спонсора им ***.Хората бягат от русия тези зя пари ни продават родината.Радев се крие като мишка.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Айде бе Радефф излез и си кажи че си на страната на русия. какво се срамуваш
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дарявам русороби за мобилизацията ! После ще вземат и руско гражданство и ще са добре ! Нека помогнем на родните фенове на джуджа да постигнат мечтата си и да са част от раша !
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
споко, българина иска да е неутрален - демек да го закарат в сибир и да вземе руски паспорт, да работи робски труд за 100$, да ползва външна тоалетна, и като гък-не да го приберат. няма толкова мало.умно животно като русо.фила
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
България трябва да покаже ясна позиция.Това е война а не военни учения.Ние не гледаме филм.А сме част от световните процеси Русия чрез руските проксита цели да неглежира този процес у нас Да отстрани България от нейните врагове.Но ние сме враг не заради Русия.А защото тя е вражеска страна.И нищо приятелско няма е нея.Тя общува с оръжието Ние как да общуваме с такава ,,приятелска" страна.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Както прокремълското правителство се държи колебливо с енергийната зависимост с Русия.Така и сега се държи въздържайки се до последно и бавейки позиция по отношение на един бързо разрастващ се конфликт Путин е подпалвач на световна война.И както Хитлер винеше всичко друго оправдавайки агресията си Така и Путин демонстрира пълно пренебрежение към всякакви международни спогодби и цивилизовани постижения.
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Че по какво България има единна позиция!?
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 97 АнонименВзимай оръжие и везелин и отивай да се биеш с руснацитепендел
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да си член на НАТО не е ,,зор".А отговорност и задължения Както ако си член на Руския фашистки режим също носиш отговорност и задължения Няма неотговорни в световното семейство.Част си от човечеството на планетата Земя.Като не ти харесва , бегом на Марс .Там е червената планета и всички червени *** ги пращаме там
87
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 94....България е държава членка на НАТО.Носи отговорност за членството си Фактор нула си ти.Бегом в Рашия!
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
България се държи колебливо както през Втората световна Отново заставаме на фашистката грешна страна.
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
От какъв зор България трябвало да има единна позиция по мобилизацията в Русия?!? Ние сме фактор нула за световните дела и нашата позиция по какъвто и да е международен въпрос няма абсолютно никаква стойност. По-добре да си гледаме как да си оправим собственото оакано гнездо, вместо да си врем гагите в чуждите.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ще има наплив от руски бежанци,да се подготвят хотелиерите
83
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯ ! преди 1 ден
Българите адмирират решението на руския президент. В Украйна 4 пъти се извърши мобилизация. Трябва реципрочност. Какво лошо има?
82
2
 
8
 
! Отговори
силно заинтригувАна преди 1 ден
И защо България трябва да има позиция за мобилизацията в Русия?!
81
1
 
6
 
! Отговори
Продължаваме преди 1 ден
Подмяната заедно с демокраДична Окрайна да се хващат за ръчички с бкп (които не са изнесли 1 патрон) и прайда с жълтосините дрипи и да отиват да защитават храбрия Зеленоид и бандеровските са *дис*ти!
80
0
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 ден
Официална позиция от министерството на външните работи има.А какво е единна позиция не ми е ясно.
79
1
 
10
 
! Отговори
чужда война преди 1 ден
ако има мобилизация в България , колко ще се изнижат през летищетото война за чужда кауза ай сиктир

Спонсорирани публикации