Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала

Димитър Стоянов: Докато съм министър, оръжия няма да се предоставят
Обновена: 29 сеп 2022 15:47 | 29 сеп 2022 15:47, Елка Василева
382
Украйна е поискала отново въоръжение от нас, България е отказала
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на влизане за Съвета по сигурността в Министерския съвет, предаде БНТ.

Още по темата
Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума.

Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

"Докато аз съм министър, оръжия няма да бъдат предоставяни", заяви Димитър Стоянов.

По думите му засега няма пряка заплаха за въвличане на България директно във военния конфликт, но има рискове пред националната сигурност. Няма промяна в ситуацията в Черноморския регион, линиите на комуникация са отворени, но опасността е от свободно дрейфащи мини.

Стоянов посочи още, че граждани с български и руски паспорти могат да бъдат мобилизирани в Русия и че ако цифрата от 300 000 души мобилизационен ресурс бъде спазена, трудно може да има обрат във войната, освен ако не бъдат мобилизирани 1-1,5 милиона души.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов заяви, че многонационалната бойна група ще бъде в оперативна готовност в средата на октомври. Тя включва основа от 42-ри механизиран батальон - Хасково, американско усилване, английско и италианско участие.

Черната кутия на разбилия се щурмови самолет Су-25 е намерена, без повреди е и ще бъде разчетена в България, обяви военният министър Димитър Стоянов.

Разчитането ѝ ще започне още днес. Стоянов обясни, че няма проблем с пистата в авиобаза Безмер и че тезата за саботаж по самолета, който е ремонтиран в Беларус, е абсурдна, тъй като самолетът има 63 летателни часа след модернизацията.

Вчера пилотът полк. Дончев е изпълнил два полета, а самолетът е летял три пъти в рамките на деня. Дончев е без травми и в добро състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
1
 
! Отговори
ТО ТЕ ИСКАТ преди 1 година
ТО ТЕ ИСКАТ, АМА ЩЕ ИМ СЕ ДАДЕ КАКВОТО БЪЛГАРИЯ МОЖЕ. БЪЛГАРИЯ- ПОРАДИ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПАГОНЛИИ, КОИТО ОТКАЗВАТ ДА ДАДЪТ ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА- Е КАТО ГОЛ ***. ЛЕКО ОРЪЖИЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ДАДЕ. ТАНКОВЕ- С. МАКЕДОНИЯ ДАДЕ ВМЕСТО НАС- ДАДЕ НА УКРАИНЦИТЕ НАШИТЕ ТАНКОВЕ КОИТО И ПОДАРИХМЕ.
294
2
 
2
 
! Отговори
До 335 преди 1 година
Пишеш така, защото не ти е до смях, платено путинче. Украйна ще влезе в НАТО. ))))
293
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешно е дори да се чете. България отказала да праща оръжие на Украйна. Вероятно отново ни канят директно да се включим в чуждата война. Иначе българският бизнес с оръжие пак си върви през посредници...Голямата война е неизбежна, а България не разполага с държавници, които да отстояват най-важното - неутралитет.
292
1
 
2
 
! Отговори
Този с преди 1 година
устата на *** не беше ли секретарка на Радев преди да го направи министър.
291
3
 
4
 
! Отговори
Ива преди 1 година
*** на льотчика изпълняват указанията от Кремълската хунта!
290
4
 
3
 
! Отговори
Вън преди 1 година
окраинците!
289
7
 
6
 
! Отговори
И правилно преди 1 година
Браво на министъра!
288
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна да си иска оръжие от тези, които я държат: САЩ, Англия (ВБр), Полша, Италия, Франция, ЕК - Урсулата и Борел. Не е необходимо Зеленски да досажда на другите евопейски държави, които останаха почти без военни запаси заради Зеленото актьорче
287
8
 
9
 
! Отговори
До 311 преди 1 година
Митрофановските мишка пак се изказва компетентно. Ква резолюция, кви пет лева? Да си разменяме хартийки, докато агресорът си плете кошницата? Има си компетентни хора - дипломати, които нямат нужда от акъла на путинистка. И пак крещиш. В тази война не сме с Путин. Той ни обяви за вражеска държава, прави ни номера и нарочно мобилизира сънародници. Този твоят лудньо и неговото КГБ ден през ден самоубиват неудобни и несъгласни с и-дио-та хора. Умираш от страх да не победи Украйна, а? Ще пратим, нъц!
286
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е неприятно да говорят от името на България.Това е служебно правителство.Защото и аз, и вие сте България.Но нас никой не ни пита.Един архаичен кабинетен ретрограден случайник говори от името на България без да се замисли, че информация за нас няма, никой не ни е питал, защото няма и да ни пита, знаейки мнението ни, не е сигурно, че българите получават истинна информация. Споделят отговорност, но да знаят, че е тяхна, а не на всички българи.
285
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите уважения ,но като видя прошарените глави от ген.щаб-а и МО на страната и лошо ми става .Защо нац. ни сигурност продължава да е в ръцете на възпитаници на `развития` соц. - нали ги виждаме в Украйна какво са : остарели военни доктрини,морално остаряло оръжиея,поголовна корупция,липса на елементарна поддръжка и профилактика на техниката ,неадекватни спрямо начина на война 21 век.
284
3
 
1
 
! Отговори
жорето преди 1 година
Абе Мике, ти преди 100 и кусур годин къде беше, та ти тогава и в ташаците на турчина си не бил
283
1
 
4
 
! Отговори
gosh преди 1 година
Ами да ни го изпратят оръжието, отдавна сме си го платили, сега доплащаме, обещай ми светло минало /песничка - пояснение за Днес/
282
1
 
1
 
! Отговори
Торлака преди 1 година
Рипай Пейо, рипай, оти Емо Мъжа нема да те спаси от кабинето у кофия
281
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е четирихилядник. Но понеже е министър в момента може да е четиридесетхилядник.
280
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
театър,просто скоро и на нас ще трябва да ни пращат оръжие "съюзниците"
279
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво , че няма да си министър още много ....
278
6
 
19
 
! Отговори
мноо тъпаци тука преди 1 година
защо да им даваме оръжие,след като НЕ плащат???не стига ,че им взехме дембелите да ги храним,крием ги от фронта,сега и оръжие,дето ГО НЯМАМЕ...
277
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквано, на власт са хората на путиниста Радев. Каквото и да говори той пред медиите.
276
3
 
4
 
! Отговори
dffds преди 1 година
До АнонименЩе гласувам за дебелата алчна Корления, само в друг живот.