За 5 месеца сме изнесли оръжия за САЩ за 13,56 млн. евро

Не са постъпвали заявления и съответно не са издавани разрешения за износ на продукти
Обновена: 11 фев 2023 10:29 | 11 фев 2023 10:17, Йоана Цонева
41
За 5 месеца сме изнесли оръжия за САЩ за 13,56 млн. евро
Снимка: БГНЕС

За малко повече от пет месеца на миналата година България е изнесла оръжия за САЩ на обща стойност 13,56 млн. евро, което представлява 1,33% от целия износ на военна продукция.

За периода от 24 февруари до 2 август 2022 г. Междуведомствената комисия е издала общо 294 броя разрешения за износ и трансфер на продукти, свързани с отбраната. От тях 13 брой разрешения са за износ на оръжия за САЩ. Основно ние експортираме противотанкови ракети, боеприпаси и патрони.

Не са постъпвали заявления и съответно не са издавани разрешения за износ на продукти, свързани с отбраната и на изделия с двойна употреба през Пентагона и за Пентагона.


За издаването на разрешенията Междуведомствената комисия е отчитала предоставените сертификати за краен потребител, издадени от компетентните държавни органи на Правителството на САЩ, пише БГНЕС.

Общо за периода от 1 март до 1 август 2022 г. България е изнесла оръжия на обща стойност 1 016 336 858 евро за 56 държави. Сред тях не фигурира Украйна, която в разглеждания период, води тежка отбранителна война с Русия.

Решенията за издаване на разрешения за износ, внос и трансфер на оръжия се вземат от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и индустрията. В нейния състав влизат представители на Държавна агенция "Национална сигурност", Служба "Военно разузнаване", Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и Министерство на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
До Nnnn преди 1 година
Естествено, че на САЩ не са им нужни нашите оръжия. Те го изнасят след това за нацистка Украйна. Както износа за Полша и Румъния, веднага се отправяше пак за Украйна. На госпожата Нинова е с чисти ръчички.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е изключително малка сума, която показва колко сащ е незначителен за България като някакъв "стратегически" партнъор, каквито глупости постоянно ни натрапват. За сметка на това ние се набутахме с милиарди за неизгодни самолети. Който не знае -- това ще бъдат самолети които ще са базирани в България, но те ще обслужват американски стратегически интереси и ние няма да може да ги използваме самостоятелно при всякакви ситуации.
33
0
 
0
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
За какво са им на САЩ нашите оръжия? Те нямат ли си ?
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото Мара втасала, накрая и оръжие започнала да изнася, ама иначе не участва с такива похвати в конфликта в Украйна. Бре!
31
2
 
5
 
! Отговори
Бравооооо! преди 1 година
За хартиени Ф-ки,за подмазване на господарите,за укри,за турци,купуване на скъп газ през посредници има пари! За заплати,за българските деца,за бедстващите в Карловско и изобщо за българите - нЕма,баце!!! ЕВахти политутките,ЕВахти пр0дажниците!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
слаба работа. Като задминат по сума платеното за Фките се обадете! Ама само ако сме им ги продали 2 пъти по-скъпо, отколкото струват / както те на нас *** си/.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
жълти стотинки в сравнение с износа ни преди 89 година
28
0
 
19
 
! Отговори
мисирки преди 1 година
Един истински разследващ журналист би се потрудил и задълбал още малко. Защото сигурно 90% от оръжията са отишли в един полски град с летище близо до Украйна. Пита се, за какво им е на поляците това оръжие? Иначе пишем, че Украйна не е фигурирала като дестинация за износ и смятаме, че всичко е ок. А това се е правело когато НС реши да не доставя оръжия на Украйна, но Киро и това наруши.
27
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
Аз какви разрешения да извадя за поне един танк,или и тях изнесаха-за скраб в Украйна.Ще намеря начин да се сдобия и с разрешителни и с танк,но не от България.До скоро,пред парламента.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой плати авансово на долните кравари над 2.5 милиарда от нашия джоб ,уж за самолети модел от 1974г ,които никога не са ни били нужни? Кой?Защо този "кой" не е в списъка на предателите и защо не е на въжето?
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков си е прибрал милиони от комисионни от този износ, затова и тия дни е на допълнителен инструктаж в САЩ.
24
3
 
11
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
До 22-Верно ли си мислиш че краварите имат калашници ,па нямат патрони за тях?И така за 13.5 милиона долара за 5 месеца спешно за патрони ,мини ,снаряди и т.н. Колко ли подобни краварофили ,укрофили и атлантици има в БГ?
23
1
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Държавата е спечелила риск от война. Парите са окрадени от близки до политическите кръгове. Станахме бананова република, управлявана от мафията.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, ще стигне ли за една вноска за "самолетите"?
21
4
 
18
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Дано този ,който е продал тези оръжия ,да се задави с парите.С тези оръжия са убивани руснаци.А всички почтени българи знаят ,че ако не бяха руснаците ,сега щяхме да сме като кюрдите в Турция.Пфу ,краварски под.логи.Пфу.
20
2
 
14
 
! Отговори
Стокообмен преди 1 година
Значи купили щатите но не за украйна, не, оръжия за 13.5 000 000 $ от нас. Обратно нашите политици набутаха в щатските мафиоти /търговци на оръжие/ 12 000 000 000 за хартиени самолети на 50 години. Пресметнете какава "яка" далавера. И за кого.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв пясък за Сахара не успяхме ли да изнесем.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В щатите имат много калашници и стрелбища най ветоятно са патрони за там
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вониш бе пияницо, изми ли си зъбите
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И резултата къв е че не го виждам