Активни потребители: Опасността е да не влезем в рецесия

Нужно да има една „кошница” от стоки, които да са с по-ниско ДДС
15 мар 2023 23:15, Йоана Цонева
27
Активни потребители: Опасността е да не влезем в рецесия
Снимка: БГНЕС

„Временните мерки за ограничение на цените не са световен прецедент. Те се прилагат, когато има опасност пазарът да изпадне в паника, когато има липси на дадени стоки. Ситуацията тръгна от COVID-19, от печатането на нови пари. Сега имаме недостиг на стоки”. Това заяви Богомил Николов от асоциация „Активни потребители” пред Нова телевизия.

По думите му привнесената инфлация започва да затихва. „Сега по-скоро опасността е да не влезем в рецесия, в криза, което е по-лошо”, обясни Николов.

Той обясни, че правителството иска краткосрочни мерки и моментални решения. „Няма инструмент, който да спре инфлацията изведнъж – тя тръгва бавно и спира бавно. Всеки един загубен ден удължава възможните ефекти. Трябва да се промени механизма на субсидиране, прословутата формула на декар облагодетелства”, каза директорът на „Активни потребители”.

Още по темата
Той смята, че е нужна промяна в механизма на субсидиране на селскостопанските производители. „Зеленчукопроизводството и производството на плодове трябва да е по-добре субсидирано. Там човек събира доматче по доматче или ягодка по ягодка”, каза Николов.

Според него е нужно да има една „пазарна кошница” от стоки, които да са с по-ниско ДДС. „България остана единствената държава, която облага с 20% млечните продукти. Ако инфлацията върви нагоре, цената на хляба с намалено ДДС би трябвало да е под тази линия”, заяви Богомил Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Днес парите поскъпнаха отново. ЕЦБ вдигна лихвите с нови 0.5 процента. Това ще продължи докато това т ъпо шоу не приключи. Хората накупиха безполезни неща които сега ще зарежат за жълти стотинки
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости е рецесията да се разглежда като положително явление! Мозъкът ви е станал на пихтия. Същата работа е да разглеждате сърдечен удар за положителен за човека.
17
3
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 година
Няма нищо лошо да влезем в рецесия. Така безработицата ще се вдигне, банките ще ограничат кредитите, цените на стоки и активи ще паднат и зомби компаниите ще фалират. Икономиката ще се изчисти от *** и спекула
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рецесията е единственото ни спасение. Да се спре с безумното раздаване на кредити и всичко ще си дойде на място. Не е зле пазарът малко да се разчисти.
15
0
 
0
 
! Отговори
Асен преди 1 година
До 21 - Да, така е! Браво!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мноо гадни! Аз пестя от 7 години. Работя по 13 паса на ден, събота и недеяла понялога. Две отделни ИТ работи и няколи проекта консултирам. Живея в една стаичка и трупам. Идеята ми беше, като натруоам достатъчно, да си ги разпределя до 65 щото от родата не докарваме до повече и да се отдам на хубави преживявания, без да работя ... Ама гадните казах НЕ, НЕ МОЖЕ!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"да я сведе до здравословен процент от 1-2% годишно." - Здравословният процент е 0%.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля? Какви ги приказва този?! Георги Марков май се оказа прав за нас ...
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо е да спрем да хрантутим хиляди укри в лукс хотели,Второ връщане на 20%ддс за ресторнти и хотели, Трето Рязко спиране на Кражбите и Четвърто -Ко стана с 35 Милиарда дето европата щеше да ни дава ?
10
1
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Какво представлява лошо спестяванията 20 години пари на нормалните хора да ги "изпапкате " 2 две години в компенсации и през месец увеличавани заплати и пенсии?Сега , да си теглим ли парите ,г-н Професоре?А , защо не да не пратим българската армия на фронта ?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шарлатани+Костовици съсипахте държавата.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С какво рецесията е нещо лошо? Предвид, че може целенасочено да се предизвика и прекрати, докато се справи със спекулативната инфлация и да я сведе до здравословен процент от 1-2% годишно.
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50-80% реално последните 7-8 месеца бавно покачване на инфлацията му се вижда. Явно живеем в различни светове, но през прозореца на мерцедеса живота на тези им се вижда розов.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме в рецесия и то от години. При 16 % инфлация ръста да е само 3 % означава че са произведени с 13 % по малко стоки и услуги . Затова имаше фалити . Затова от две години нямаме правителство . Ако не бяхме в рецесия герб още щяха да са на власт . Още от герб сме в рецесия . А западна Европа още от преди ковид . И печатането е много преди ковид . Няколко години преди ковид ЕЦБ купуваше италиански и испански дълг . Многоо отавна се печата и парите още не са стигнали до работниците .
5
0
 
10
 
! Отговори
Idealist преди 1 година
Инфлацията се лекува с намаление на потреблението! Преди 1 година сериозни икономисти казаха: " Напечатъните пари (по точно - записаните пари в компютрите на централните банки ) ще докарат инфлация 40 %. Чака ни сериозно намаление на доходите, което е целта на играта с Ковида, който не фалшив и е сериозна болест, особенно в съчетание с генетините ваксини!
4
1
 
7
 
! Отговори
франкофон преди 1 година
Тиквата ако дойде на власт комунизма ще се върне и всичко ще стане почти без пари.
3
3
 
2
 
! Отговори
С БКП НАПРЕД преди 1 година
Гласувайте за СДС(стани да седна),ТОГАВА ЩЕ ИМА ПРОМОЦИИ.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В цял свят цените отиват нагоре.България не е на луната за да падат цените.Това че сме най бедни никой не го интерсува.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 2 Април ПАК гласувайте за ес, про'с'таци неграмотни...за да останете безработни. Зощото това заслужавате. Тиквата ви го каза преди година.