Йотова заподозря "целенасочена кампания" от РСМ

Днес тя откри 30-ата годишнина от членството на България в Международната организация на Франкофонията
17 мар 2023 16:23, Йоана Цонева
27

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имам усещането, че се прави целенасочена кампания, за да се предотврати записването на българската общност в Конституцията на Република Северна Македония. Това коментира по повод скандала с имената на българските сдружения вицепрезидентът Илияна Йотова.

На пресконференция на "Дондуков" 2 тя представи програмата за честванията на 30-ата годишнина от членството на България в Международната организация на Франкофонията, заедно с министъра на външните работи Николай Милков.

Вицепрезидентът добави, че това е изрично записано условие, за да може да се състои първата междуправителствена конференция и да започнат същинските преговори за влизане в ЕС.

Не виждам никакъв сигнал и знак за това, че скоро българите в Северна Македония ще намерят своето място в македонската конституция и че този език на омразата ще спре, заяви Илияна Йотова.

Съвместната историческа комисия не работи или работата й е формална, смята тя.

Президентът Румен Радев ще обсъди с европейските ни партньори действията на властите в Скопие след вчерашното посегателство срещу българския културно-информационен център там и решенията за отхвърляне на имената на българските клубове в Битоля "Иван Михайлов" и в Охрид "Цар Борис III", каза в заключение Илияна Йотова.

Още по темата
България ще продължава да подкрепя българите в Република Северна Македония и да се бори за техните права, защото там, където човешките права липсват, Европа няма, заяви вицепрезидентът. "Ще настояваме пред македонските власти да изпълняват поетите вече ангажименти", каза още тя. Илияна Йотова посочи още, че месеци наред страната ни е била подложена на огромен натиск от европейските институции и структури.

В Северна Македония виждаме ескалираща тенденция на проблеми и атаки срещу български институции, заяви и служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Задминаха се ситуациите, при които бяха атакувани български клубове и организации там, а сега вече и българската държава става обект на подобни атаки", добави министърът.

За него атаките са се обострили след приемане на "френското предложение" от страна на Северна Македония и напрежението е отишло при политическите партии.

През 2023 г. се навършват 30 години, откакто България става пълноправен член на Международната организация на франкофонията. През ноември 1991 година страната ни се присъединява към общността като асоцииран член, а две години по-късно, през октомври 1993 г., по време на V-тата франкофонска среща на върха на остров Мавриций, тя получава статут на пълноправен член.

В създадената преди повече от 50 години организация членуват 88 държави.

Още кадри от събитието може да видите в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
Шрайка преди 1 година
Всичко това е провал на българската дипломация. Докато власите се справиха отлично. Миналата седмица Молдова преименува езика си от молдовски на румънски и до 5 години Молдова ще стане част от Румъния. Ако си избирахме кадърни политици, с постоянна и умна политика спрямо БЮРМ, сега нямаше да се занимаваме с глyпocти.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благоевград Признаваме ги за маке ако те признаят че маке са бг. Няма нищо даром.
25
4
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 1 година
България да признае етническите македонци в Пиринска Македония и в цела България и да им даде Човешки права и Свобода.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20 Ние признаваме че са бг фашисти но какво става с Тито и царя на сърбите които са окупирали Македония много по-дълго. Фашисти са нали по същата логика.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Прочети историята кой е Хасан бей от албания и как той предлага да се направи РСМ албано--бг държава още в 1940 г. Вие не си познавате историята., запото и албанците не говорят за македонска дърьава а за РСМ че е албано-бг държава.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кражбата на монитор од Блгарскиот културен клуб во Скопие , вашата власт го прогласи како напад врз вашата држава. Вие сте ЦИРКУС.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам но в така наречената Македония 80 %са мюсюлмани
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Михайлов и цар Борис 3 ,не са спорни в историята,а са хора на своето време.Спорни са в македонистките историчарски белитристики и фалшификации.Не са светци,но са имали каузи и борба за българите.Това ги вбесява македонистите- сърбомани.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копие на това от окрайна 2014-2022
18
1
 
3
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Гаранция Франция
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СМ умишлено търси конфликт,за да оправдае системното погазване на правата на българите там.Очаква реакция от Бг. страна,с която да може да сочи с пръст,че българите са виновни за тяхната неспособност и опитите им да търгуват с човешките права.Това им еу цялата македонистка дребна игричка.
16
1
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
Йотова и франкофония, плс, БСП класики, с тази коса, а пък станишев и той, този станигей защо също иска да се занимава с френски, това е прекалено
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оти се боботи.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проба,проба!Маке,маке!Самуил е българин.Гоце,Даме,Миладиновци,Пърличев и т.н и даже Мисирков са такива.Да си присвояват Йован Бабунски,Мицко Крстич,Шарро,МарлоЛев Главинчев или Благой Конев.
13
1
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Тази Йотова изглежда много подозрителна.
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонизмът е фашизъм.Докато не се осъзнае това,няма да мръдне нищо.Колкото и да ***,Гоце Делчев е българин,и никоя комисия не може да отмени самоопределението му.Това,че са превърнали един велик българин в македонистка икона си е проблем на северномакедонците.Жалка картинка са.
11
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Оти б*гари е забранена дума?:)))
10
1
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
Античните са исто ***:)))
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нарочно го правят макетата. Искат си обратно в Югославия при Тито - ама Югославия я няма!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с покана и през посолството на САЩ Виза