Димитър Стоянов: МО не е искало да праща военни в Украйна

Той бе извикан в НС специално заради тази тема
25 май 2023 15:51, Стела Стоянова
81
Димитър Стоянов: МО не е искало да праща военни в Украйна
Снимка БГНЕС

Министерството на отбраната никога не е имало намерения да изпраща военнослужещи в Украйна по времето на настоящия служебен кабинет. Това каза заяви в парламента министър Димитър Стоянов, който е там за изслушване.

Той определи темата като абсурдна.

"В Украйна се води класическа война и само Народното събрание може да реши да изпрати въоръжени сили зад граница", обясни Стоянов.

"По време на служебния кабинет Министерството на отбраната никога не е имало намерение и не е предлагало на Министерския съвет вземането на решение за предложение към Народното събрание за изпращане на въоръжени сили в Украйна", каза Стоянов.

Според него по-важна е темата дали има политическа намеса в съдебната система.

От "Възраждане" и БСП имат опасения, че според решение на парламента, може да бъдат изпратени български военни в Украйна. Текстът обаче гласи, че могат да се изпратят "до 50 военнослужещи като обучаващ екип по линия на европейската тренировъчна мисия, като обучението ще се извърши само на територията на държава членка на ЕС".

"Не съм съгласен, че няма нужда от подобно изслушване и ще ви кажа как го установих. Докато вие обяснявахте защо няма да ходят български войници в Украйна и как стоят нещата по чисто законов път, колегите от "Възраждане", господин министър, гледаха с такъв ококорен поглед, все едно току-що разбират, че са ваксинирани", каза Ивайло Мирчев от "Демократична България".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Могат, могат да те пратят на сила. Когато нещата загрубеят - могат. Държат се като сводници, а народът им е проститутката. Т.е. уверяват я, че няма страшно, ако отиде на този или онзи купон, никой няма да я принуждава нищо, тя трябва само да изглежда добре, че да примамва. Да, ама после нещата лекичко, лекичко тръгват към неизбежното и ако не ще - бой. Сега ни въвличат във война, както преди години украинците. И в един момент ще се опомним, че сме нагазили здраво в тинята...
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
никой няма да ги праща насила има такива професионални които за пари ще ги съберат, дори и сега има такива които ще изявят желание срещу определена сума да отидат на мисия, както преди в камбоджа... проблема е че като се съберат от няколко държави и ги хвърлят срещу русия, т.нар операция може да премине в трета световна и всичко е заради всемогъщия долар и дълга на краварите те са решили да запалят света заради отказа на няколко държави от долара.
56
1
 
2
 
! Отговори
Buba преди 11 месеца
До АнонименЗащита на отечеството, ами на който не му пука за отечеството,как ще го накарат да убива или да бъде убиват за него ?! Няма ги лудите или баламите,който да се гърмят за някаква си кална земя.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво предвижда законът за мобилизация за хора които откажат да ги пращат в чужбина да се бият за сащ ? -- ха-ха, хи-хи ! Пак ви казвам нещата са прости.
54
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Те мога да разбера дали Бойко Борисов и румен Радев са генерали или политици. Ако са генерали, да си слагат шапките, ако пък са политически лидери да си гледат работите. Въпреки че, те работите не се вършат с гледане, а с умения, усилия и най-вече работене.
53
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не могат да те пратят насила.
52
2
 
4
 
! Отговори
Ефрейтор преди 11 месеца
Не съм министър, нито пък работя в МО, но те сигурно не са питали какво мислят началниците им НАТО по въпроса. Както им наредиха да изплащат оръжия, така и са издали заповед за мобилизиране на 30 хиляди военни. Особено завършилите за такива и обучаване да се бият във войни. Война, военни, мобилизация. Толкова са прости нещата. Почти като тези от МО.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е за разлика от тебе съм чел закона за мобилизачия. Чл. 1 Закона урежда подготовката на гражданите за ЗАЩИТА НА ОТЕЧЕСТВОТО. За Мохамед Али - не е коректно да се сравняват едни времена преди над 60 години със сега. Освен в Русия де - там си е същото.
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не знам какво е интелектуалното ниво на копейките, но да вярваш, че извън Русия и Северна Корея е възможно някой да те прати насила на война в чужда държава граничи с олиг0. френия.
49
5
 
5
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 11 месеца
Споко , Копейки и други шубета. Вас никой никъде няма да ви праща. Както и никой други българи. Но пък Пригожин и *** ще ви се зарадват , ако отидете доброволци. Но за това се искат топки , които вие нямате и няма откъде да вземете , освен ако не ви ги прикачат отзад.
48
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
щом работата стигна до отричане на нещо по медиите значи това нещо в момента се обмисля, подготвя и искат малко време от овчелектората да не им се бърка за да го осъществят. фейк нюзовете си минават ей така без да им се обръща внимание. а тези упражнения са за дезинформация чака се това скалъпено редовно правителство да се получи и един хубав ден ще има наш контингент ей така от нищото изникнал без причина до границата на укр и ей така случайно намесен без да иска в действията.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нещо за свадбата ГЕРБ ПП- не обелвате нито дума
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще висите по стълбовете дори само да си помислите да изпращате армия в Украйна. Този път полицията няма да може да ви опази.
45
14
 
8
 
! Отговори
Опа преди 11 месеца
Здравейте лилипутинисти!!!! Слава на Украйна! Само за ваше сведение и мъка - още един рушистки корабль даде фира! Слава на Героите от ВСУ!
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Важно ли е дали МО е искало да праща военни в Украйна или не е искало да праща военни в Украйна? Не е важно. Каквото реши Началника, това ще стане.
43
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 44. Абе IQ-31, кой ти говори че децата ти, да са ти живи и здрави, ще бъдат изпращани в Украйна!??? Вие лилипутинистите сте толкова ограничени откъм възприятия и преценка на обкръжаващата ви среда, че можете само да кричите в подкрепа на сатрапа от червеникавия (по-скоро с цвят на разредено кафе) площад.
42
2
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
Има идея да се изпрати в Украйна взвод военни теляци от перално-банния батальон на полк. Теляков за да изперат униформите и бельото на украинските войници и да ги изкъпят.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Все още не, но се обмисля този вариант
40
14
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
До 40 Дано да го нафрашкат до дупка с оръжие, дано всеки ден да товарят по 10 самолета. Имаме заводи, произвеждаме оръжие - ще го даваме/продаваме на съюзниците си. Ако не ти харесва в НАТО - чемодан, вокзал ---> Сибир.
39
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Партенката че някой щял да праща войски в Украйна връзва само при хора с IQ под 30! Иначе казано - равностойни по интелигентност на обикновената aмеба, иначе казано - типични русофили!