Бивш шеф на Фонд "Земеделие": Хаосът в земеделието е пълен!

Думата "терористи" няма място, когато говорим за бизнес
18 сеп 2023 22:20, Анисия Иванова
33
Бивш шеф на Фонд "Земеделие": Хаосът в земеделието е пълен!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Терористи или трактористи - защо земеделците извадиха тежката техника срещу властта?

Протестът не е само на зърнопроизводителите и става все по-мащабен, което идва да покаже, че е вече е крайно време за коренна промяна в българското земеделие. Хората от моето поколение и по-възрастните с носталгия помним едни добри времена, когато България изнасяше плодове и зеленчуци. Във всеки голям град имаше фабрика или завод за производство на консерви, месарски цехове. Видимо в момента грешката не е от последното правителство и този министър. Това е една системна грешка, която е наслагвана във времето и е крайно време да се поправи тази грешка и да се направи рестарт", коментира бившият директор на държавен фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев в "Денят ON AIR".

Според него въпросът е кой ще направи този рестарт. "За него трябва да има пълен консенсус от всички партии в парламента, ако искаме след години да има какво да ядем, както и между съответните представителства на производители, преработватели и абсолютно цялата общност на земеделци. За да има такъв консенсус, трябва да се подеме този дебат максимално бързо", категоричен е Каварджиклиев.

По негови думи второто, което трябва да се направи, е да се промени законът, за да се установи представителността на всички земеделски асоциации и организации, които са стотици на брой. "Като директор на фонд "Земеделие" помня, че имах доста често срещи и се чудих откъде да ги започна и откъде да ги свърша. Самите те помежду си не се понасят. Ако нямаме ясна държавна политика и ясни приоритети, по които да има съгласие, няма как да има развитие за земеделския бизнес. Баницата е една, ясно е колко субсидии се получават от ЕС, колко процента от бюджета отиват за земеделие. Как ще бъдат разпределени и за кого, трябва да има консенсус", попита бившият директор пред Bulgaria ON AIR.

Каварджиклиев обясни, че ситуацията е такава към момента заради лоша комуникация. "Проблемът е не, че парите отиват на едно място, а че има концентрация в няколко човека. Другият проблем е дали това искаме всички, дали действително не искаме да имаме лозарство, овощарство, не искаме да имаме зеленчукопроизводство, защото тези браншове се затриват последните години. В момента вкарваме картофи от Германия, нектарини от не знам къде, това преди се произвеждаше в нашата държава и защо изчезна - заради липса на работна ръка", подчерта той.

Според Каварджиклиев страната трябва да има ясен приоритет и воля, а след това трябва да има контрол. "Ролята на Министерството е да управлява процеси. Никой не управлява нищо. Хаосът в земеделието е пълен и не е от вчера или днес, а от последните 20-30 години. Работи се на парче, едни и същи хора с едни и същи методи се опитват да получат различен резултат", каза той.

Запитан дали има "терористи" в земеделския сектор, той отговори: "Има тотална обърканост в комуникацията. Думата "терористи" няма място, когато говорим за бизнес. Ние говорим за реален бизнес. Начинът на комуникация трябва да бъде строго професионален и изчистен особено на такава позиция", допълни той.

По думите на Каварджиклиев е видимо, че не защитаваме държавните си интереси. "На първо място е националният интересен, къде е той? Трябва да имаме ясна визия какъв е той, каква е държавната политика. Видимо не защитаваме държавните интереси", каза той.

"Въпросът е какво има в това зърно (украинското бел.ред), проблемът идва от контрола на управление липсват системи за управление и контрол защо ги е страх от глоба, имаме санкции в момента за това, че нямаме система за мониторинг. Трябваше да работи от 1 януари след няколко отлагания, тя не работи", посочи още Каварджиклиев.


33
Още от София
Д-р Койчев: Вероятно утре ще се обяви кандидатът на ГЕРБ за кмет в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
И не само преди 5 дни
В земеделието,а в цялата държава!!!ПРОМЯНА НЯМА!!! А ПУТИН ПАК Е ВИНОВЕН,ЗНАЕМ ИМПЕРИАЛИСТИ!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Голям експерт. Само на думи.
21
0
 
0
 
! Отговори
КАВАРДЖИКЛИЕВ преди 5 дни
ТИ ЛИ ТОЧНО ЩЕ ОПРАВИШ ЗЕМЕДЕЛИЕТО?!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Лесно е да заплашваш и добре манипулирано от някого.Конкурентноспособност е думата,която е малко стимулираща в БГ. Направете така,че вносът да е една трета от производството на зърно.Да докажат че произвеждат повече и по качествено зърно,а не да търчат по улиците.Манупулацията е голяма работа.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Полезно ще бъде да се въведе норма на притежание на земеделска земя до 500 дка.
18
1
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 5 дни
да блокираш държавата защото искаш хората да купуват само от теб хляб по два лева и олио по осеим лева е тероризъм
17
2
 
4
 
! Отговори
8 преди 5 дни
Оставка е решението на задачата!Нищо друго!Тези са банда от предатели!
16
1
 
3
 
! Отговори
До 17 Ушев да преди 5 дни
Като толкова се срамуваш от това,че си българин, вземи и се откажи от поданството си. Какво чакаш?
15
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 5 дни
А ОТ КОМУНИСТЧЕСКИ ЧЕНГЕТА И БЛЮДОЛИЗЦИ, ЮКАТО ТОЗИ ,ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ...хахя
14
2
 
5
 
! Отговори
Агронома преди 5 дни
Точно този на снимката е червена калинка и безхаберник, който нищо добро и работещо нр можа да направи, докато беше шев на ДФЗ.Абсолютен връзкар, вижте му биографията.
13
7
 
3
 
! Отговори
ПАР ЕКСЕЛАНС преди 6 дни
Зърнените вагнеровци червени мутри от ДС вън от София!Порицията да ги спука от бой!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Едно време земеделието ни се затормози от Елцин като се направи на велик с хвалене за висок стандарт и завишени държавни стандарти на хранителните продукти за внос при тях от това,че имало много предлагани хранителни стоки на пазара и за техния също и едностранно смени направленията и посоките за търговия на земеделски продукти и от преработвателните ни фабрики от др. селскостопански сектори как нетърсени за износ официално с договори за техни вносители както направи и Путин преди време с Запада
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Навсякъде е хаос, само се назначават шефове които нищо не знаят и не могат, но пречат на тези които могат. Единствено започват да затягат дисциплината и да дебнат, кой за какво могат да накажат. Държавата ти дава неплатен отпуск, но некадърниците решават, че над 5 дни ако имаш не ти дават ДМС, нищо че 55 си бил на работа. Със всяване на страх и санкции не се постигат успехи, а само демотивация.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Още преди да влезем в ЕС през 2005 година в сравнение с 1987 година, при животновъдството имахме 10 пъти намаление на броя на отглежданите живoтни, а при зеленчукопроизводството 16 пъти намаление. Сега сме още по-зле.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Глобалното затопляне ще ги "оправи" нашите зърноолигарси. Вместо жито ще сеят авокадо, вместо слънчоглед- банани
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз виждам , и това говоря.От младини знам места , където с родителите сме сели за домати,краставици , дини и чушки.Сега там поне от 15 години , освен жито, слънчоглед и царевица , не помня други да са сели.Това виждам, това говоря..
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българското земеделие го убива членството в ЕС със субсидиите . Преди да влезем в членство имахме много повече производство а членството остави само арендаторите посредници . В селата е голям глад . Младите хора там нямат деца и никакво бъдеще . Кмета е единствения работодател . Земеделието винаги е било семеен бизнес а не членство за субсидии . Трябва да се спрат на границата всички субсидирани храни от ЕС защото самото ЕС има притенции за субсидиите на китайските автомобили . Имаме право.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
България е на последно място в Европа по производство на плодове и зеленчуци И на първо по производство на зърнени култури.Три пъти над нуждите.За това е абсолютно прав.Изкоренихс дръвчетата и градините за да сеят пшеница и рапица и слънчоглед.Сега няма на кого да продават.Защото от години царува хаос и мафиотска схема .В чийто схеми никое правителство не смееше да посегне
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С ваша помощсъщо, айде в ляво.
4
1
 
8
 
! Отговори
чичи преди 6 дни
точно този е гушил заедно с едрите зърнари