’ристо »ванов: ѕремиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката

—поред него не е в€рно, че ƒел€н ѕеевски иззема рол€та на премиера
2 дек 2023 13:52, Ќели ’ристова
79
’ристо »ванов: ѕремиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

““р€бва ни политическа сила, ко€то да дефинира дългосрочните цели на обществото за неговата внимателна, умерена, нереволюционна модернизаци€ и адаптаци€ към изключително сложната геополитическа ситуаци€ в света. “р€бва ни политическа сила, ко€то отсто€ва десните ценности.”

“ова за€ви в интервю за “ƒарик радио” лидерът на “ƒа, Ѕългари€” и съпредседател на “ƒемократична Ѕългари€” ’ристо »ванов. “ой уточни, че това по никакъв начин не постав€ под съмнение подкрепата за правителството и партньорството с “ѕродължаваме ѕром€ната”, а отговар€ на необходимостта от по-дългосрочни визии на “ƒемократична Ѕългари€”.

““р€бва ни политически субект, който дългосрочно може да налага приоритети. “ƒемократична Ѕългари€” тр€бва да се върнем към първостепенната си задача да представл€ваме десните хора, от център-д€сна позици€”, каза »ванов. » аргументира това и с нуждата от легитимаци€ на политическите позиции в една нова политическа среда, в ко€то вече н€ма партии-великани и никой не може да претендира за ц€лата власт, а е необходимо политическо договар€не. “«а да се нормализира средата на договар€не, много е важно политическите формации да имат големи разкази. «ащото повече не можеш да се легитимираш само с искането на ц€лата власт, това тр€бва да става през големи разкази, за да бъде устойчив моделът. “ова е шанс за нормализаци€”, каза »ванов.

ѕо думите му, хората са свикнали изборите да бъдат спечелени от една парти€, а това винаги е водело до концентраци€ на политическа власт, ко€то се превръща в безконтролна финансова, икономическа и репресивна власт чрез организирана злоупотреба в задкулисието извън публичните институции. ѕартиите великани обаче вече са изчезнали и българската политическа система се фрактурира до максимум средни по размер политически формации. “ј това означава невъзможност за тропане по масата и до нуждата да се разговар€. “ова води до фрустраци€ - обществото очаква н€кой да управл€ва, а ние тр€бва ежедневно да об€сн€ваме, че имаме 60 гласа. ѕремиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката. “ой не може да смени министър, но и никой не може. ¬сички партийни €дра и фенски маси ежедневно казват помежду си - абе вземете и направете еди какво си. » в кра€ на ежеседмични€ цикъл на драмата осъзнаваме, че н€ма накъде да ходим и тихичко започваме да поизстиваме. Ќе можеш да вземаш еднолично решени€ с 60 гласа, това ражда фрустраци€”, об€сни »ванов.

—поред него преходът от политиката на червените линии и на кандидатирането на политическите сили в рол€та на гиганти към култура на договар€не е бавен, но конструктивен процес. “јко успеем да легитимираме политическото договар€не и го направим устойчиво, това ще е най-гол€мата свобода. ¬ид€хме го на местните избори - практически в нито един гол€м областен град н€ма общински съвет, доминиран от една политическа сила. » тр€бва да се договар€ш. “ова е най-гол€мата гаранци€, че н€ма да го има стари€ модел. Ќие имахме иде€та, че ще сме авангарда на разграждането му, но не се получи. » се отнас€м с известна благодарност към гражданите, защото разбират, че целта не е била “моделът Ѕорисов” да стане “моделът »ванов”, а да н€ма модел.

Ќо фрустраци€та може да роди нова вълна на търсене на спасител и се бо€, че т€ н€ма да е в демократична посока. «атова тр€бва да изградим култура на разговор и договар€не”, каза »ванов.

—поред съпредседател€ на ƒЅ не е в€рно, че ƒел€н ѕеевски иззема рол€та на премиера и акад. ƒенков успешно се справ€ с трудната си задача да балансира една невъзможна конструкци€, ко€то тр€бва да произвежда резултати. “¬сички, които сме на политическата сцена, тр€бва да бъдем оцен€вани не по шума, който вдигаме, а по това до каква степен сме част от решението, а не от проблема. ќсновната ни задача е да сме много обрани, много внимателни, за да не се превърнем в част от проблема - иначе обществото н€ма да ни го прости. «атова р€дко говор€, защото тр€бва да сме обрани”, каза ’ристо »ванов. » добави по-колоритни щрихи към тезата си: “ћного е изкушаващо да кажеш - правителството е толкова слабо, аз мога да го бутна и всеки започва да клати лодката, с претенци€та - следователно силата е при мен. Ќищо подобно, всеки може да унищожи правителството, но тогава ще понесе тежки вреди. јко искаш да извлечеш дивидент, тр€бва да покажеш, че правителството зависи от теб и за да го им, тр€бва да го укрепваш. »два време да си седнем на задниците, малко да помълчим и да започнем да се държим по-конструктивно.”

ѕо повод промените в конституци€та, зас€гащи служебното правителство, »ванов каза, че след проведените досега експертно-политически дебати се стига до разбирането за промени с две задачи. ѕървата е да се ограничи възможността на президента да взема еднолично решени€, защото това противоречи на иде€та на български€ републикански конституционен модел. «атова служебни€т премиер тр€бва да престане да бъде функци€ на еднолично решение на президента. ¬тората цел е да бъде ограничен обхватът на задачите, с които може да се занимава служебни€ кабинет - “като съседа, на който давате ключа докато сте в отпуска, за да дава храна на кучето и да полива цвет€та”.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


79
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
62
0
 
2
 
! ќтговори
 алин преди 2 месеца
 акто обикновено много говорене, много планове и накра€ едно гол€мо Ќищо!
61
0
 
1
 
! ќтговори
ќбективен преди 2 месеца
–исте,много бързо заобича Ўиши . јма парата прави борбата , нали? Ѕързо забрави , че акостира на пристанище –осенец , с протести срещу ƒоган , а сега затанцува любовно танго с него и д€сната му ръка Ўиши.
60
0
 
3
 
! ќтговори
јнгелина преди 2 месеца
—амо с едно изречение ’ристо »ванов "издаде" истинските си цели ,за които е в политиката и готов на вс€какви лупинги ,за да е до властта ,под една или друга форма,а то е :"јко искаш да извлечеш дивидент.............".¬сичките сложно съставни изречени€ с красива слова преди това изгубиха от своето съдържание."ƒивидента" не тр€бва ли да е за държавата и обществото ,като ц€ло ....ѕонеже си "школуван" по приказките наричаш "дивидент" това ,което "хората" простичко го наричат "личен интерес"
59
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко ’ристо е измамник, то какви тогава са гълъбите на шеф радев?
58
1
 
3
 
! ќтговори
÷ар ƒел€н Ўишиман преди 2 месеца
–истю »ванов е един никаквец! јз съм вали€та на ƒунавски€ ¬илает!
57
0
 
4
 
! ќтговори
баце преди 2 месеца
ј тази еврейска мутра не усп€ да стане главен прокурор. —мрад ...
56
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬секисмотко може да бъде оправдан по този начин.
55
0
 
8
 
! ќтговори
…ордан преди 2 месеца
»це, този премиер го н€ма от близо 3 години вече. —ебе си гледай, каква работа свърши за тези 3 години?
54
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬секи *** може да бъде оправдан така.
53
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
 ой беше този плуjek на снимката?
52
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒарик радио е финансирано от јмерика за Ѕългари€ през »кономедиа на олигархът »во ѕрокопиев .ƒј Ѕългари€ е създадена 2017 с не€сни капитали ,но свързани с Ќѕќ та финансирани от јмерика за Ѕългари€ (“ам като съфинсиращи са обикновенни€т уччител по биологи€ ѕетко ѕетков сина му  ирил и јсен ¬асилев и други щатни дейци в Ќѕќта). ј познайте кога започва заснемането тайно на Ѕойко Ѕорисов - 2017 (като на н€кой от снимките им сменена датата да пише 2019 та)една годинапреди дапоемем председателството на съвета на ≈— . ¬ √≈–Ѕ много години в има недрени хора на Ќѕќто ќтворно общество .
51
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒарик радио е финансирано от јмерика за Ѕългари€ през »кономедиа на олигархът »во ѕрокопиев .ƒј Ѕългари€ е създадена с не€сни капитали ,но свързани с Ќѕќ та финансирани от јмерика за Ѕългари€ (“ам като съфинсиращи са обикновенни€т уччител по биологи€ ѕетко ѕетков сина му  ирил и јсен ¬асилев и други щатни дейци в Ќѕќта). ј познайте кога започва заснемането тайно на Ѕойко Ѕорисов - 2017 (като на н€кой от снимките им сменена датата да пише 2019 та)една годинапреди дапоемем председателството на съвета на ≈— . ¬ √≈–Ѕ много години в има недрени хора на Ќѕќто ќтворно общество .
50
0
 
8
 
! ќтговори
—ина преди 2 месеца
» журнал€т€ са продажни, нали видите ’еким€н..
49
2
 
12
 
! ќтговори
ќтврат ! преди 2 месеца
“очно така изглеждаха маймуните в предаване по телевизи€та! »маха абсолютно същата физиономи€ , само дето имаха по-малко козина по лицата си.
48
2
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ѕойкикев ,ко€ е ћата ’ари , кажи си?
47
2
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќикой не иска да ви слуша големите разкази.Ќаслушали сме се.»скаме да привлечете кадърни и честни хора,които да работ€т за народа,а не само за себе си.Ќакарайте хората да ви пов€рват,но след та€ сглобка ще ви бъде много трудно.
46
2
 
22
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
“ова правителство се създаде уж заради Ўенген, ≈врозоната и съдебната реформа. ќчартава се провал и в трите направлени€. Ќе знам защо журналистите не им търс€т отговорност за постигнатите резултати, т.е. за липсата на такива.
45
3
 
16
 
! ќтговори
ƒќЋ”ѕЏѕЏЅЏ ЁѕЏƒЁЅЁ преди 2 месеца
“и не си от тези »ванов Ќј… после с лодката се добра до парламента лесни големи пари за нищоправене ќставка нови избори ¬ън от парламента
44
2
 
20
 
! ќтговори
ќ—“ј¬ ј! преди 2 месеца
Ќа некомпетентното и корумпирано правителство!
43
10
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒа благодарим на ≈— с.нашата протесна сила разкарахме ƒ,жипко Ѕи,битко!!