Асен Василев отчете: Рекордни инвестиции са заложени в бюджета – 10 млрд. лв.

За последните 10 години 16 млрд. лв. капиталови разходи не са изпълнени
60
Асен Василев отчете: Рекордни инвестиции са заложени в бюджета – 10 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

Като цяло бюджетът е добре балансиран като основните акценти са инвестиции и доходи, отчете пред депутатите финансовият министър Асен Василев.

На извънредно заседание днес парламентът обсъжда на първо четене макрорамката за следващата година.

Василев посочи, че заложеният дефицит е в размер на 3%, което позволява да се изпълни критерият в това отношение за членство в еврозоната.

Предвидената инфлация е в размер на 4,8%, като според него е доста вероятно тя да е под този процент, но кабинетът залага по-консервативна прогноза.

"За първи път в бюджета са изнесени заедно с финансовите параметри и всички капиталови разходи за държавата и за общините. Това е важно, защото всяка година в последните 20 години ние планираме инвестиционни разходи, а в края на годината отчитаме, че те не са изпълнени и това е и причината да изостанем от Румъния. 16 милиарда лева не са направени като инвестиции за последните 10 години, те са били заложени в бюджета, но те не са били инвестирани", каза министърът.

Той се похвали, че бюджетът е с рекорди инвестиции - близо 10 милиарда лева.

"Има и политика по доходите като минималната заплата става 933 лева, около 11% е предвиденият ръст на заплатите, което е над два пъти по-голям от ръста на инфлацията. 11% увеличение на пенсиите също е предвидено като за средната пенсия това са около 80 лева", каза Василев и добави, че бюджетът е рекорден и от гледна точка на социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Хващам се на бас с Хасан, че няма да има рекордни инвестиции.
51
2
 
9
 
! Отговори
Нагъл лъжец! преди 4 месеца
На практика няма увеличение, защото покупателната способност на българите спада главоломно! Чака ни тежка икономическа криза, подобна на Виденовата зима!
50
1
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
До Таня КОИ НЕЩА СТАВАТ ТАНЯ КЪДЕ ЖИВЕЕШ ЧЕ ПИШЕШ ТАКИВА ЛЪЖИ ЗАБЛУДИ СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ ТАНЯ ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО Е ЗАТЪНАЛА ДЪРЖАВАТА ЗА ТЕЗИ 3 ГОД ЗНАЕШ ЛИ ЦЕНИТЕ В МАГАЗИНИТЕ А ДОХОДИТЕ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ ИЗКАРВАТ ПАРИ ЗНАЕШ ЛИ
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя лъже,ние сме най бедната държава ,повече пари вземат и държави които не са ЕС ,иначе големи лъжи ,Шенген на върба
48
3
 
8
 
! Отговори
Може да е зле, преди 4 месеца
Но все пак е добре. Важното е, че Възраждане падат надолу и няма опасност да вземат властта. Всичко останало е на втори и даже трети или пети план
47
1
 
10
 
! Отговори
Ваня преди 4 месеца
Танче, хапчетата
46
13
 
3
 
! Отговори
Таня преди 4 месеца
Доста добре. България в момента е най-силно развиващата се държава в ЕС. Особено София е адски бум на всичко. Пловдив и Варна също много скачат напред. Лека полека стават нещата. Вече няма смисъл да чистите тоалетни навън за 1500 евро, като и тук се предлагат толкова за нискоквалифициран труд.
45
0
 
11
 
! Отговори
Кскд преди 4 месеца
Асене от къде ще дойдат тези инвестиции бе?
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленски пътува 20 хил километра да поседи и погледа на иногурацията на Милей. Щото в Украйна всичко е наред и няма работа там.
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплвението? Върнаха ли Крим?
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
САЩ да пуснат една термоядрена над Киев, за да не оставим града в ръцете на врага. Мирчев каза, че това е нашата война. Аз не искам моят град Киев да попада в ръцете на Путин.
41
5
 
11
 
! Отговори
4 преди 4 месеца
В бюджета трябва да има две основни пера - минимална пенсия 1000 лв и жилища за младите семейсва с безлихвен заем от държавата и нещата ще тръгнат!Така направи бай Тошо и децата се увеличиха !Другото е рутина чиновническа!
40
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киев ще постъпи като Москва през 1812 година. Киевчани ще запалят Киев, за да не влезе Напутинон.
39
6
 
6
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 4 месеца
При Тодор Живков България произвеждаше електроника, космическат техника, изнасяше както на изток така и на запад. 70те години само три страни в света произвеждат големи (main frame) компютри - САЩ, Япония и България.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подоляк: "Киев ще умре, но няма да стане руски град."
37
1
 
6
 
! Отговори
шъ ни праиш милионер преди 4 месеца
То международните измамници какви ли не ги измислят за да балалайкат " инвеститорите " .
36
2
 
11
 
! Отговори
?!? преди 4 месеца
Аз заложих зелето, ама забравих да че нямам зеле. Затова сарми само ще сънувам. Същото е положението и с на тоя заложените рекордни инвестиции. Празни приказки и Скъпи проекти за нали хора.
35
1
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 4 месеца
Инвестиции в кого? В изкуствен интелект?;))) Големи инвестиции мой да прайш в държава, чиято демография е стабилна или увеличаваща се;))) тъй като мой да ползваш човешкият капитал в неговото многообразие, а ние сме държава със солиден демографски срив и пред изчезване, какви инвестиции?? Да, мой да инвестираш ограничено в определени отрасли и след като видиш, че нещата върват на загуба, да си обереш крушите
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Г-н Василев,преди два дена казахте,че пенсионерите с пенсия 523лв. Ще получат по 50лв.аз получавам 523.29лв.ще получа ли 50лв. Или аз съм богат пенсионер.
33
2
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Асене а ти за 3 год какво направи къде е твоята работа освен че прибра оставени пари за Хемус изхарчи за няколко дни 9 милиарда за какво отидоха тези пари къде са твоите постижения Асене