Когато училищата работят заедно - ползата е за всички

Събраните средства в Националната кампания “Чисти училища за светло бъдеще” служат за добра кауза
Спонсорирано съдържание | Обновена: 3 дек 2021 14:30 | 3 дек 2021 14:30, Александър Попов
Когато училищата работят заедно - ползата е за всички

Наскоро приключи Националната кампания “Чисти училища за светло бъдеще” на издателство Клет България, организирана за Асоциация на Кеймбридж училищата в България. Натрупаните тонове хартия в  22 училища от цялата страна бяха натоварени и извозени за рециклиране от издателството. Събраните средства бяха удвоени от издателство Клет България и дарени на Центъра за специална образователна подкрепа “Васил Левски” в град Ловеч за обезпечаване на образователни материали и техника. Това е пилотна инициатива, която се посреща с ентусиазъм от учебните заведения, участващи в кампанията.

За значението на инициативата и дарителството в подкрепа на добрите каузи разговаряме с  г-жа Ирена Николова, заместник-директор по учебната дейност на столичното 105. СУ “Атанас Далчев” - училище първенец в кампанията с най-много върната хартия.

В 105 СУ “Атанас Далчев”, София, се обучават 1400 ученици от 102 педагогически специалисти, разказва г-жа заместник-директорът Ирена Николова. Училището е иновативно и в него се  изучават хардуерни и софтуерни продукти, паралелно с осигуряване на професионално образование в сектор туризъм и свободно време, за професията екскурзовод с италиански език.

Г-жа Николова е част от ръководството на училището от 2 години, но сътрудничеството й с Асоциацията на Кеймбридж училищата в България - като координатор и организатор на училищно ниво, датира от 2013 г.  Самото училище е едно от първите, станали член на Асоциацията още през 2006 г.

“Националната кампания “Чисти училища за светло бъдеще” е инициатива  на изд. Клет България за Асоциацията, която е добър повод за създаването на традиция в събирането на вторични суровини в учебните заведения”, казва г-ж Николова, която обяснява, че темата екология е силно застъпена в училището. Тя преподава предмета “Технологии и предприемачество” и много често в нейните часове е засегната темата за рециклирането и повторното използване на материали, които получават шанс за нов живот: “Залагаме много на екологията в нашето училище и смятаме, че учениците трябва да се възпитават, че опазването на природата зависи от нас самите.”  Събирането на станалата вече непотребна хартия и рециклирането й е начин за опазване на горите и намаляване на отпадъците. Затова е ключов примерът на учителите и инициативите на училището. Самата училищна среда възпитава и допринася за силната връзка и ангажираност на общността, допълва заместник-директорът.

Като един от първите членове на Асоциацията, 105 СУ редовно подкрепя нейните инициативи. По думите на г-жа Николова: “Каузата на тазгодишната кампания на изд. Клет България за Асоциацията не е еднократен акт или акция. Тя е мисия за подпомагане образованието на българските деца - средствата от събраната хартия се даряват за развитието и обучението на деца със специални образователни потребности. Чрез проява на благотворителност се подпомага равният шанс. Това е кауза благородна и ценна за всички нас като общество,която много ни вдъхнови и мотивира да участваме.”

Замисълът на кампанията “Чисти училища за светло бъдеще” е такъв, че с присъединяването си към нея самото училище също печели, като освобождава пространства с натрупана непотребна хартия. “Във всяко училище през годините се натрупват стари архиви и пространствата не достигат. При нас има сериозен недостиг на свободно пространство,  така че това беше една чудесна възможност да освободим полезна площ. Всички заедно запретнахме ръкави и разчистихме приземните помещения и освободихме място за съхраняване на нови архиви и учебни пособия на училището.” С почистването и освобождаването от натрупаната хартия кампанията допринася за реорганизирането на училището и, както се изразява г-жа Николова: “Давайки светло бъдеще на децата, за които е предназначена кампанията, даваме шанс за такова и на самите себе си.”

Подходът на кампанията включва натоварването и извозването на събраната хартия, без да ангажира самото училище с време и средства. Това е безспорно улеснение, което се оценява високо от ръководствата на училищата.

“Винаги участваме в езиковите състезания, организирани от Асоциацията на Кеймбридж училищата. Гордеем се с нашите ученици, достигащи до национално ниво и престижни позиции в съревнование със сериозна конкуренция. Чувстваме се част от по-голяма общност, с по-голяма цел. Когато училищата работят заедно - ползата е за всички, създава се и чувство за принадлежност, разбирателство, сплотеност”, казва г-жа Николова.

“Тази година в кампанията се включиха немалък брой училища, желаещи да допринесат за каузата”, допълва тя. “С малки стъпки в положителна посока - ефектът е много голям, когато сме заедно. Убедена съм, че догодина отново ще се включим в инициативата на издателство Клет България и кампанията ще печели все повече последователи.”


Още от

Спонсорирани публикации