Диария на пътешественика

Спонсорирано съдържание | Обновена: 29 юни 2022 14:29 | 29 юни 2022 14:29, Красимир Ангелов
Диария на пътешественика

Чували ли сте за "диарията на пътешественика"? И да не сте чували, най-вероятно все някога сте я изпитвали. Чакали сте с нетърпение да дойде време да попътувате, да си починете, направили сте цял списък със забавни неща за правене и изведнъж – внезапна промяна в плана! Стомашно разстройство, гадене, повръщане, висока температура – все много неприятни симптоми, които ви заставят да пазите стаята, вместо да се наслаждавате на пътуването.

Добрата новина е, че диарията на пътешественика може да бъде предотвратена. За целта е добре да знаете какво я причинява, как да намалите рисковете и ако все пак не успеете да я избегнете – как по-бързо да я преодолеете.

Какво точно представлява диарията на пътешественика?

Диарията на пътешественика представлява нарушение на храносмилателния тракт. Обикновено протича с коремни спазми и диария, в следствие на консумация на храна или вода, с които тялото не е запознато. Възможно е да е причинена от бактерии, вируси или паразити. Тъй като симптомите могат да се проявят чак няколко дни след излагането на патогена, е трудно да се определи какво точно ви е накарало да се разболеете. Често обаче диарията е заразна и се предава от човек на човек.

В районите, където хигиената е занижена, или климатът е различен от този, с който сте свикнали у дома, е по-вероятно да изпитате диария на пътешественика. Централна, Средна Америка, Африка и голяма част от  Азия се смятат за най-рискови в това отношение, но реално, диарията може да ви сполети навсякъде, дори в собствената ви страна.

Най-универсалните симптоми са разхлабената, водниста диария и коремните спазми. Но е възможно да изпитате и някои допълнителни симптоми – гадене, повръщане, висока температура, подуване на корема, отделяне на газове, загуба на апетит.

Най-честото усложнение на диарията е дехидратацията. Тя може да настъпи, когато тялото започне да губи течности по-бързо, отколкото може да ги приеме. Повръщането и гаденето, които понякога придружават диарията, могат да засилят този процес. Ако започнете да губите повече течности, отколкото можете да приемете, е добре да се обърнете към лекар. Ако страдате от дехидратация, ще ви бъдат дадени интравенозни течности, съдържащи глюкоза или електролити. А ако имате установена бактериална инфекция, ще ви предпишат антибиотици.

Когато няма усложнения, диарията  на пътешественика обикновено преминава сама, в рамките на два до три дни, но дори леките случаи могат да продължат до седмица. Тя може да отшуми по-бързо, ако се лекувате своевременно и се спазвате някои основни правила:

Избягвайте всякакви замърсени източници на храна или вода. Това ще ускори оздравяването и ще предотврати продължително боледуване или повторно заразяване.

Пийте много течности.
Приемайте 8 до 10 чаши вода на ден, пийте и колкото е възможно повече други течности, за да предотвратите дехидратация. Избягвайте кофеина и алкохола, тъй като те действат дехидратиращо.

Променете диетата си. Опитайте се да се придържате към храни, за които знаете, че имат малък риск от замърсяване и с които тялото ви е свикнало. Похапвайте малки количества храна на всеки няколко часа, вместо да приемате три големи хранения. Яжте храни с високо съдържание на калий, като банани и картофи, без кожата. Можете да заложите и на препечен хляб, солети, бисквити и сухари.

Диария на пътешественика

Приемайте пробиотици. Те ще поддържат киселата среда в червата и спрат по-нататъшното развитие на вредните бактерии, ще нормализират чревната флора и ще ускорят оздравяването. Приемът на пробиотици е препоръчителен и при употреба на антибиотик.

И сега, след като видяхте колко неприятна може да бъде диарията на пътешественика, е добре да се запознаете с трите основни препоръки, които бихте могли да спазвате, за да я предотвратите:  

1. Започнете с внимателното подбиране на водата и храната.

Можете да намалите риска от диария на пътешественика, като избягвате вода, лед и храна, които могат да бъдат замърсени. Пийте само бутилирана вода, купена от надеждни търговци.

Избирайте и храната си внимателно:

·     Избягвайте да ядете храна от улични търговци;

·     Яжте плодове, измити само с чиста вода;

·     Избягвайте непастьоризирани млечни продукти, дори сладолед;

·     Яжте храни, минали термична обработка и сервирани горещи;

·     Избягвайте храни, които са влажни или съхранявани при стайна температура;

2. Погрижете се превантивно за чревното си здраве.

За да бъдете по-малко податливи на евентуалните патогени, се погрижете за добрата микрофлора в червата си. Тук на помощ отново идват пробиотиците. Препоръчително е да започнете да ги приемате още преди да е започнало самото пътуване. Така ще засилите имунната си система и ще бъдете по-малко уязвими, не само за диарията, но и за други инфекциозни заболявания. Още по-ефективно би било да заложите на синбиотик, който комбинира в една таблетка пробиотици (добрите бактерии) и пребиотици (храната на пробиотиците).

b-PROTEKT
е синбиотик, създаден специално за употреба при прием на антибиотици, диария, констипация, промяна в диетата, при пътуване и по време на стрес. b-PROTEKT съдържа комбинация от 5 полезни живи бактерии с доказано действие. Всеки пробиотичен щам има уникален механизъм на действие в конкретна част на гастро-интестиналния тракт. В допълнение b-PROTEKT съдържа цитрусов пектин и инулин от цикория, които намаляват чревното pH и потискат развитието на бактерии. Това прави b-PROTEKT отличен комбиниран продукт при различни чревни неразположения.

3. Спазвайте стриктна хигиена.

Вероятно ви е омръзнало да го чувате, но и тук ще наблегнем на това – мийте ръцете си често, особено преди хранене. Използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа, съдържащ най-малко 60 % алкохол, ако не разполагате с чиста вода и сапун.

Добре, вече знаете всичко необходимо за диарията на пътешественика. Знаете и как да се преборите с нея. Готови сте да стегнете багажа и да се отправите към далечни земи, прекрасни емоции и незабравими приключения.


Спонсорирани публикации