Вяла кампания, ниска активност, затягане на партийните редици

Заговор срещу малките формации и лъжи видяха социолози
76
Вяла кампания, ниска активност, затягане на партийните редици
Снимка: БТА

Предизборната кампания, която ще приключи в петък, премина под знака на затягане на партийните редици, но не и на привличането на нови избиратели. Около това мнение се обединиха в коментар пред Dnes. bg социолози дни преди вота на 25 май, на който ще бъдат избрани 17 депутати в ЕП, които в следващите пет години ще трябва да защитават интересите на България.

„Кампанията беше сравнително вяла и то не само в медийната си част, но и в другите активности, имаше и находчиви послания, но по-скоро от естетическа гледна точка, които обаче нямат потенциал да мобилизират повече хора“, коментира социологът от „Галъп“ Живко Георгиев.

Според него не е имало и предизборни дебати между политиците с нужния градус и то защото до голяма степен  водещите партии положиха усилия да направят така, че изборите да се възприемат като вот за БСП или ГЕРБ.

Вместо дебати класическите партии предпочетоха да стегнат партийните структури, защото основното им предимство е именно в членската маса, смята той.

„Имам чувството, че големите партии калкулираха още един ефект от по-вяла кампания, те имат интерес активността да бъде ниска и до урните да отидат твърдите електорати, защото така ще се представят по-добре, това е нещо като деликатен заговор срещу по-малките и новите политически формации“, обясни Георгиев.

Според него обаче на тези избори купуването на гласове и корпоративният вот ще бъде в по-малък мащаб, защото тези практики са повече използвани при местни и парламентарни избори.

Кольо Колев от „Медиана“ също смята, че до голяма степен партиите ще разчитат на твърдия си електорат и кампанията беше насочена преди всичко към втвърдяване на редиците.

Въпреки това според него тя е преминала и под специфичния нюанс от събитията в Украйна и отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия. 

„Това повлия негативно и намали избирателната активност, защото голяма част от хората не споделят позициите на ЕС и САЩ за Русия като виновник и виждат образа на Европа, който се обезценява и съответно по-малко ще отидат до урната“, обясни той.
 
Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг „МБМД“ определи отиващата си кампания като  повече от разочароваща.

„Не видях смислен диалог с хората, не видях искреност и почтеност, това е поредна кампания, в която ни заливат с лъжи, политиците смятат, че разполагат с нас, с гласовете ни, че всеки път могат елементарно да ни баламосват и ние да вярваме на лъжете им, основният тон на тази кампания беше лъжа“, каза тя.

Радева също смята, че избирателната активност ще е много ниска, защото хората са разочаровани от политиците.

Според нея реално може да се очаква едва  28-30 на сто от избирателите да отидат до урните.

„Тези избори са построени върху твърдите ядра на партиите, но водещият мотив ще е про- или антиевропейското развитие на България, защото има опит да се отклони страната от направения европейски избор“, коментира тя.
 
Според нея има манипулации и опити да се отклони общественото внимание с „фалшиви партийки като „България без цензура“ и подхвърляне на компромати.

„С това фалшиво разследване срещу  Росен Плевнелиев, за което прокуратурата ни дължи отговор, това е изпълняване на политическа поръчка и се случва за втори път след Костинбродската афера, в крайна сметка за втори път се опитват да манипулират общественото внимание и то със средствата на съдебната система, очевидно е, че съдебната власт е зависима от изпълнителната, а тя пък крои манипулации и задкулисни игри“, обвини социоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
4
 
! Отговори
плагиат преди 9 години
0 1 Отговориплагиат преди 1 секундаМили ми станишки, драги позитанки, честни комунисти, верни ми другари Грабвайте торбите , пълни с парите. По всичките пазари , кой където свари, в мини Бобов дол и във всеки мол. Гласове купете и не се бавете. Купувайте на едро , хиляди , безброй , та вотът да е мой. Плащайте им щедро с тези тлъсти пачки , както при Ковачки. Ако пък ни спипат, ГЕРБ ще натопим , Те са най - удобни, вечните виновни.
61
1
 
8
 
! Отговори
хорааа преди 9 години
За бога хора - гласувайте, не бъдете апатични!!!Да бием шута на купеният и контролиран вот!!!
60
5
 
1
 
! Отговори
ЖОРО преди 9 години
ПОЧТИ МНОГО МАЛКО ХОРА ЩЕ ГЛАСУВАТ, НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА БАРЕКОВ-СЕГА ЩЕ ПЛАЩАТ НА *** НАВСЯКЪДЕ, АКО ИСКАТ ДА ГИ ХВАНАТ-НО ЕДВА ЛИ
59
1
 
7
 
! Отговори
Стига преди 9 години
БСП, ДПС, Атака- правят всичко въьможно да не се гласува масово. Така твърдият им електрат, *** и бедняците купени за по няколко лева ще ги вкарат в ЕП. Но те не са виновни. Виновни ще са негласуващите позволили с бездействието си всичко това да се случи. До като тази закостеняла каста политици не си отидат нищо добро не ни чака. Та нали те са главните виновници да сме *** на Европа в момента. Защо трябва да им позволяваме още дълго да ни мачкат и обезличават.
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти за "чугунените болшевишки глави" не се притеснявай,те много добре знаят за кого и какво да гласуват!Защото те взимат двойно по-големи пенсии от баща ти и ***!До сега комунист с малка пенсия не съм срещал!
57
0
 
2
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Анонимен 61Да, прав си донякъде. - Но на този тезгях има претенденти с 25г. стаж, има и с 3,5г. стаж, има и съвсем нови - без стаж, нали така? Те са на един и същи "тезгях", а ти избирай прясна или залежала стока ще искаш.
56
0
 
3
 
! Отговори
художника преди 9 години
До 59Много добре знам какви са изборите. Тези избори в момента са "Преброяване на дивите зайци"...ако се сещаш за к`во говоря!
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж сиа, художник, с ***.. с твоя.. с моя... - няма значение, всички от един и същ тезгях избираме равни по достойнство претенденти.
54
6
 
1
 
! Отговори
ББЦ-Костинброд преди 9 години
Колкото по-масов вот, толкова по-богат Костинброд!
53
3
 
9
 
! Отговори
до художника преди 9 години
Това не са национални избори, за да говориш кой щял да управлява. Това са избори, на които пращаш делегация, гладна за еврозаплати, на която повече няма да й видиш очите до следващите избори, а *** политика на ЕС ще се запази, тъй като вероятно ЕНП пак ще спечели изборите. Да не мислиш, че тези евродирективи се спускат от космоса?
52
2
 
6
 
! Отговори
художника преди 9 години
На "рибарите" и "гъбарите" на 25 май ще им кажа. - И да не гласувате, все някой ще управлява.Вие искате ли да ви управлява някой, който е избран с гласовете на ***?Ако е така..... - НА СЛУКА !
51
2
 
5
 
! Отговори
до непартиен преди 9 години
Аз също не понасям дсп и бсп, но няма да гласувам за герб, защото за разлика от теб съм запазил достойнството си. Няма да се самоунижавам на принципа за по-малкото зло, не съм партийно представен от никоя от формациите, така че няма да набутам някой мазен чиновник за цял мандат на еврозаплата.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Вяла кампания, ниска активност, затягане на партийните редици"Хората ви нямат доверие.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че ще е вяла. На кого му пука кой от всичките лапачи ще се докопа до заплата, по-висока от тая на британския премиер, както пише в друго едно съобщение. Виж, ако можеше всичките до един да ги отрежа, пет пъти щях да гласувам.
48
1
 
4
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До Анонимен"Цветанов в затвора..."______________________________________________________________________________________Тролчо, добре, че съда не разсъждава толкова елементарно като тебе, че тогава какви мракобесни времена щяха да са...
47
5
 
2
 
! Отговори
dude преди 9 години
Браво Мира! Както винаги - точно и ясно каза това което интеллигнетните хора виждат. Лошото е че чугунените болшевишки глави не виждат по далече от камбите си които ползват за нос :)
46
0
 
3
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Ставаше въпрос за Анонимен 43. Знаете ли, на 24.05. откриват и риболовния сезон, познайте колко от рибарите ще отидат до урните на 25. От началото на годината чакат този момент . Искам да кажа, че го откриват по-рано тази година може би в чест на изборите.
45
7
 
12
 
! Отговори
непартиен преди 9 години
И аз ще гласувам за ГЕРБ. По една проста причина - щом комунистите /бсп и дпс/ и техните производни /а че са такива няма съмнение/ атака и ббц плюят и лъжат в хор по адрес на някого, то явно този някой им пречи. Това ми стига като основание.
44
1
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Не внушавай !Българите се пробудиха .........на 25.05.2014 ще има големи изненади от най- почтеното мълчаливо мнозинство
43
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 9 години
До Анонимен Извинявай, кой клас си?