Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45,
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако убиеш един човек си убиец, 10-сериен убиец,милиони-историческа личност.
85
3
 
5
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Международното комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт са допринесли за убийството на десетки хиляди граждани на своите страни... Общата сума на жертвите на комунизма доближава до 100 милиона убити.... Според други изчисления жертвите са много повече. (Например според А.Солженицин жертвите на комунистическата революция само в Русия от 1917 г. до 1991 г. са над 60 милиона)
84
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД КРАЯ НА МАНДАТА,ОБАМА ЩЕ БЪДЕ УБИТ. ЗАПОМНЕТЕ ОБАМА ЩЕ БЪДЕ УБИТ,УБИТ ОТ КУКЛОВОДИТЕ,ТАКА ДЕЙСТВАТ ВЪВ САЩ
83
3
 
18
 
! Отговори
с. преди 9 години
Сталин и Хитлер разпалват ВСВ съвместно!Това е исторически факт!ВСВ почва с нападението на Германия над Полша!И докато поляците се защитават и се бият за страната си Червената армия навлиза в тил и заема предварително договорени с германците позиции!Това е исторически факт!Освен това Сталин е избил милиони в Гулаг!Репресиите му са пословични,а Хитлер е като ученичка пред него!И е много смешно когато някой *** русофил почне да обяснява как Сталин ни спасил от фашизма!
82
1
 
6
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Но колкото и да са страшни за засегнатите нации и цялото човечество тези разрушения от гледна точка на бъдещето, нищо не може да се сравни с масовите убийства на милиони хора -мъже, жени и деца! Въпреки цифрите, които са приблизителни, много трудно точно определими и изискващи още множество уточнения, може да се направи равносметка, която дава представа за размерите на феномена и позволява да се проникне в сериозността на проблема. Според Черната книга на комунизма в СССР за почти 75 години комунизъм са убити по непълни данни над 20 милиона души. В Китай 65 милиона убити, във Виетнам 1 м
81
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер е страдал от форма на параноидна шизофрения и синдром на емоционалния срив,отделно си е бил и комплексар.
80
3
 
3
 
! Отговори
до Пресиян преди 9 години
Специално ти не си произлязъл от ***, бъди спокоен, струва ми се произлизаш от прасе с безмисленото си квичене.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пресиян до 124Тази констатация прави дискусията с тебе безсмислена...
78
8
 
1
 
! Отговори
Пресиян до 124 преди 9 години
Робството го е създавал Хитлер бе,може ли да си толкова неграмотен??
77
4
 
7
 
! Отговори
Пресиян преди 9 години
От същите учебници си чел, където пише, че сме произлезли от маймуните. Ясно. Всъщност като се замисля за теб... май тази теория е вярна. Учебниците се пишат за да ни изтъпят по равно. Но благодарение на интернет информацията не може вече да се спре. Обаче... то трябва малко цъкане с мишки и малко взиране в букви, което явно ти е трудно
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до Пресян (мозък)ами ти освен учебниците си вземи прочети и разни други неща -за жалост на такива като тебе им разправят глупости и защото са им на хранилката (за единия лебец живеят) ръкопляскат на глупостите на *** и затъват все повече в интелектуално, финансово , социално и морално робство...Най-жестоко са поробени тези, които погрешно смятат че са свободни...
75
9
 
3
 
! Отговори
до Пресян (мозък) преди 9 години
Вземи прочети отново учебниците си.Всъщност е безполезно щом за теб убийството на няколко милиона човешки същества е без значение.Радвам се че такива като теб не упрявляват света, а ги пращат в психиатриите.
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само генерал Пиночет!
73
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитлер избивал евреи ,вярно но е вярно че англичаните са избили почти всички индианци в Америка. Робството в Америка се забравя ,възхвалява се премахването.Унищожението на милиони конгоанци също се забравя.Примери много.
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до Пресиянтой ако беше избил 6 милиона евреи сега немаше да сме на тва дередже....
71
2
 
20
 
! Отговори
Пресиян преди 9 години
6 милиона не е имало евреи в Европа по това време неграмотнико. Само един факт ще ти изясня - табелата над Освиенцим първоначално е била с цифрата 4 милиона убити евреи... незнайно защо сега ако отидеш е написана цифрата 1,5 млн. Обаче най интересното идва сега за промития ти мозък - о чудо! Общата бройка на избитите евреи е пак... 6 млн. и никоя официална власт не я оспорва. Най зле е робът, който не знае че е роб и се мисли за свободен...
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За малограмотните - Хитлер не е бил фашист. Фашизъм е имало в Италия. Националсоциализмът е друга бира. Ама да повтаряме глупостите разпространявани от преститутките.
69
8
 
4
 
! Отговори
до Пресиян преди 9 години
Какъв Пресиян си ти бе?Само евреите ,които Хитлер е избил просто ей така без нищо са 6 милиона.Ти имаш мозък в главата си?
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи да напишеш "Хитлер" било антисемитско... хайде нема нужда. Да не говорим, че за трагедията на втората световна война не беше виновен Хитлер, а най-вече Франция и Англия заради крайно несправедливото отношение към загубилите и раната и до ден днешен е жива и потърпевшите търпеливо чакат своя реванш. Хитлер беше просто резултат от омерзението на загубилите, без подкрепата на германския народ той щеше да си остане просто една плямпаща фигура, говореща истини.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв хитлер!!тези които даваха пари за фашистки режими са си живи и здрави и сега командват!!!така че фашизма си стои още!!! той си съществува!