Използва ли Елизабет II правото си на вето, за да защити имуществото си?

Тя е дала съгласието си за над 1000 закона, които пряко засягат короната
Обновена: 10 фев 2021 09:51 | 9 фев 2021 21:00, Нели Христова
71
Използва ли Елизабет II правото си на вето, за да защити имуществото си?
Снимка: БГНЕС

Има една архаична и мистериозна част от конституцията на Обединеното кралство - съгласието на кралицата относно законите, които се приемат в страната. Ново разследване на The Guardian разкрива, че монархът има повече власт над законите в страната, отколкото британците, а и хората по света, някога са предполагали. А това предизвика сериозни притеснения относно продължаващата практика.

Разследването показва, че повече от 1000 закона са били проверени от кралицата или принц Чарлз чрез секретна процедура, преди да бъдат одобрени от избраните членове на парламента на Обединеното кралство.

Огромният брой закони, подлежащи на кралска проверка, обхващат въпроси, вариращи от правосъдие, социално осигуряване, пенсии, расови отношения и хранителна политика до неясни правила относно таксите за паркиране на автомобили и акостирането на кораби. Те включват проектозакони, които засягат личното имущество на кралицата, като нейните частни имения в Балморал и Сандрингам, и потенциално всичко, за което се смята, че я засяга лично.

The Guardian е съставил база данни с най-малко 1062 парламентарни законопроекта, които са били подложени на "съгласието на кралицата", като списъкът се простира от началото на управлението на Елизабет II до днес. Базата данни илюстрира, че непрозрачната процедура на съгласието на монарха е била упражнена много по-широко, отколкото се смяташе преди.

Съгласно процедурата, правителствените министри уведомяват лично кралицата за клаузите в проектите на парламентарни законопроекти и искат нейното съгласие за обсъждането им.

Като част от поредица, разследваща използването на процедурата за даване на съгласие, Guardian публикува документи от Националния архив, които разкриват, че кралицата понякога е използвала процедурата, за да лобира лично правителството. Разследването разкрива доказателства, които предполагат, че тя е използвала процедурата, за да убеди правителствените министри да променят закона за прозрачност от 70-те години, за да скрие частното си богатство от обществеността.

Документите също така показват, че при други случаи съветниците на монарха са искали изключения от предложените закони, свързани с пътната безопасност и политиката на земята, които изглежда са засегнали нейните имения, и са настоявали за промяна на правителствената политика по отношение на историческите обекти.

Базата данни с 1062 закона се отнася до законодателство, което кралицата е проверила съгласно правилата за съгласие, и не е известно кога е лобирала и за промени в законопроекта. Медията разкрива доказателства за лобиране за промени в поне четири законопроекта, но е възможно тя да се намеси в много други.

Представителите на кралицата отказват да отговорят на The Guardian колко пъти тя е поискала промени в законодателството, откакто се е качила на трона през 1952 г.

Кралските особи описват процеса на получаване на съгласие като "отдавна установена конвенция, според която кралицата е помолена от парламента да даде съгласие ... за обсъждане на законопроекти, които биха засегнали прерогативните права или интересите на короната".

Някои от законопроектите, които Елизабет II е прегледала, преди да бъдат приети от парламента, се отнасят до богатството или данъчното облагане. Едно от най-богатите семейства във Великобритания, с инвестициите в собственост на монарха, освободени от данък върху наследството и колекции от изящни изкуства и бижута, изграждани в продължение на векове, семейство Уиндзор са известни с охраната за своите финанси.

Членовете на семейство Уиндзор могат да запечатат волята си пред обществеността, за разлика от всяко друго семейство във Великобритания, като осигуряват несравнимо ниво на секретност около своето частно богатство. Не съществува потвърдена цифра за богатството на семейство Уиндзор, въпреки че според оценките то възлиза на стотици милиони лири.

През 2014 г. например кралицата и престолонаследникът провериха законопроекта за наследството и правомощията на попечителите. Две години по-рано тя провери сметката за тръстовете (капитали и доходи). Тръстовете са законни договорености, често използвани от богати семейства, за да защитят своите активи както от данъчен, така и от обществен контрол.

Тя също така е проверила законопроекти, обхващащи цели части от правителствената политика. Най-малко 11 законопроекта, регулиращи железниците, са проверени от кралицата, тъй като се отнасят до земята, собственост на кралските имения.

През 2013 г. кралицата даде съгласието си за парламентарния законопроект за изграждане на високоскоростната железопътна линия 2 между Лондон и Бирмингам. Министрите на транспорта бяха уведомили двореца, че законопроектът засяга "интересите на короната", тъй като по време на строителството на линията департаментът трябваше да придобие 21 парцела земя, собственост на короната.

Най-малко 10 законопроекта, свързани с жилищната политика, са били предмет на съгласието на Елизабет II, както и пет, свързани със законите за пенсиите, седем, свързани с NHS и поне две, свързани с хуманното отношение към животните. Правителството даде на кралицата изключение в акт от 2006 г., за да предотврати малтретирането на животни, като по този начин инспекторите нямат право да влизат в нейните частни имоти.

Някои от законопроектите, подложени на съгласието на кралицата, са забележително неясни и привидно имат малко значение за монархията, повдигайки въпроси защо семейство Уиндзор са били помолени да ги проверят. Те включват законопроект от 1963 г., свързан с Британския музей, законопроект за сьомга от 1986 г. и законопроект за паркиране от 2019 г. (кодекс за практика) за регулиране на поведението на частни фирми за затягане на автомобили.

Д-р Адам Тъкър, специалист по конституционно право от университета в Ливърпул, заяви, че спектърът от закони, подложени на процедурата за съгласие на кралицата, е стряскаща. "Много от тези сметки не са отличителни за короната, или главно за короната, или очевидно за короната по някакъв начин", казва той."„И все пак те очевидно все още имат някакво съдържание, което ги привлича в процеса."

В други случаи връзката с финансовите интереси на короната е очевидна, като например законопроект от 1988 г., засягащ херцогството Ланкастър, частното имение, което дава на кралицата многомилионни доходи.

Бъкингамският дворец потвърди, че механизмът включва законопроекти, които засягат частните интереси на кралицата, като нейните частни имения, както и всичко, което засяга лично кралицата, независимо дали като физическо лице, или като собственик на земя или работодател. Говорител на кралицата заявява: "Дали се изисква съгласието на кралицата се решава от парламента, независимо от кралското домакинство, по въпроси, които биха засегнали интересите на короната, включително личните имоти и личните интереси на монарха. Ако се изисква съгласие, проектът на законодателство по конвенция се предоставя на суверена, който той да дава само по съвет на министрите и като публично достояние."

Говорителката добавя: "Съгласието на кралицата е чисто формален парламентарен процес. Съгласието винаги се дава от монарха, когато това е поискано от правителството. Всяко твърдение, че суверенът е блокирал законодателството, е просто неправилно. " А от кабинета казват: "Съгласието на кралицата е дългогодишна конвенция и изискване на парламентарния процес."


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
това платената и некомпетентна журналистика сте посмешище..колкото тато си отнесе "богатствата" толкова и Кралицата...имотите им са отдадени от Народите на Великобритания..демонстрирайки богатството и благодарността на Народите за Справедливото управление...за благосъстоянието,сигурността и силата на Нацията.."богатствата" са гарант за независимостта на Кралицата..нямате рубли с които да я купиете ..има си дворци и земи..и Британците живеят добре..и така ще бъде с Божията помощ!!!аргументи??
56
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Karamanko

неандертал.ите не свършват..."Не може да спонсорират англичаните социализъма в целия свят, пък тяхната кралица да има още глава на раменете...."Бонд...Джеймс Бонд...когато стане нужда всеки поданик на Кралицата се превръща в Бонд...ВСВ без жертвите на децата на Народите на САЩ и Великобритания...щяхте да обитавате някой...концлагер на Третият райх..Бог да пази Кралицата!!!
55
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Анонимен
Десетилетия Кралството бе вторият по големина плащащ в ЕС,Народите на Великобритания на Референдум решиха,че се отказват да плащат кражби и геноцид на диктатори в ЕСССР наложиха напускането на този съюз,отказаха да плащат беззаконие и престъпления...отказаха да са съучастници и финансисти на мафиоти...простичко е...че се поддавате на манипулации не е проблем на почтените...Бог да пази Кралицата!!!
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кралицата се изплю на ЕС... Както е казано - Бритяния няма приятели а само интереси.
53
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Бог да пази Кралицата!!!
52
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
за невежите...не е важна фармата,съдържанието е всичко...от 1990 г. правите демокрация...е демократично ли живеете...знаете ли какво е Демокрацията...убеден съм не...закривате училища в 21 век...невиждано престъпление срещу Народа ни...да обречеш поколение на невежество е като...да ослепиш невинни хора за да не виждат и да можеш да ги водиш и използваш...невиждано престъпление...Историята и Народа ни ще ви запишат с черни букви...ще преследваме децата ви и внуците ви...както вие ослепявате нашит
51
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До ***
"конституция"...е като имате спазва ли се/в Русия има ама си убиват противници политически/...прави ли ви Свободни и живеете ли добре...празни термини са манипулации на Гьобелс...стигат ли ти парите...имаш ли сигурност или всеки може да влезе в дома ти в собствеността ти и да те ограби и убие...ще получат ли възмездие децата ти...разбира се че Не...та "конституция" си спомни когато те ограбват и убиват...бедно ***!!!Бог да Пази Кралицата!!!
50
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Анонимен

Бедни ми духом..тя е Майка на Народите на Великобритания...със справедливи Закони,важащи за всички...Монако е...фреско-германска къща...като тези на улицата с червените фенери в Амстердам...в Монако шепа крадци и измислени звезди си живеат като богове за сметка на плащаштите данъци народи на ЕСССР...в Дома на Кралицата Народите на Великобритания си живеят като звезди...в Справедлив и Богат Дом...и така ще бъде с Божията помощ...Бог да пази Кралицата и Дома им!!!
49
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, ако острова беше малко по-приветлив, кралицата щеше да го направи на едно гиганстко, световно супер Монако и всички милионери по света щяха да се натискат за местенце до господарката.
48
7
 
4
 
! Отговори
ОПА преди 2 месеца
ТО И В АНГЛИЯ ИМАЛО МАФИЯ И МАФИЯТА СИ ИМА МОНАРХИЯ....
47
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 месеца
е това "новина" ли е?!

..-Та Британия си Е МОНАРХИЯ!!!!

..Верно,нарекли са я "Парламентарна"-с Парламент,министри и Премиер,но ПО СЪЩЕСТВО,тя си Е МОНАРХИЯ!!!!
А монархията от край време си е средство за ВЛАСТВАНЕ на ЕДНА личност-"МОНАРХА"!

..Е,не сме вече в Средните векове и монарсите ОТПУСКАТ ПРИМКАТА.

Но НЕ я МАХАТ!

Дават на "плебса" да прави "избори" и да си дялка "партии",но това е само хитър ход от страна на монархията!

На края всичко зависи от кралицата..
46
3
 
6
 
! Отговори
БГ преди 2 месеца
Вешица .
45
3
 
3
 
! Отговори
ВЯ преди 2 месеца
Скоро и нея.
44
6
 
7
 
! Отговори
Karamanko преди 2 месеца
Кога да очакваме болшевишка революция или нещо френско там, с паднала глава на кралица майка? Не може да спонсорират англичаните социализъма в целия свят, пък тяхната кралица да има още глава на раменете..... тук няма екуалити нито пък пролетарията е доволен.
43
1
 
4
 
! Отговори
ВВ преди 2 месеца
Време е отново за Харта Магна.
42
7
 
16
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
До BG който чете
я какви манипулации...Народите на Великобритания са богати...богати заради политиките на Държавниците които са ги управлявали през вековете...Ядрена сила...хора с ценности/разбира се има изключения/...приятелите ви в С.Корея,Китай,Русия имат 100% собственост над земята,подземните богатства,животите на хората,децата им имат офшорни,сметки в Швейцария...и където са недосегаеми...объркали сте Света...хората не са незрящи отдавна...Бог да пази Кралицата!!!
41
1
 
16
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
До Христо Христов
слава Богу да...а вие как сте...явно сте робуливали на някой турски гастарбаидер в Кралство Холандия изживяващ се като "тарикат"...и плюете като камила,без аргументи,без факти...Холандия е Родина на холандците...вие холандец ли сте...оцелели са защото имат държавници и работещи за държавата си индивиди...вие сте откровен крадец...точещ пари от социалната им система...и плюете...объркани ценности...слава богу добре съм...не понасям и не се страхувам от крадци и убийци!!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ОФ, МНОГО СКУЧНА СТАТИЯ
39
9
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До ББ/26

"само гроб "интелектуалец" кепил си трактори и "джипки" с парите на холандските дънакопладци може да го изплещи..." - господине, добре ли сте?
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уилям Шекспир " Да чета ли пропаганда или да НЕ чета пропаганда? Туй е въпросът!"