Изгорени живи, обезглавени и изтезавани – насилието срещу жените в Пакистан

Виновна за ръста на тези случаи е културата на безнаказаност
1 авг 2021 21:01, Елка Василева
395
Изгорени живи, обезглавени и изтезавани – насилието срещу жените в Пакистан
Снимка: архив, БГНЕС

Изгорени живи, обезглавени и изтезавани: жените в Пакистан стават жертва на брутални прояви на насилие. А властите бездействат и дори оневиняват извършителите, пише Дойче веле.

Само преди дни 27-годишната Нур Мукадам, дъщеря на бившия пакистански посланик в Южна Корея, бе брутално убита в Исламабад. Твърди се, че предполагаемият похитител - Захир Замир Джафер, е бил неин познат. Според полицията той е застрелял Мукадам, след което я е обезглавил.

Насилието срещу жени е широко разпространено в Пакистан, но последната вълна от убийства шокира обществото в Ислямската република.

Наскоро в южната провинция Синд един мъж изгори съпругата си жива. Същия ден в Шикарпур друг застреля жена си, леля си и двете си непълнолетни дъщери. Трийсетгодишна жена, изнасилена и намушкана с нож в събота в град Равалпинди, почина от раните си на следващия ден. Наскоро пак в Синд една жена почина, след като е била изтезавана от мъжа си, а месец преди това в Пешавар уж в името на честта си мъж уби две жени, една от които бившата му съпруга.

Всички тези престъпления отприщиха дебат за неспособността на държавата да закриля жените, за културата на безнаказаност и за причините, които карат обществото да ограничава независимостта на жените и да ги подлага на насилие.

Култура на безнаказаността

Пакистан е на шесто място в света сред държавите, в които жените са изложени на най-голяма опасност, а в последно време там се наблюдава рязко повишаване на сексуалните престъпления и случаите на домашно насилие.

Според редица правозащитници за това рязко нарастване е виновна културата на безнаказаност. "Мъж, наръгал дванайсет пъти с нож млада адвокатка, наскоро бе оправдан от съда. Каква поука трябва да си извадят от това онези, които упражняват насилие срещу жените?", казва пред ДВ бившата депутатка от провинция Балохистан Ясмин Лери.

Защитничката на женските права Мухтар Май, оцеляла след групово изнасилване през 2002-ра година, обяснява пред ДВ: "Онези, които упражняват насилие срещу жените, не се боят от юридически последствия". Май добавя, че повечето пакистански мъже дори не смятат побоя над жена за форма на насилие. Според нея пакистанското общество все още е в плен на феодални и племенни порядки.

И други активисти винят патриархалните нагласи в обществото. "Жените биват приучвани да се подчиняват на мъжете, защото последните са с по-висок статут в семейството", казва Мааназ Рехман, феминистка от Лахор и допълва, че жертви на насилие често стават жени, които се опитват да отстояват правата си.

Патриархат и религия

Шазия Кан, друга активистка от Лахор, смята, че в определени случаи религиозните напътствия насърчават мъжете. "Ислямските духовници тълкуват религиозното учение по начин, който създава у мъжете впечатление, че на тях им е позволено да бият жените си. Освен това те поощряват браковете между непълнолетни и с непълнолетни момичета и наставляват жените да се подчиняват на мъжете си, дори когато последните издевателстват над тях", твърди тя. Според Кан по този начин духовниците всъщност насърчават мъжете да се държат насилнически с жените.

Министър-председателят Кан обвинява жертвите

Според много правозащитници в Пакистан нарасналото насилие срещу жените в страната се дължи и на факта, че министър-председателят Имран Кан обвинява самите жертви.

Миналия месец консервативният премиер предизвика бурно негодувание с коментарите си, които внушават, че жените сами са виновни за сексуалното насилие срещу тях. "Когато жената е разголена, това предизвиква мъжете, освен ако не са роботи", каза Кан в телевизионно интервю, като добави, че това "всички го знаят".

Преди време на пресконференция премиерът се бе изказал пак в този дух, намеквайки, че нарастването на сексуалното насилие в Пакистан се дължи на отсъствието на "пурда" - практиката на забулване, в страната.

"Кан и министрите му не спират с нападките си срещу жените в Пакистан и така поощряват омразата, а като следствие и насилието срещу тях", казва активистката Шазия Кан.

Ясмин Лери смята, че правителството на Кан не е сторило нищо, за да защити жените. Вместо това то изпрати законопроект, които цели да спре изтезанията на жени, на религиозните водачи, които умишлено го саботират, казва тя.

Консервативните кръгове обвиняват "културата на Запада"

Подобно на премиера Кан консервативните кръгове в страната също стоварват вината за сексуалното и физическо насилие срещу жени върху "западната култура".

Бившата депутатка Самия Рахил Каази заяви, че в скорошните инциденти са замесени хора, отдалечили се от ислямското учение."В случая с Нур Мукадам предполагаемият извършител е атеист, повлиян от Запада", казва тя пред ДВ и заявява, че разслабените семейни връзки ведно с настъплението на западната култура са причина за престъпленията. Депутатката Кишвар Зехра също е на това мнение: "За да сложим край на тези престъпления, трябва да възродим семейните ценности."
 


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго, колко си мъж си личи по коментарите ти. По-добре ще е да не се срещаме, защото няма да ти се размине. Зюмбюл си ти, защото по йезуитски начин преиначаваш нещата, чак и библията изкриви, сравнявайки я с пренаписаната от феминистките. Може ти да си регистриран в психиатрията. Страха от Сирма е само в твоята глава, сигурно е клала зюмбюли когато е била в цикъл. Турците са я заклали заради женската и простотия и самонадеяност. Мъжете са я изгонили от четата, защото се е представяла за мъж.
295
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В тоя ред на мисли, да жената е по слаб съсъд" - Бонго, "в тоя ред на мисли" е изказване използвано само от жените! Сега вече не съм сигурен дали си мъж! А това направо кърти асвалта!!! - "Да не те е пердашила жена?))) А Херкулес))) ха ха ха" ..Бонго, Бонго, Бонго, ..голям оптимист си! Не се е родила още тази, която да може да ме напердаши. Ако опита ще умре само като си поема въздух, защото ще остане в безвъздушно пространство! Мъж с мощност три конски сили никоя жена не може да го напердаши
294
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глупостите за Сирма войвода няма защо да коментирам. Да вярваш на митове и легенди е глупаво. А ти знаеш ли, че е била измамница и се е представяла за мъж. Като разбрали това мъжете от четата я разжалвали, скъсали и отличителните знаци! За истинските мъже е унижение жена да ги ръководи. То и измамницата папеса Йоана е била същата. Станала папеса с измама, и като разбрали духовниците я обградили публично и я заклали. Сега всеки номиниран за папа сяда на стол с дупка и се проверяват атрибутите му!
293
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго, стига си се излагал. Веднъж говориш, че мъжката сила не била от значение и жена можела да пребие мъж, после казваш, че жените не трябвало да се бият?! На кое да вярвам? Не аз, ти говориш за разни улични боеве, арестувания и полиции! Някога като ученик съм се сбивал и от там ми е прякорът. Бях инструктор в ОСО и в дисциплината "модерен петобой"! От всички училища нямаше момиче, което да покрие дори и минималните норми за този спорт. Само момчетата, ставаха за този и за друг вид спорт.
292
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
По- добре е да не знаеш,какво се случва,ако Еди къде си удариш и силата е без значение. Колкото е по-голям човек, толкова по големи акота падат.По добре е да си наивен, добър и да цениш и мъже и жени около себе си. По добре да направиш света около теб по-добър.Херкулес, чувал ли си за Сирмa войвода?Ако не,каже не си.
291
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Анонимен, пак бълнуваш.Събуди се.Изобщо не си наясно с боя.Какви командоси те гонят? Бил ли си се на улицата? С колко души?Бил ли си арестуван за побой? На съд явявал ли си се за побой?На мъж с мъж. Не на мъж и жена то е долно казах ти. Да не те е пердашила жена?)))) А Херкулес))))) ха ха ха
290
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много по унизително е жена да посяга на мъж, да го млати с каквото може, а той да търпи, защото на жена не се посягало и била под защита на закона. Колко пъти да ти обяснявам, че женските умения и таланти са нищожни спрямо мъжките. Историята го доказва. Щом като жената е по-слаба от мъжа, не трябва да има претенции да е над него и да става лидер в едно общество. С женски лидер обществото рискува най-вече сигурността си, а мъжете са унизени, жена, по-нисшо същество от тях да ги командва!
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго, много наивно разсъждаваш! Смъртоносните точки по тялото ги има всеки, но физическата сила си е сила. Тук не става въпрос за бойци-командоси, а за мъже, озлочестени от женска гавра. Няма такива жени бойци, които да се противопоставят на физическата сила на мъжете, освен в холивудските филми! Ако жените можеха да са бойци срещу мъжете, нямаше постоянно да пищят, че мъжете ги трепят като мухи и да искат закони за защита. Никой мъж не посяга на жена без причина! Не е ли истина това?
288
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Да и покажем,че не бива да е оценена. Напротив, достоен човек мъж или жена се цени и издига напред и се прави добър лидер от него или нея. Защото решение на достоен човек, може да спаси мнозина, може да спаси живота на цял народ и да го благослови.Няма да слагам бариера и граници, рамки само защото е жена. Много благодаря за хубавият разговор Херкулес!
287
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Да умее да се бие с 5 човека наведнъж, но никога не посяга на жена си. Примерно имам умения на борец, никога няма да ги приложа на мъж,който не е бил борец,освен ако не защитавам живота си или семейството си.В тоя ред на мисли, да жената е по слаб съсъд и за мен е унизително да приложа и най- нищожните си бойни умения, това за мен е унизително.Относно знания и умения като дарби и таланти, не ти харесва, но една жена може да има повече таланти и да се окаже боец по дух. Това не значи,че трябва
286
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Вестибуларният апарат го има всеки човек. За да се дестабилизира не е необходима много голяма сила.Както и саблен удар в областта на гръкляна, който напълно обездвижва тялото.Има точки по тялото,които могат да предизвикат сърдечен удар и изобщо няма да се разбере,какво е станало. Това е много тежка тема,за която не исках да описвам.Но всеки войн трябва да знае. И един истински боец никога не използва силата си, за да покаже,че я има. Такова е и разбирането ми за мъжете спрямо жените.Можеш да у
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго, никога не съм се смятал за звезда. Освен техник съм и музикант. Имам първа категория китара и сме работили с групата по морето към ОД-Музика по време оно! Винаги съм ценил хората, и те ценят мен. Днес няма джентълмени, защото няма дами. Аз съм ти приятел, освен ако ти не ме смяташ за такъв. Темата е за насилието над жените. Пак питам, как си го обясняваш, и защо вместо да намалява чрез репресивните закони за мъжете непрекъснато се увеличава? Обясних го, но модовете не харесват обяснението
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бонго, много се вживяваш. Не ми казвай, че физическата сила няма никакво значение, и че всяка жена може да извади от равновесие мъж, чрез нарушаване функцията на вестибуларния апарат. И как ще го направи? То, ако мъжът не подозира женското намерение, жената може да убие мъжа с дъската за месо когато спи! Въпросът е, къде ще се скрие после, защото по този начин сама подписва смъртната си присъда. Всеки мъж си има приятели, братя-роднини, които веднага ще потърсят сметка на жената и край с нея!
283
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Херкулес, видях много и различни случаи, но не са за тук да ги описвам, има дами, които четат и не е правилно пред тях. Та по- добре да си ми приятел)))))По- добре е да си джентълмен, по- добре е да цениш хората и мъже и жени.И да не си мислиш,че си звезда)))
282
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
А удара за нокаут е достатъчен на 14 г дете, ако е точно под брадата или надолу и там няма мускули, виж Кубрат Пулев как пада)))))) чак се учудих на супер издръжливостта му.Ние сме философи анонимен и говорим теоретично. Как мислиш ще дойда от Бонголандия за такава глупост,но ако имах сестра, така ли или инак бихме се виждали всички роднини или най- близките. Аз нямам сестра по плът, но имам сестри по дух.
281
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
))))))))))))))) анонимен разсмя ме)))Физиката в бой няма значение бъди сигурен.Вестибуларният апарат е течност като нивел, помага ни да пазим равновесие. За елеци целта на боксьорите, да кликнат брадата, където нарушава вестибуларният апарат, тоест течността и тогава човек пада.Ако е напред му казват тротоарна екзема,тялото се свива,падайки на колене,ако съумее и се изпъва до хоризонтално положение, а назад става по лошото с главата. Тоест,ако се случи, пази човека за да не загине или глътне е
280
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Умен човек като теб пада толкова ниско, че подкрепяш тормоза над жените?Как изобщо може да сравняваш силите си с жена? Долно е това,ако ще и професор да си.Това ли е разбирането ти и за родителя ти майка и сестра? Честно ти казвам, ако имах сестра и мъжа и бе такъв човек, бих го пребивал, колкото пъти го видех.Докато престане да я тормози.
279
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Анонимен, цитираш Библията, а НЯМАШ вяра в Бога, за какво четеш Библията, за да стоиш против женската природа ли? Що за сбъркано съзнание е това..Знаеш ли, че генът съдържа 23 хромозома женски и 23 хромозома мъжки. Мислиш, че си изтъкан само от мъжки хромозоми)))?Относно ластика за чаршафите и тиксото, мозъкът ти е болен и имаш нужда от помощ.Съжалявам, че трябва да ти го кажа!В статията е описано насилието над жени в Пакистан или Афган.,но насилието е и в БГ е същото и как умен човек като т
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Помисли малко абстрактно! Кой е причина (метафорично) за Троянската война (ако въобще е имало такава)? Чел ли си за "Хубавата Елена", Елеонор Аквитанска, Кралица Брунхилда, Клеопатра, Кралица Марго, Амалазунта, Юста Грата Хонория и много други, заради които светът е водил и продължава да води войни. Жената е подло, коварно и жестоко същество, което се възползва от половия нагон на мъжа. В целия свят мъжете не допускат жени до властта поради тази причина, освен в "демократичния" чрез феминизма!
277
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Анонимен, неможем да съдим никого. Нямаме това право,кой колко е способен, аз съм благодарен на съпругата ми за най- малките неща и тя се насърчава за по- големи неща.Едно дете, когато му ръкопляскаш колко хубаво танцува или казало нещо хубаво, то се насърчава да се старае още по хубаво да го прави. Не сме ли и ние като децата понякога?Лека и приятна нощ на всички!