Мръсният въздух - по-опасен от цигарите, маларията и конфликтите

Замърсяването може да намали продължителността на живота до 5 години
2 сеп 2021 21:15, Анисия Иванова
60
Мръсният въздух - по-опасен от цигарите, маларията и конфликтите
Снимка: БГНЕС

От колите, които консумират много гориво до производството на електроенергия, изгарянето на изкопаеми горива е водеща причина за изменението на климата. Това не е единствената причина за ограничаване на вредните емисиите. Изкопаемите горива са директен източник на замърсяване на въздуха, който представлява риск за здравето на хората, който може да отнеме години от човешкия живот, съобщава Bloomberg

Най-малкият, но най-опасен вид замърсяване на въздуха, е с частици размер PM 2.5, може да струва на човек средно 2,2 години. За хората в най-замърсените места цифрата би била много по-голяма, според годишния доклад за Индекса на качеството на въздуха, публикуван в сряда.

Замърсяването на въздуха с вредни частици е по-опасно от другите рискове за здравето като пушенето на цигари, опасната вода, маларията, конфликтите и тероризма, се посочва още в доклада. За всеки 10 микрограма на кубичен метър от замърсяването на въздуха с частици продължителността на живота намалява с 0,98 години.

"Изглежда има консенсус, че частиците, изпускани при изгарянето на изкопаеми горива, са особено опасни", казва Кен Лий, директор на Индекса за качеството на въздуха, който написа доклада с икономиста Майкъл Грийнстоун от Чикагския университет.

Изследователи зад индекса посочват, че същите промени в политиките, които се справят с изменението на климата, могат да помогнат за разрешаването на проблема с вредните частици.

Анализът показва, че намаляването на концентрацията на прахови частици в съответствие с насоките на Световната здравна организация може да повиши средната продължителност на живота в световен мащаб с около две години. В най-замърсените места, главно в южноазиатски страни като Индия, Бангладеш и Непал, това може да добави повече от пет години живот.

Изкопаемите горива влошават качеството на въздуха пряко и косвено. Допринасайки за измението на климата, те също така стимулират интензивността на екстремни събития като горски пожари, които отделят тонове частици в атмосферата.

През 2015 г. над 100 000 горски пожара избухнаха в Индонезия, причинени от изключително сухите условия, предизвикани от Ел Ниньо. Димът повиши концентрацията на PM 2,5 частици на островите до 40 микрограма на кубичен метър, което е 30% скок спрямо 2013 г. Това също така е четири пъти над границата на СЗО от 10 микрограма на кубичен метър. Ако това увеличение остане постоянно, продължителността на живота в региона ще намалее с почти година, изчислява докладът на Индекса за качеството на въздуха.

Оценките за продължителността на живота се основават на преглед на две предишни проучвания, които измерват ефекта на замърсяването на въздуха върху продължителността на живота на хората в Китай между 2013 и 2017 г.

Целият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Оставка@йдуци преди 1 месец
А СДС-Чумата е по-опасна от Ковид-@.Сега върлува дори из Европарламента .
48
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Анонимен: Ами нормално ! Трябва да се спрат 70% от колите в БГ и едно 50% се топлят на дърва :)
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мръсният въздух убива много повече хора в световен мащаб от който и да е модерен вирус, но очевидно на никой управляващ не му пука, и не се съобщават всеки ден данни за това. По-изгодно е хората да са със слаб имунитет, вие преценете защо 😕
46
0
 
1
 
! Отговори
Както и преди 1 месец
От модерната болест!
45
0
 
1
 
! Отговори
Бг пример преди 1 месец
За инат и простотия е нежеланието,въпреки поетите ангажименти ,да затворим въглищните централи. От тяхното затваряне ще загубят работа 5000 миньори,още около 50 000 съпътстващи дейности, гласоподаватели на бг партии, 4-5 мафиота и една сурия тунеядци-синдикалисти. Ще спечелят по дълъг живот всички жители на земята,около поне 2 милиарда евро от ЕС за този процес,намаляне на климатичните промени. Нека всеки сам прецени какво трябва да се направи.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от ковид очевидно. Но там никой не ни спасява.
43
1
 
3
 
! Отговори
Див преди 1 месец
До Терор се задаваСамо така, ако имам власт ще направя цената на горивата за личен транспорт 50 кинта!!!Българският австралопитек изкупи 20-годишните таралясници на цяла Европа, и сега усмърдява улиците, и гази животинки и хора.Българският австралопитек не признава споделено пътуване, или обществен транспорт, той иска и в к енефа да влезе с таралясника.Българският австралопитек обича да "дава газ' без да му пука какво може да се случи!!Малко страда той!! Трябва да се затрие тая гнила семка!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не само, и от ковид е по опасен и е помагач на ковида
41
3
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
По малко боб да ядете, да няма вредни емисии
40
2
 
4
 
! Отговори
ТАКСА ВЪЗДУХ преди 1 месец
Ще турят и такса издишан въздух и задължително носене на маски и ръкавици.
39
2
 
4
 
! Отговори
Терор се задава преди 1 месец
С новите еко стикери на колите жилетките глобяват масово хората, за да не могат да ползват автомобилите си в града. Също така друга тесла скок на цените в тока и на билетите.
38
1
 
2
 
! Отговори
ЕКО ДАНЪЦИТЕ преди 1 месец
СЪЩО МОГАТ ДА СЪКРАТЯТ ЖИВОТА НА ХОРАТА.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той опасен, ама ковида по-опасен. Ще ви спираме финансирането!
36
1
 
3
 
! Отговори
Ямболия преди 1 месец
По-бързо да се затворят ТЕЦ-овете на България.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дървата ако са сухи не отделят частици, обаче въглищата са най-големия проблем, и миризмата им е отвратителна.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна газта ,бе 18 рубли по време оно. Ако това е макс и за бг,може.Кака Фани е сложила един жалон на Копитото и ни казва,че сме в борова гора.Ако много знаем, казва,че ще купи филтри за комините и въпросът е решен.
33
1
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Някъде към 1920 г в Лондон от мръсният въздух от горенето на дърва и въглища за ден два умират 12 000 души от липсата на кислород. Вземат решение закон за забрана за използването на дърва и въглища и пълна газификация на бита. 2. В центъра им, ако сред дизел ще плащате по скъпо само да минете от там, а след малко време ще има пълна забрана за дизели и бензини коли и всичко на ел.коли. Като слезете зимата, пътувайки от Бг ще почувствате супер чист въздух там. Това е.
32
3
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Хубава тема.Като излезете на улицата вижте колко дизелови коли има. Почти всичките.Една от причините за мръсният въздух.Решението е скоро като отворят завода за ел.коли и дадат възможност на хората да си ги сменят.2. Огрева на дърва и въглища,липсата на газ.Втората причина за отровният въздух.Решението:пълна забрана за използването на дърва и въглища за огрев и всичко и всички на газ за отопление, бойлери всичко.
31
0
 
5
 
! Отговори
Пък да знаете! преди 1 месец
Ние пък си горим тонер касетите и хич не ни пука!
30
7
 
4
 
! Отговори
Яяяя преди 1 месец
Аха! Индия, Непал...Дай да им затворим ТЕЦ-овете. Да оставим без работа милиони след като няма работеща индустрия и ще им удължим живота с 5 г. И тези 100 000 пожара т.е. по 270 на ден как ги преброихте бе?! А това ,че цигарите са по-безвредни от мръсния въздух! Глупости, глупости, глупости...!