Путин откри Кримския мост, сам подкара КАМАЗ

Строителство на 19-километровото трасе започна през 2016 г.
15 май 2018 17:15, Елка Василева
300

Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин даде старт на автомобилното движение по новооткрития днес Керченски мост, като подкара голям камион КАМАЗ от нулевия километър по посока Керч, предаде ТАСС.

Държавният глава седна зад волана на камиона, като настани до себе си генералния директор на компанията "СГМ-Мост" Александър Островски.

КАМАЗ-ът оглави колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението.

Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

А в края на моста, от страната на Крим, започна митинг-концерт, в който пред строителите, инженерите и работниците пяха звезди на руската естрада.

Автомобилното движение за леки коли и обществен транспорт по новия мост ще бъде пуснато в двете посоки от утре.

Гигантският мост, свързващ Крим и Русия, има за цел да намали изолацията на украинския полуостров, анексиран от Москва през 2014 година, съобщи Франс прес.

Кримският мост, с дължина 19 километра, прекосява Керченския проток - морски ръкав между Азовско и Черно море, свързващ Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Южна Русия.

Колосалното строителство започна през 2016 година. Руската държава го възложи на дружеството на милиардера Аркадий Ротенберг, партньор по джудо на Путин. Според указ, публикуван в сайта на правителството, Стройгазмонтаж трябваше да предаде обекта преди декември 2018 година при инвестиции за 228,3 милиарда рубли (2,9 милиарда евро по онова време).

Но по време на посещението си през март, няколко дни преди да бъде преизбран за четвърти мандат, президентът Путин поиска мостът да бъде готов още през май, за да могат хората да го ползват през летния сезон.

Крим е популярна ваканционна дестинация за руснаците, като руските туристи са един от основните източници на постъпления за полуострова, известен с плажовете си и планините, гмуркащи се в Черно море.

Автомобилите и автобусите ще могат да се движат по моста още от утре, съобщи Кремъл. Влаковете обаче ще трябва да почакат до края на 2019 година, за да могат да прекосяват Керченския пролив.

Мостът е висок 35 метра в центъра на арката. Автомобилите ще могат да се движат по него със скорост до 120 км/ч, ако климатичните условия го позволяват, отбелязва РИА Новости.

В резултат на блокадата, въведена от Киев, както и западните санкции след анексирането на Крим от Москва, повечето храни се доставят от Русия с ферибот, а този начин за доставки зависи от климатичните условия, така че понякога се стига до недостиг на хранителни продукти.

Доставките за Крим се извършват и по въздуха, което води до силно поскъпване на потребителските стоки.

Според Съда на Европейския съюз Кримският мост е грубо нарушаване на териториалната цялост на Украйна, пише БТА.

В началото на май Холандия обяви, че започва разследване за предполагаемо участие на седем холандски компании в изграждането на моста, тъй като по силата на европейските санкции срещу Русия има забрана за участие в този строеж.

По време на посещението се през март Путин подчерта, че последният руски цар, Николай Втори, също искал да построи мост между Крим и Русия. През Втората световна война Хитлер също имал такива намерения, но бомбардировките спрели строежа. "А вие, вие успяхте. Това е страхотно!", каза Путин на работниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
9
 
! Отговори
Онуфри преди 5 години
А нашите велики евростроители 17-та година не могат да се начудят как да прекарат станалата вече "историческа" магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.
231
1
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Който си го може си го може. Останалото са приказки от неможещи. Кримският мост е факт и по този факт вече се движат автомобили. Същият този факт ще направи Крим една по-достъпна и желана туристическа дестинация, ще привлече инвеститори не само в туризъм, но и в множество други сектори, а тези неща са в основата на икономическото благоденствие. Дай Боже всекиму, бих казал ... прочие какво става с тунела под Шипка.
230
4
 
4
 
! Отговори
Руския КамАЗ преди 5 години
Седалки Грамър - САЩСъединител MZF - ГерманияДвигател Къминс - САЩСкоростна кутия ZF9 - Германия
229
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин................Русия е велика...............Крим е руски завинаги!!!
228
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще трябва скоро да го бута тоя мост като се наложи да го връща на украйна
227
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със специялна седалка между другото нещо му идват къси крраченцата
226
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НОЙкато гледаме как намалява като територия, нищо чудно след 10 години да в рамките на Московска област.
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Руминец1916 г руснаците бяхаха от Добруджата, да... едва успяха.
224
3
 
10
 
! Отговори
НОЙ преди 5 години
РУСИЯ Я ИМА И ЩЕ ПРЕБЪДЕ ЗАЩОТО ПРОСТО Е ВЕЛИКА.АМЕРИКА НЯМА ДА Я ИМА В НЕДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ НО НЕ МИ ПУКА.ТРАГЕДИЯТА Е ЧЕ НИЕ ИЗЧЕЗВАМЕ ОТ СВЕТА...САМО ОМРАЗАТА НИ ЩЕ ОСТАНЕ ДЪЛГО СЛЕД НАС.
223
2
 
5
 
! Отговори
Руминец преди 5 години
До Окупаторите радвай се, че не трябва да напраи мост за да бяга от окупираната Добруджа!
222
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подкара го дръжки! Камиона караше двойника от Удмуртия...
221
12
 
5
 
! Отговори
Окупаторите преди 5 години
Си построиха мост за да бягат по- бързо от откраднатия Крим Едва ли е повод за гордост
220
2
 
7
 
! Отговори
Медведев преди 5 години
нет денег будь здоров
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До русофобиСигурно е само цифра, да... кво друго да е?!
218
1
 
5
 
! Отговори
До русофоби преди 5 години
До Анонимен гледаш и, както обикновено, видиш само гъ за! Минимална заплата това е само цифра! Само мързеливи хора искат да я получават. Видиш само това, което искаш. Да. Когато няма акъл, не можеш го намериш.
217
0
 
4
 
! Отговори
От Москва съм преди 5 години
До през това времеИзхвърли лай но от своите уста! Миришиш много.
216
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 241Прав си. Законпроекта за забрана на внос на западни лекарства в Русия мина на първо четене което е още един удар по световната здравна мафия. Руснаците с радост събират дъбови кори за да си правят отвари срещу болестите, както ги посъветва руски депутат.Да живей Путин !
215
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
грантовите *** какво ще правят, не им останаха лъжи, и петрола се вдигна и моста, а шефа им шорош бе изгонен от унгария.
214
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БРЕЙЯвно карането на Камаз е някаква висша форма на доказателство за уменията на политически лидер в Рашка. Което означава, че Рашка има стотици хиляди шофьори готови да поемат волана на Рашка и да се справят отлично. Като Путин.:))))))
213
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До русофобиКолкото по далеч от Рашка, толкова по добре за България.Гледам тия дни минималната работна заплата в Рашка ... двойно по малка от българската. Въобще не ми е обидно :))))