Руски печат: Неизбежно е! "Турски поток" ще е български

ЕС може да жертва интересите на България заради европейските!
Обновена: 6 авг 2018 08:57 | 6 авг 2018 08:50, Елка Василева
106
Руски печат: Неизбежно е! "Турски поток" ще е български
Снимка: архив, Reuters

Проектите за газови хъбове в Европа никнат като гъби след дъжд, констатира руският в. "Независимая газета" и прогнозира в заглавие: "Турски поток" неизбежно ще стане български".

България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои дните до момента, когато ще се нареди сред газовите хъбове на Европа. Страната откри нова отсечка от транзитния газопровод, разчитайки на газ от Турция, Азербайджан и Русия. Представители на Европейската комисия подкрепиха на думи плановете на София, посочва вестникът.

Изданието коментира откритото на 3 август разширение на транзитния газопровод за Турция с 20-километрова отсечка от компресорната станция "Лозенец" до село Недялско. С изграждането му България вече може да получава газ от Турция, Азербайджан, Русия "и от всички от Южния газов коридор. С нея ще пренасяме 16 милиарда кубични метра газ в двете посоки. Останали са 11 километра, но сме готови и за тяхното изграждане след подписването на договора", заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Според експерти, цитирани в "Независимая газета", Русия изобщо не е имала друг вариант, освен да обърне втората тръба от "Турски поток" към България.

"Ако говорим, че "Турски поток" ще влезе в съществуващата вече газотранспортна система на България просто в реверсен режим, това е неизбежност - твърди аналитикът Сергей Правосудов. - Ако пък говорим, че трябва да има някакъв допълнителен маршрут, който да влезе през морето директно в България, засега изобщо не става дума за това", уточнява той.

"Поначало неизбежен вариант" е било според него да се натоварят в реверсен режим газотранспортните мощности, които няма да се използват, щом "през Украйна ще се помпа по-малко газ". За целта трябва само да се изгради свързващо звено между България и Сърбия, казва Правосудов.

Щом вече има работеща инфраструктура, която се нуждае само от малко допълнение, няма смисъл да строиш до нея от нулата нова тръба - нещо икономически нецелесъобразно, посочва експертът. Според него този вариант не носи и политически рискове. "Политически рискове има винаги, щом се строят нови мощности, ако пък се задействат старите, вече няма такива", заявява той.

Ако се разгледат различните варианти за маршрути, България е най-слабата брънка - точно заради политическите рискове, смята обаче бизнес анализаторката Ирина Капитанова. Има риск България рязко да смени позицията си при евентуална обща смяна на нагласите в ЕС, напомня тя.

Рисковете за всички европейски проекти са общи - "това са антируските санкции и натискът върху Европа от страна на САЩ", коментира икономистът Никита Исаев.

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп също се стреми да заеме мястото си на европейския газов пазар и го прави доста агресивно - обяснява той. - И ако напрежението нарасне, властите на ЕС може да жертват интересите на България в името на европейските", смята руският наблюдател.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
5
 
1
 
! Отговори
Пенда преди 5 години
До Русия е изостанала А ти кога ходи там и разбра ,00188че това е истина?
69
4
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До АнонименЕдинственото което се направи през послените години е изливане на асфалт за да могат да минават машините на НАТО при евентуална война с Русия.--------------И съвсем правилно!
68
2
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Ало, прапорщиците от ФСБ!Научете се какво е пълен член, кога и къде се поставя бе, да ви е бемм айката руска!
67
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинците казаха: - Няма да купуваме въглища от Донбас, ще купуваме аемерикански, нищо че са два пъти по скъпи.И с голяма тържественост посрещнаха първите американски кораби с въглища в Одеса.После се оказа, че американците са ги купили от Донбас.
66
24
 
16
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
А, нет! Няма как да влезе в България, ако не има дадем поне един квадратен километър територия, на която да стъпят тръбите, но им казахме да, ако искат да си прекарат една тръба през космоса, нали имат космически сили вече ;-) и тогава ще купуваме газ. Поразсърдиха се, поцелуваха се с Ердоганя и ни пристанаха!
65
19
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради евроидиотите ще се нарича Газов хъб Балкан, за да не се нарича газопровод на руски газ. А реално няма кой друг да доставя газ. Трябва да се пазим от евроидиотите, които единствено работят да спират всичко полезно за България.
64
17
 
34
 
! Отговори
Нико преди 5 години
Южен поток също беше спрян от европа бяха измислили нещо воглаве с германия но фашагите строят северен поток че втори а с бургас александрополус се разминахме заради кокичета ли беше глогинки ли? А белене? Кой пак упъва ушите мутренски ? Ролята на българия в европа и нато е да бъде консуматор и донор на бачкери а да им таковам мамито
63
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа продават на азиатските си приятели, нали и без това са близки, ние сме европейци и искаме европейска газ.1. Те продават и на азиатските си приятели. Даже в момента се договарят с ЮК и Япония. Че последните две на са в ЕС да им казва каквото и да е.2. Ние сме европейци и ще купуваме европейски газ от Германия. Пък тя откъде ще го взема си е найна работа. Важното е да сме европейци, но с тов амислене няма да ги стигнем скоро.
62
8
 
24
 
! Отговори
БОЖО преди 5 години
ТАКИВА АНАЛИЗИ НЕ БЯХА ПРАВЕНИ ОТ БОРИСОВАТА ШАЙКА. ЗА ТЯХ Е ВАЖНО ДА РЕЖАТ НЯКАКВИ ЛЕНТИ И ДА СЕ ЦЕЛУВАТ С ТУРЦИТЕ ,БЕЗ ДА ОБЯСНЯВАТ НА БЪЛГАРСКОТО СТАДО ОТ КЪДЕ ЩЕ ИДВА ГАЗТА. ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ОЩЕ МНОГО ПОДРОБНОСТИ И ЩЕ СЕ ВИДИ ,ЧЕ ВСИЧКО Е ЕДНА ЛЪЖА И ДЕМАГОГИЯ ,ЦЕЛЯЩА ВЪЗХВАЛА НА БОРИСОВ И УКРЕПВАНЕТО НА ВЛАСТТА МУ. ЖИВИ ЩЕ СМЕ И ЩЕ ВИДИМ ИСТИНАТА.
61
5
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Дааа, търсят се балами да плащат за съществуването на Навтогаз!
60
5
 
24
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Договорът на Русия с Украйна за транзит приключва до пет месеца, северен и турски поток не са готови - нервите са опънати.
59
6
 
26
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
До Русия е изостаналаИ какво, ако е така! По света има много изостанали държави, какво все за шлифера на Русия сет се хванали!
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е изостаналами хубаво
57
4
 
21
 
! Отговори
999999 преди 5 години
До Русия е изостанала 58 ахааааахаааа охоххххххоза такива глупоти , колко ти плащат
56
39
 
20
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 5 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
55
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България има ангажимент да поддръжка 2959 километра пътища в страната в състояние, което да позволява преминаване на военна техника, каза в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Целта е по тях да може да мине техника на НАТО при нужда.
54
20
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Градовете в Сибир могат да се похвалят с такава инфраструктура в сравнение с която столицата на членката втора скорост България е просто едно голямо гето.
53
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото което се направи през послените години е изливане на асфалт за да могат да минават машините на НАТО при евентуална война с Русия. Всичко друго е чужди заводи които са незначителен брой, плащат мизерни заплати, плащат смешни данъци и осигуровк в България и цялата печалба отива за собсвениците на Запад.
52
2
 
4
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
до 52Еее, дочака ме за да си покажеш просто тията! Евроатлантик, да ! Два часа клечиш тук, да ме чакаш, да си изплачеш болката!
51
1
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Ама моля ви се!?? Какво страшно има в думата с а н к и м, че сте я направили на звездички!???