Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ

Участват 300 000 души от всички видове въоръжени сили
Обновена: 11 сеп 2018 07:09 | 10 сеп 2018 20:00, Елка Василева
425
Гигантски маневри: Русия демонстрира голямата си военна мощ
Снимка: архив, Reuters

Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс китайски войници: Русия стартира утре най-големите военни маневри в историята си, осъдени от НАТО като репетиция за "мащабен конфликт".

Това огромно разгръщане и участието на китайската и на монголската армия в маневрите "Восток-2018", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен изток, става в контекста на нестихващо напрежение със Запада във връзка с украинската криза, конфликта в Сирия и безбройните обвинения в намеса в политиката на Запада, пише Франс прес.

Руската армия сравни предстоящите маневри със "Запад-81", в рамките на които преди близо 40 години бяха мобилизирани между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, организирани някога през съветската епоха.

"Ще приличат донякъде на "Запад-81", но ще бъдат по-внушителни", заяви в края на август руският министър на отбраната Сергей Шойгу, подробно описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 войници, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.

"Представете си как 36 000 бойни машини се движат едновременно: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, разбира се, в условия възможно най-близки до бойните", поясни Шойгу с ентусиазъм.

Всички съвременни оръжия на руската армия ще бъдат изпробвани по време на маневрите: ракетите "Искандер", способни да носят ядрени бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода руският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети "Калибър", които бяха изпробвани в Сирия.

Докато в предходните руски военни маневри региона "Восток-2014" взеха участие 155 000 войници, то в "Запад-2017", организирани в близост до границите на ЕС, според Москва са участвали само 12 700 души, а според Украйна и балтийските страни - доста по-голям брой.

"Бъдеща световна война"

Руският президент Владимир Путин, който ще участва в Икономическия форум във Владивосток в Далечния изток, където се очаква и китайският президент, ще присъства и на маневрите "Восток-2018".

Още по темата

"Става дума за подготовка за бъдеща световна война. Руският генерален щаб смята, че тя ще започне след 2020 г. и ще бъде или глобална война, или серия от регионални конфликти. А врагът са САЩ и техните съюзници", твърди пред Франс прес руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

Според него участието на Китай в ученията, макар и само с 3200 души, е ключов фактор. "Става дума не толкова за знак, за послание, колкото за подготовка за една реална широкомащабна война", уверява той.

Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията заяви, че маневрите "Восток-2018" "демонстрират, че Русия се фокусира върху подготовката за мащабен конфликт".

"Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време: една по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета си за отбрана и военното си присъствие", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт.

Притеснения, които очаквано бяха нюансирани от Русия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че маневрите "Восток-2018" ще се проведат далеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв начин на сигурността на държавите членки".

Маневри във всички посоки

От 2014 г. и сериозното влошаване на отношенията между Москва и Запада Русия увеличи броя на мащабните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширяването на НАТО до границите си, което възприема като основна заплаха за своята сигурност, според новата руска военна доктрина, приета същата година.

Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха участие повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в контекста на засилването на руското присъствие в близост до Сирия, където Русия води военна намеса от 2015 г.

"Восток-2018" ще бъдат проведени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които участват 2200 войници от Украйна, САЩ и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предупреди в края на август: "Отбранителната способността на Русия в сегашната международна ситуация, която често е доста агресивна и неприятелска към страната ни, е оправдана абсолютно и безалтернативно".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


425
Още по темата: Русиявоенни маневри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
0
 
! Отговори
Живко Йорданов преди 5 години
Военни маневри, а обикновените руснаци с в каменния век! Как ще води война Путин, срещу НАТО при 70 милиарда бюджет срещу 716 милиарда само за САЩ?! А за сравнение по времето на Горбачов, когато съветската армия не беше в най-добрите си години, бе 300 милиарда за Русия срещу 200 за САЩ?
301
0
 
1
 
! Отговори
Едо преди 5 години
1) РУСИЯ Е ВЕЛИКА ЯДРЕНА СИЛА, СПОСОБНА ДА УНИЩОЖИ ЗЕМЯТА 100 ПЪТИ И , РАЗБИРА СЕ, РУСОФОБСКИ НАСТРОЕНИТЕ КРЕЧЕТАЛА, ЯВНО, ВЗЕМАЩИ СЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО, НО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, НЕОСЪЗНАВАЩИ С КАКВО СА СЕ ЗАХВАНАЛИ. НА ДУХОВНО ПРОСТИ НЕ МОЖЕШ ДА ДАДЕШ РАЗУМЕН СЪВЕТ. НЯМА КАК. 2)БЪЛГАРИЯ Е В ГОЛЯМА ОПАСНОСТ И СТРАННО, КАК СЕ ДЪРЖАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ, ПРЯКО ОТГОВОРНИ ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ -ВИЖТЕ ИМ ГОЛИТЕ *** НА КАМИЛСКИТЕ НИ ПТИЦИ. КУДКУДЯКАТ, КУДКУДЯКАТ, ДОКАТО ГИ ИЗКУДКУДЯКАМЕ.
300
2
 
2
 
! Отговори
Рушофил преди 5 години
Рушняшките политици са много добри- затова не им трябва оръжие. Нека си носят обаче вазелин- добрите политици трябва да имат повечко от него.
299
3
 
2
 
! Отговори
Оху преди 5 години
Няма ли да пуснат онова кюмбе,дето очади Средиземноморието та да се посмеем малко!
298
1
 
1
 
! Отговори
Юстас преди 5 години
До Анонимен_777Глупости !
297
2
 
3
 
! Отговори
Во Нгуен Зияп преди 5 години
До extremistКазваш голям им бил военният бюджет на янките. Що не ми каза, че това е толкова важно бре? Аз откъде да знам? Имаше един пленен пилот с много сладко дупе (скоро умре), моите момчета го правеха редовно щастлив и той все "бюджетаааа" викаше, чудех се защо. А то защото техния военен бюджет бил 200 пъти по-голям от нашия.
296
7
 
5
 
! Отговори
Мл. преди 5 години
Който не може да се хвали с интелект и култура,се хвали с тояга и мускули.
295
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статията не пише, че са участвали и 3200 войници от китайската армия.Защо?Уж за изграждане на добри връзки между двете държави.Да ама не!Китайчетата проучват!Ще има Крим ваш,Сибир наш!
294
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
русия е заобиколена от ***-оти натьпкани с орьжие и какво да стои и да гледаняма да се повтори 2 своина 20 милиона жертви заради печалбите на круп и тисенсега заради печалбите на впк на сащ русия китаи и индия заедно срещу световнотозло наречено сащ
293
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези маневри съживяват икономиката на Запада. Заводите за памперси работят под пълна пара, на търговските щандове се появиха опашки от желаещи, да си ги купят. Съживява се и транспорта, от производителите до населените места. Шофьорите превозващи памперси спират в крайпътни заведения, хапват, пият кафе или кола, ето ти и този бизнес живнал. Сервитьорите се виждат с пари, купуват нови дрехи, развива се и текстилната промишленост.
292
2
 
4
 
! Отговори
Пухчо преди 5 години
какво ги гледате че си меря *** и едните и другите са врагове български и никога не са ни мислели доброто. те си ги мерят - ние го от останалите мекушави като нас го отнасят
291
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistна русия не им трябват самолетоносачи, защото няма да нападат никого и няма да правят локални войни по света! трябва им оръжие за защита и наказание на агресора!
290
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 5 години
До extremist:''САЩ ПРЕВЪЗХОЖДАШЕ СССР 17:1 С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И 15:1 ТОТАЛНО'' ?? Aйде' лягай си че стана късно...!
289
15
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
В УЧЕНИЕТО КОЛКО САМОЛЕТОНОСАЧА ЩЕ УЧАСТВАТ
288
21
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Русия демонстрира голямата си военна мощ - КОЙТО ИМА С КАКВО ДА ПОКАЖЕ ВОЕННА МОЩ ПОКАЗВА....САМО МИ Е ИНТЕРЕСНО:ХРУШЧОВ КОГАТО СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМ ВОЕНЕН ЛИДЕР НА КЕНЕДИ, САЩ ПРЕВЪЗХОЖДАШЕ СССР 17:1 С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И 15:1 ТОТАЛНО . ДНЕШНИЯ ВОЕНЕН БЮДЖЕТ НА САШ Е ДОСТА ПО-ГОЛЯМ ОТ ВРЕМЕТО НА КАРИБСКАТА КРИЗА. ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ
287
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До USAЕх мечти....
286
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 370Много скоро..................съотношението на силите бързо се променя!!Всичко се крие от нас, обикновените хора.Дава ни се само половината истина!!
285
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кога ще стане това?
284
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва началото на края на САЩ................Русия и Китай са новите световни суперсили.
283
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я прочетете за сатанистката секта "Череп и кости" в САЩ..........създадена в университета в Йейл.............от там са излезнали над 50 % от президентите на САЩ...............пък после пишете за това, колко са лоши Русия и Путин.Руснаците ги знаят тия неща..............но вашите тикви са затъпели до безкрайност.