Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада

За година 1/5 от руснаците са изгубили доверие в него
8 окт 2018 09:45, Елка Василева
122
Социалното напрежение расте, рейтингът на Путин спада
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

През последната година една пета от жителите на Русия са изгубили доверие във Владимир Путин, пише "Ведомости" в коментар за спадналия рейтинг на президента и властта като цяло.

Основна причина според вестника е неотдавнашното вдигане на възрастта за пенсия в страната.

По данни на социологическия център "Левада" за по-малко от година доверието към Путин като политик е намаляло с 20 процентни пункта. Преди началото на последната президентска кампания миналия ноември този показател е възлизал на 59, а през септември т. г. - на 39%.

Социалното напрежение в Русия расте от края на 2017 г., посочва директорът на "Левада" Лев Гудков.

"Кримската еуфория приключи, натрупа се умора от мобилизирането на силите, през последните четири години реалните доходи паднаха с 11-13 на сто, цените продължиха да растат. Освен това бе много силен страхът от голяма война", пояснява той.

Ситуацията се е влошила по думите му още повече с обявяването на пенсионната реформа през юни 2018 г.

"Според хората държавата се мъчи да си реши проблемите за сметка на населението, посегнала е на нещо, смятано от хората за тяхна собственост - пенсионните натрупвания", отбелязва експертът, като изтъква излъганите "големи очаквания, че Путин ще отмени" непопулярния закон.

Политологът Дмитрий Орлов обяснява общия спад в доверието към властта в Русия с "три фактора: структурните социални реформи, неблагоприятното социално-икономическо положение и растящата тревожност. Пенсионната реформа е само една от съставките", добавя той.

Намалява и доверието в онези проекти на Путин, заради които рязко бе нараснало през 2014 г., подчертава наблюдателят Николай Петров.

"Успехите в Сирия вече не вдъхновяват хората, не им харесва онова, което става в живота вътре в страната. Рейтингът на президента падна на нивото отпреди Крим", анексиран от Москва през 2014 г., казва той.

Путин не може да прехвърли отговорността другиму - в известен смисъл той е заложник на положението си като вожд, който решава всичко, ръководи всичко и всичко подобрява, допълва Петров.

Спад в рейтинга на руските власти констатират всички социологически служби, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Руското общество търси не толкова стабилност, а най-вече промени, казва Валерий Фьодоров, оглавяващ центъра ВЦИОМ.

"Хората подразбират тук икономически подем и разпределение на плодовете от него. У нас обаче не е налице нито едното, нито другото. А правителството разбира под промени вдигане на пенсионната възраст, реформи в образованието и здравеопазването. Сиреч всички са за промени, но ги схващат по различен начин", додава анализаторът.

Според цитирано във вестника проучване на ВЦИОМ делът на хората в Русия, според които най-лошото предстои, е нараснал от зимата до лятото на тази година от 37 процента на 50. А делът на убедените, че най-лошото е зад гърба им, е спаднал от 32 на 23 процента, пише БТА.


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
8
 
! Отговори
Ливадата преди 3 години
Като прочетох "По данни на социологическия център "Левада"" направо веднага ми стана ясно колко е истина това!
101
9
 
7
 
! Отговори
Малкия Мук преди 3 години
Лудо Джудже
100
13
 
6
 
! Отговори
Вова преди 3 години
Джуджето ако не е с войнствена риторика, не е джудже. Само да не подпали някоя война мръстникът.
99
1
 
5
 
! Отговори
sperko преди 3 години
Статия за Русия ----> Е л к а. Защо цензурирате бе?
98
1
 
1
 
! Отговори
sperko преди 3 години
Статия за Русия -----> ***
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РОССТАТ, 2016, заплати държавни служителидепутати. 117.7хил.рубли, висши правителствени 152.3 хилпрезидентска администрация: 201.6 хил.
96
3
 
5
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 3 години
Олигархомедия съобщава.В България рейтинга на Боко расте главоломно, социалното напрежение намалява, въпреки че тук възрастта за пенсия се вдигна повече от Русия, деуфорията ни от неприемането ни в Шенген приключи, въпреки нарастващата спокойност на българите, въпреки оправдания трънски кмет и обвиняваната Иванчева за ръкостискане с омазания със светеща боя и управленски имидж Дюлгеров. Слава, вечна слава на управляващите, въпреки скока на цените, протестиралитеууу. На Путин оставка оставка и
95
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 97: Ами да, явно там да си депутат не е толкова доходно занятие, колкото при нас, да не говорим за европарламента.
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РОССТАТ- МИН ЗАПЛАТА 280ЛВ ОТ 2018Г.
93
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнинименВ руските медии също публикуваха оплакване на депутат от думата че заплатата от 38000 рубли му е малка и то предизвиха огромен скандал. След като 38 хил (975 лв) изглежда огромна заплата малко ме съмнява да са цъфнали и вързали.
92
9
 
2
 
! Отговори
Анинимен преди 3 години
В руските медии публикуваха статистика за средните месечни заплати в над 100 руски града. Най-ниската е 25хил рубли (около 320),Москва е на 5-то място с 840.
91
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги оставим руснаците, що не си гледаме нашата кочинка
90
1
 
8
 
! Отговори
Важното е преди 3 години
Вовка Офшорното да тъпче калъфа на челото с презрените зелени хартийки на ФЕД!За мужиците Первьй канал им стига и чаша Каналин. Венсеремос!
89
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Анонимен 88Умнико знаеш ли какво означава термина ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТСпоред теб Русия която притежава наистина огромни богатства трябва да мисли как да ги защити или как да направи продавана в цял свят дребна бяла техника.След това когато границата пресекат примерно половин милиона Китайци руснаците ще ги замерят не със снаряди и бомби и дори ядрени бомби а с Автоматични чайници с термос ефект, Ютии безжични с прегрята пара и новата версия на РусФон с два екрана...АМАН ОТ етусиасти
88
8
 
16
 
! Отговори
Ю кортес преди 3 години
При средна продължителност на живот 62 години ще работят до 65 за пенсия.парите отидоха за бомби и агресии
87
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Анонимен 89"Иди малко в Европа и гледай руски гастербайтери"Ставаше дума не за хора отиващи на заработка а за Емигранти - Едно е да получиш Виза(туристическа за да отидеш и работиш полузаконно), Виза за ОБУЧЕНИЕ, трето е Виза с право на работа и съвсем различно е да получиш Шенгенски ПАСПОРТставаше дума за хора които бягат за постоянно от РФ и колко са те.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бобчо, нали и в България всичко е стъкмистика? Всичко приравняват на лева. Ето ти приравнено. Все е реве за Швейцария. Па да идат да си купят обувки за 200 евро и да мирясат. Те такива неща. А находищата са на концвсия плюс повечето неща, пък ти пак си приказвай. Иди малко в Европа и гледай руски гастербайтери. Пък после разправяй твоите!!!
85
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бобии са финансирали двайсетина по-малки и 3 мега проекта един от които е от класа на ЦЕРН за изграждане на ускорител на протонипак си прекалил с руската пропаганда :)Тия една прахосмукачка не могат да направят, какъв ЦЕРН? Най-много някоя бобина да са успели да откраднат агентите на ГРУ.
84
22
 
21
 
! Отговори
българин преди 3 години
Долу путин, долу русия, долу комунизЪма !!!
83
14
 
22
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 3 години
*** е пред фалит хо хо хо