С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?

При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула"
3 апр 2020 18:20, Елка Василева
178
С нормалното дотук - за какво да се готвят хората в Русия?
Снимка: архив, БГНЕС

Американски изследователи изчислиха, че през 2020 г. световният БВП ще се свие с 1,1 на сто. През второто тримесечие дори ще видим в някои икономики съществена отрицателна динамика - БВП на САЩ ще намалее с 14 процента на тримесечна база, а този на ЕС - с 22 процента.

Прогнозата за Русия не е толкова лоша засега. Независимо от думите на Алексей Кудрин* в началото на годината, че руският БВП може да се задържи около нулата при цена на петрола 35 долара за барел, а днес тя достига 23,24 долара за барел Брент и виждаме дори отрицателни цени в света, експертите засега прогнозират за БВП на Русия годишен спад с 0,5 до 3 на сто, пише Олга Слабада, "Свободная преса".

"Има различни прогнози колко ще намалее БВП - от 0,5 до 4 процента. Какво означава минус 3 на сто? Сега нашият БВП е към 120 трилиона рубли. Ако махнем 3 процента, това са 3,5 трилиона по-малко. Доста съществена цифра, като знаем, че целият ни федерален бюджет е 20 трилиона рубли. Ако извадим оттам 3 трилиона, това ще се усети силно, много силно", обяснява депутатът от руската компартия Валентин Шурчанов, първи зам.-председател на Комисията по бюджета и данъците в Държавната дума.

Още по темата

Загуби ще има и за държавата като цяло, и за бизнеса, и за хората. Кризата ще намали доходите, заплатите на гражданите и това вече се случва въпреки всички обявени и взети мерки. Освен че много компании замразяват или спират съвсем дейността си, в родните си провинции се връщат хора, работили другаде, те са изгубили своя източник на доходи и имат нужда от друг.

По думите на Валентин Шурчанов регионалните центрове по заетостта вече съобщават за нараснал брой търсещи работа. Освен това изчезват доходите на бюджетните учреждения, получавани от извънбюджетна дейност и насочвани за повишаване на възнагражденията. Сега персоналът там ще получи само бюджетния минимум. По изчисления на Шурчанов фондът "Работна заплата" ще се свие от сегашните 26 трилиона рубли - 20 на сто от БВП, на 4,5 трилиона рубли.

"Разделете 4,5 трилиона рубли на 145 милиона население в Русия, излиза към 35 хиляди рубли. Дотолкова може да спадне доходът на човек, това са около 3000 месечно. Ако в едно тричленно семейство доходите спаднат на 9000 рубли месечно, това ще е много лошо. Защото комуналните услуги ще поскъпват, цените на лекарствата ще растат и т. н. Още повече, щом народът няма да има пари, потреблението ще намалява. Което на свой ред значи цените да тръгнат нагоре. И тези фактори са много - предупреждава Валентин Шурчанов. - Трябва да се готвим за по-лоши времена, тази година по-добре няма да стане."

Руският БВП наистина може да спадне, съгласен е Никита Маслеников, началник на направление "Финанси и икономика" в Института за съвременно развитие.

"Правителствата в цял свят обявяват карантинни мерки. В самоизолация живеят към 3 милиарда души. Тези хора са изключени от икономическата дейност. Това естествено ще доведе до рязък спад в икономиката", прогнозира аналитикът.

"В Руската федерация, ако съдим по първия ден от карантинната ваканция, енергопотреблението се е свило с 8 на сто, а обичайно коефициентът е такъв, че при спад в енергопотреблението с 1 процент икономическата активност намалява с 2 на сто. Затова загубите само от тази седмица ще се отразят върху цялото тримесечие", добавя той.

При все това според експерта е рано да съдим колко точно ще е спадът. Още дори не се знае със сигурност сценарият, по който ще се развие пандемията, дали броят на заболелите ще се стабилизира до юни-юли, както предполагат някои епидемиолози, или не. При позитивен сценарий има шанс икономиката на Русия "да излезе на нула". Друг въпрос е, че щом се отърсим от кризата, ще ни чакат редица най-сериозни задачи.

"Може да се случи така, че хем финансово силно да се охарчим, хем да не създадем у нас среда за бизнеса, който се очаква да тласне растежа към ускоряване, щом пандемията приключи - смята Маслеников. - Затова днес е много важно покрай антикризисните мерки да градим и дългосрочни икономически стимули - това са мерките, предложени и осъществени от правителството, за намаляване на застрахователните вноски и други, - но също и да се насочим вече към създаване на работна среда за бизнеса."

Но колкото и да е важно и необходимо формирането на такава среда, то също ще означава огромни разходи. Просто защото ще се наложат промени в самата структура на икономиката.

"Днес разходите за подкрепа на бизнеса са близо 400 милиарда рубли годишно. С това спасяваме пострадалия дребен бизнес, в който са заети към 8 милиона души. Но ако разширим тази практика и обхванем целия бизнес, загубите ще се броят с трилиони. А задачите са твърде много - налагат се промени не само в подробностите, но и в структурите на цялата финансова система, трябва ни сериозна структурна реформа", убеден е експертът.

Според икономиста трябва отсега да сме наясно как ще се промени светът след пандемията.

"Каква ще е заетостта? Дали ще е дистанционна? А всъщност какво е това - дистанционна заетост? Значи няма да има офисни служители, нито нужда от офиси? Как ще изглежда икономическият свят на другия ден след пандемията? - пита Никита Маслеников. - И друго: какво да правим, за да укрепим здравеопазването, да сведем до минимум риска от нови пандемии? Това значи нови разходи. И не само: толкова години наливахме пари, а излезе, че е било на вятъра. Нищо няма, все още не достигат антисептици и лични предпазни средства."

И ще се промени не само Русия, а и целият свят. В много страни, щом излязат от пандемията, държавният дълг просто ще надхвърли всякакви граници. Задача на страните от Г-20 и на останалите е да съгласуват съответни решения. Икономистът е убеден, че трябва да разберем как да намалим този свръхдълг, как да урегулираме нещата, как да минимизираме взаимните загуби.

* Алексей Кудрин е председател на руската Сметна палата и бивш финансов министър /от 2000 до 2011 г./, б. пр.

/БТА/

 


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен
Я, кажи кво шъ прайм и как шъ изкараме с "извънредно положение" у Бг до 13 май!?

ти ако разчиташ само на тролене за няколко копейки на ден си жив зян.
141
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 148 до 145

Па разбира се, че качеството е било върхово: все пак сме ползвали американска технология. Руската технология, която никой не я е виждал, нито е виждал нещата, за които уж е била предназначена. А за твоя "познат", такива "познати" дето са виждали неща малко вероятни и по една случайност недоказуеми, при русофилчетата - бол. Интересно, че англичаните си имаха техни произведени от Sinclair Cambridge, и разбира се широк избор от американски калкулатори, та фантазиите ви не са на място
140
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 148

Другарю, не става дума за лицензиите, макар че на по-късен етап те бяха изтекли, а България продължаваше да произвежда без лиценз, което е реално кражба. Става дума за това, че тия компютри и технологии, с които се тупаш в гърдите не са резултат от нашето (тогава комунистическо) мислене, а от "ненавистното" западно. Да сравняваш миграцията на "хиляди германски специалисти" в следствие от приключила световна война,с обикновена търговска кражба е "противно, злостно, аморално".
139
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето това е големият бенефит да нямаш никаква икономика в държавата си.Сега Русия ще излезе начело с най-малък процент на свиване на Вътрешният Брутен Продукт,спрямо всички държави по света.Не че няма да огладнее и тя,но друго си е статистиката.Докато нещата в САЩ не потръгнат,а с нещата и корабите от Китай,руснаците могат да си заврат големите калами със суровините из от отзаде си,с една дума в ,,дивия''.
138
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се готвят за западното лицемерие.
137
2
 
14
 
! Отговори
Кашчей безсмъртний преди 2 месеца
Тройной и антифриз диета морят всяка чума.
136
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 140

Не, не позна. ВСИЧКО (и имам предвид ВСИЧКО) беше крадено от Запад. Прословутите ни компютри бяха всъщност първо лицензи а после направо крадене от Американски машини. ДЗУ Стара Загора работеше с американски машини по американски технологии. Даже тия които ни съветваха (българи) живееха в Америка и ги пускаха защото носеха ноу-хау (както китайците западните компании в последните десетилетия). Изгнили комунистически илюзии.
135
5
 
12
 
! Отговори
Дааа преди 2 месеца
До Страната

Важно е че не стана 16 република на сегашния путиностан(СССР).
134
2
 
10
 
! Отговори
Дааа преди 2 месеца
До Страната

Важното е че не стана 16 република на сесесере.
133
6
 
16
 
! Отговори
До 140 преди 2 месеца
Баси глупостите - в челото сме били при комунистите на компютърните държави, каквото и да значи това? Не е тайна, че всички държави от орбитата на СССР имаха ултра нискотехночни икономики, не е тайна, че се крадяха технологии от гнилия Запад!
132
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската икономика ще срине тази година, защото тя разчита почти изцяло на износа на енергоносители и суровини! Няма как ЕС, САЩ и въобще световната икономика да се срине и Русия да не пострада, особено ситуация на търговска война с ОПЕК. Не е лошо всички да се подготвим за предстоящата постна пица, защото тя е неизбежна, не е лошо и още от сега да направим план как да изплуваме - кризата ще е зловеща, всеки ще трябва да се напъне дупето.
131
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен При комунистите бяхме в челото на компютърните държави и това,че сега имаме IT сектор е благодарение на училищата и заводите за тия технологии направени от тях.
130
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българите станаха за смях.Тъпи та тъпи...............
129
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Страната

Изненадващо, има доста български софтуерни фирми баш в България. Явно И за това не позна, другарю.
128
8
 
28
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 месеца
Абе товарищ темата в публикацията е за раССия и затова я коментирам, нашата страна си я гледаме, гледат я и самите рушняци - те идват тук, ние на ходим в Матушката им, даже и нашенските рушофили нещат да ходят там ... !!!
127
18
 
9
 
! Отговори
Страната преди 2 месеца
Тези, които разбират от софтуер много бързо научават, че с тикви не могат да живеят. Хващат куфара и по целия свят има работа за тях.
126
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе оставете я Русия, тя ще се оправи. Гледайте нашата от коя страна на нулата ще излезе... щото сценарият ич не клони към "+"-а посока.
125
5
 
25
 
! Отговори
Пресен коментар преди 2 месеца
Преди 20 минути в руския сайт "Пикабу":
Вече ми се струва, че са ме върнали в СССР. Границите са затворени, горе-долу са сигурни заплатите само в държавния сектор, по улиците почти не се виждат коли и хора, а от новините пак научавам колко зле бил Западът...
124
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Страната

Така е, преориентирахме се към производство на софтуер. Знаем, че комунистите много искахте да си останем на овцете и доматите, ама, на, виж какво станА.
123
21
 
8
 
! Отговори
Страната преди 2 месеца
на тиквите, преди да стане бананова държава имаше 10 500 000 овце. Сега овцете са в червената книга.