Западните агенции за сигурност са категорични: Русия е отровила Навални

Само бързите действия на спешна помощ са го спасили
17 ное 2020 14:45, Нели Христова
146
Западните агенции за сигурност са категорични: Русия е отровила Навални
Снимка: Instagram

Западните агенции за сигурност вече са убедени, че Русия се е опитала да убие Алексей Навални, съобщава The Guardian. Целта им обаче не била постигната само заради бързата реакция на екипажа и на пътниците на самолета, в който опозиционерът се почувства зле през август, както и на екипа на спешна помощ, който го посреща на летището в Омск.

Заключението от лабораторните анализи е, че Навални е бил отровен с потенциално по-лек щам на "Новичок" от този, използван при атаката в Солсбъри, което сочи, че Русия има активна програма за разработване на химическо оръжие и е способна да произведе различни варианти на отровата.

Дипломати от Великобритания, Франция и Германия вече работят заедно, за да се опитат да накарат Агенцията за химическо оръжие на ОЗХО официално да декларира, че Русия е отговорна за атаката над Навални на пленарно заседание, което започва в края на месеца. Не е ясно дали това усилията им ще имат успех, но европейските агенции за сигурност са категорични, че има "нарастващи доказателства" за участието на руската държава в атаката.

Навални се почувства зле на 20 август, докато пътуваше Томск към Москва. Той е изпадна в кома и вероятно е жив само защото самолетът е кацнал аварийно в Омск, където му е бил даден атропин - единственото лекарство, за което е известно, че е ефективно срещу отравяния с подобен тип агенти.

Още по темата

Проведени са тестове от ОЗХО в лаборатории в Германия, където Навални е изпратен за лечение, Франция и Швеция. Всички те откриват следи от нервния агент "Новичок" по тялото на опозиционния лидер. Те стигат и до заключението, че използваният щам на "Новичок" е различен от този, използван при атаката в Солсбъри във Великобритания през 2018 г., насочена към Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, която в крайна сметка доведе до смъртта на невинен гражданин на Великобритания.

През октомври ОЗХО обяви в изявление, че следите от "Новичок", открити в пробите от кръв и урина на Навални, имат "сходни структурни характеристики" с нервнопаралитичния агент използван в Солсбъри. Хамиш дьо Бретън Гордън, специалист по химически оръжия, заяви: "Ако четем между редовете начинът, по който са били третирани Навални и сем. Скрипал, този тип "Новичок" изглежда по-малко токсичен и бавен, за да има по-голям ефект."

Навални открито обвини Владимир Путин, че стои зад престъплението. Подобна атака срещу най-видния руски опозиционен политик, използвайки химическо оръжие, толкова тясно свързано с Кремъл, почти сигурно е било одобрено от президента, добавят западните разузнавателни агенции.

Разбира се, Москва отрече да стои зад нападението на Навални. Русия предполага, че чужди държави може да са извършили нападението като част от заговор за раздвижване на вътрешното напрежение. Миналата седмица Сергей Лавров, руският външен министър, заяви, че е било еднакво възможно Навални е да бил отровен в Германия или на борда на медицинския самолет, който го отведе от Сибир до Берлин.

Официално Кремъл унищожи запасите си от химически оръжия през октомври 2017 г. Но миналия месец разследващият сайт Bellingcat съобщи, че руската програма продължава да е активна в редица тайни лаборатории. Според Вашингтон и Лондон през последното десетилетие Русия е произвела и складирала малки количества "Новичок". Един от двамата убийци в Солсбъри - Александър Мишкин, се свързва с ръководителя на военна лаборатория в Санкт Петербург преди мисията Скрипал, съобщава Bellingcat.

Междувременно миналия месец стана ясно, че западните агенции са стигнали до заключението, че руската вътрешна шпионска агенция ФСБ е извършила отравянето на Навални. Обединеното кралство и ЕС отправиха нападки към шефа на ФСБ Александър Бортников, както и към други пет висши руски служители и московския изследователски институт. Но служителите по сигурността и дипломатите се надяват да отидат по-далеч и са се фокусирали върху лица като генерал Алексей Седов, който ръководи втората служба на ФСБ, отговорена за борбата с тероризма, екстремизма и вътрешнополитическите заплахи. Дипломатически източници обвиняват именно този отдел за извършването на отравянето.

Западните агенции по сигурността все още не знаят как точно е бил отровен Навални, въпреки че смятат - както самият лидер на опозицията предполага - че е бил нападнат в хотелската си стая в Сибир, вероятно чрез добавяне на "Новичок" в бутилка с вода. Няколко капки от агента - безцветна отрова без мирис, разработена за пръв път от Русия през 70-те години - добавени към напитка или приложени директно върху кожата, обикновено са достатъчна за да убият един човек, което кара някои от разследващите да се запитат защо Навални не е умрял бързо, а състоянието му е позволило дори навременно лечение.

Западните агенции за сигурност също подозират, че нападението може да е било подтиснато по някакъв начин, въпреки че няма доказателства в подкрепа на това. Навални прекара три седмици в кома. Възстановяването му в Германия продължава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
Специалист-отровител преди 3 години
Не са на ниво сегашните западни специални служби. Ако се задълбочат в историята на отроветелствата в древността и средновековието щяха да установят, че Клеопатра, маса египатски фараони и местни принцове, както и Медичите и маса други заннти и кралски особи са станали жертва на отровите забъркати в ГРУ и КГБ.
103
2
 
2
 
! Отговори
А ЦАР БОРИС iii? преди 3 години
Крепостните са големи специалисти по отравянето. По подобен начин е бил отровен и Негово Величество Борис III - цар на българите /комунистите не са българи, а руски шпиони/. Поканен в руското посолство, уж да уреди уговаряне с германците за прекратяване на войната, мужиците го почерпили с кафе с отрова. Това е заключението на комисия от историци от БАН, разследвали в продължение на 15 години причината за смъртта на нашия цар.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били убедени! Но да си убеден означава, че не знаеш.
101
1
 
0
 
! Отговори
До 111 преди 3 години
До ХхххИ аз мисля, че е британското разузнаване, но не вярвам да е по заповед на баба Лизи Втора! Тя е готина! Мисля, че е наредил Борката Джонсън! Получил е сценария от онази кукундела, предшественичката му, която се омаза със Скрипалите и малко го е променил. Резултатът, обаче е същият!Ами като флотът им е в такова окаяно състояние, решиха да воюват с Русия по коварен албионски начин!
100
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...използваният щам на "Новичок"...."Семплата преписвачка, работила по публикацията (подписала се е) , ТРЯБВА ДА ЗНАЕ, ЧЕ ДУМАТА ЩАМ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ВИРУСИ, БАКТЕРИИ, ГЪБИЧКИ, но никога за химически съединения, сортове растения, видове животни и джорналисти!Само да не се изкуши да ме изтрие, че...
99
0
 
0
 
! Отговори
нинджа преди 3 години
До Ира Защо, да не смяташ да им отидеш на гости?
98
1
 
1
 
! Отговори
АМАН От терористи преди 3 години
Западните терористи и диверсанти водят тежка жестока остро диверсионна война срещу Русия от 1913 година.. Десетки милиони зверски убити в Първата Световна и във особенно жестоките събития след това.Войната в момента е чрез нагло престъпна дигитално холограмна видео пресканираща техника вкл инсталирана в автомобили,телефони ,JSM клетки, в телевизори и компютри..Без един истрел ваксининирани с западни ваксини в МОсква предадоха Источна Европа и Съветския съюз ..
97
2
 
5
 
! Отговори
Ира преди 3 години
Къде са доказателсвата, къде е хронологията на събитията? Самолета за Германия приготвен преди отравянето? Отровен как и от какво? Само умишлена мистерия. Апропо, къде са Скрипаловите?
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските алкашуги пак ще получат много наказания :)))Пълни неккадърници са в Кремъл !
95
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Пълен провал на Западните агенции за сигурност!!! Знаем, че те са длъжни да пишат това, което им е заповядано, без значение, че това е лъжа. Но да паднат толкова ниско, че да определят една, само хипотетично съществуваща отрова, която не е жив организъм, като по лек ЩАМ, вече е смешно. Просто направиха една операция със симулация на Навални за да го изнесат в Германия и след това всичко е измислица. Както някога набедиха и Сергей Антонов за опит за убийство на папата...
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаНе е хубаво да се правиш на умряла лисица заради пропаднала държава като Русия. Просто си губиш времето и си опропастяваш реномето ако все още имаш такова заради порусначването ти. Много добре знаеш че в тоталитарните държави нищо не се случва в политическия им живот без участието на диктатора. Та затова Навални е съвсем прав да обвинява Путин. Аргумента на Путин беше че ако те т.е. техните служби били замесени той нямало да бъде жив. Това е аргумент който впечатлява единствено ***
93
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Всичко това са само предположения без никакви доказателства за вина на Путин точно! Но Навални обвинява Путин публично и, според мен, той може да бъде съден за обида - нека да видим какво ще каже пред съда, какви са основанията му, че Путин му е приготвил Новичок...Мисля, че Запада подценява много руснаците - те са без съмнение много по-различни от модела, който Запада приема за тях...Не разбирам една такава позиция, която със сигурност не е от полза за никого доколкото е много далеч от истината
92
1
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
бах тоя изветрел новичок
91
4
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Полека-лека ще почна да схващам нещата! Този случай с този руски юрист с изкуствено надута популярност е поредния опит на задкулисието на Запада да провери колко са се дибилизирали хората. То е пределно ясно, че Путин няма абсолютно никакви причини да трови този човечец. Да беше бяха казали, че е отровил Грудинин например, по можеше да повярвам. Все пак последния на президентските избори в Русия събра 9млн. гласа, това при факта, че всичко в Русия се контролира от Путин и съратниците му!
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, отново театралът Нахални с лъжите и съчиненията си...Като не е той- лъжите за ковида и последиците от него.Като не са те - коя шантавелница каква прическа или тоалет ни направили, какво родили и подобни нищоказвания. Следват зодиите, от които без друго нищо не разбирате.Абе вие от пет теми повече дали имате?
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахааа Треперете западни агенции за сигурност, треперете.
88
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лукашенко"Да ги пита човек какво дирят във независими държави .... "Ми, питай Прибалтийските държави и Полша.Отговорът е много ***: да не се появят и там зелени човечета както в Украйна и на много други места, които после се оказват руски военни "на почивка".
87
10
 
12
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
До Чебурашка Империята на злото и мракобесието са англосаксите и техните слуги .Не случайно САЩ имат 140 военни бази по целият свят .Да ги пита човек какво дирят във независими държави и които не със тях моментално им спретват цветни революции и преврати .Да ама на среща си имат великият Путин и Русия ,която е гарант за световният мир и ще смаже всяко едно змийско гнездо ако се наложи .
86
3
 
14
 
! Отговори
От Дъблин преди 3 години
Време е да се запитаме от кога медиите на глобалистите иззеха функциите на полиция, разузнаване, прокуратура и съд, че да дават такива присъди. Забележете - не правителствата, не институциите, а медиите казват кой е крив и кой - прав. Невероятно! Всички големи медии са изразител на волята на глобалисткия елит и това много ясно си пролича при президентската кампания в САЩ - в Google като напишете Media endorsements 2020 presidential elections се вижда ясно, че подкрепят Байдън и глобалистите
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Явен агентДругарю, ви вече сополовия на комунисттие толкова време го таковате, че вече сте забравили какво е да си нормален.Нищо, с тоя темп и останалата част от живота си ще я прекарате в същата поза и както всички червени мозъци, ще чакате светлото бъдеще, обещано ви от нЕкои другари.