Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор

Руската компания заяви, че решението е политически мотивирано
20 апр 2021 12:00, Елка Василева
94
Чехия изключи "Росатом" от търг за нов ядрен реактор
Снимка: архив, БГНЕС

Чешкото правителство обяви, че няма да покани руската компания "Росатом" да вземе участие в правенето на оценки по сигурността преди планиран търг за изграждането на нов реактор в атомната електроцентрала "Дуковани". Това заяви министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

Решението, което на практика изключва Русия от търга за милиарди долари, бе обявено два дни след като Прага изгони 18 служители на руското посолство заради подозрения, че руското разузнаване е замесено в експлозиите в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Това е най-големият скандал между Москва и Прага от края на съветската доминация в Източна Европа през 1989 г.

Още по темата

Русия обяви това обвинение за абсурдно. "Росатом" заяви, че решението за изключването му от търга е политически мотивирано.

"Съжаляваме за решението на чешките власти, защото руската и чешката ядрени индустрии имат сериозни перспективи да развият взаимноизгодно партньорство", заяви компанията.

В Чехия се водеше яростен дебат дали Русия трябва да има място в търга за изграждане на нов реактор, който да замени остарелите блокове в "Дуковани", собственост на компанията ЧЕЗ, в която държавата е мажоритарен собственик.

Министерството на промишлеността обяви през март предварителен кръг за селектиране на потенциални инвеститори, свързан с правенето на оценка по сигурността. Официалният търг се очаква да бъде обявен, когато новото правителство встъпи в длъжност след изборите през октомври.

Хавличек каза вчера, че покани ще бъдат изпратени на американска, френска и южнокорейска компания. "Росатом" няма да има право да доставя ключови ядрени технологии дори и в консорциум. По-рано тази година чешките политически партии се споразумяха да изключат от участие и Китай.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.RU17.CLUB
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Браво" на чехите!И те вървят по пътя на България,към икономическото бунище - ще си купуват хЪмеркански ,както ние,ЦЕЛИ ОСЕМ виртуални щайги от преди 100 години,само за някакви си 2 млд.лева!Браво!Така се гради виртУномика!
72
0
 
6
 
! Отговори
Хавел се вам диви преди 2 години
Както е тръгнало Прага скоро скоро мостли лайкли ще хлътне режим на "Гоненето на Вещици".Първо подгонват двамата специялисти по взривяване на казачоци,след което, до доказване че бягат едновременно в три посоки, те, чешките сладури (виж Мюнхен 33) те ще спрат да гонят двамата руснака бягащи в 3 посоки едновремнно защото ще има се вижда че са 8 (2^3) и чак тогава ще погледнат в тяхната бира която е станала по топла от 7градуса,не държи пяната си 7 минути а б ниската 2мм пяна са се удавили 68 мухи
71
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 2 години
Така кажете, че искате! То руски връзки в едни взривове, то български дестинации на бомбата. Да разбирам ли, че и Белене се активизира пак?
70
11
 
0
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Муа-ха-ха-ха... Някой се изцепи яко, че Русия изнасяла храни на Запад. Майкааа...., ами да, изнася и я продават в руските магазини на Брайтън Бийч, Ню Йорк, в Париж, Лондон и Амстердам и НИКОЙ - дори руските руснаци - не докосват тези полуотровни продукти.А ако им откажат и *** атомна енергия и нефтените продукти от Руската Федерация ще остане само радная Масква.Ония са толкова пияни и дрогирани, че матрялът им за нищо не става.
69
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чешките атомици са на ход да получат Нобеловата награда за принус във Физиката, която до сега твърдеше че енергията не се губи а само променя формата си на язява. Приносът на чешките полит-физици е че с новият лабораторен опит те успешно доказаха че Енергия се губи без да преминава в други изявленияда правиш хиляди литри пиво на ден и да го изпиваш за половин ден неозначава че ще можеш да правиш kW i MW aтомни енергии
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явно Цецо от асЕнсьора и Борето от хирургическата маса са уредили Прагата да сринат руския атомен енерго блок.Трябваше да изберем и Цецко в парламента. Само Цвюаро и съпругата на Сър Матю Харюсоновичи дел Чекмеджековичи да дигнат енергетиките на всяка успешна страна каквато е нашата
67
2
 
10
 
! Отговори
Аха! преди 2 години
Ясно за какво бил тоя цирк с дипломатите и 2014 година!$6 милярда, Westinghouse и новото чешко правителство.Сега нас ще ни огрее нова цена на тока. Защо ли си мисля че няма да е по-ниска....
66
0
 
8
 
! Отговори
Вие за Чехите ли? преди 2 години
Хитрата сврака - и с двата крака!:)
65
9
 
2
 
! Отговори
Абе Боби преди 2 години
Стокооборотът на руснаците е от износ на твърди и течни полезни изкопаеми и малък дял оръжие! Друго нямат и не могат да предложат! Това е положението с руския пазар!
64
4
 
3
 
! Отговори
do 69 преди 2 години
Не знам кой как ги работи чехите, но със сиурност не са били щастливи 45 години под руски ботуш.Жалко, че болшинството нямате възможност да си поговорирте с чехи, поляци, унгарци, естонци, литовци, да придобиете представа, те какво мислят за Русия.
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите ги работят по нашата програма.Нищо - поне не сме сами будали.
62
2
 
0
 
! Отговори
123 преди 2 години
Умишлено грешна бройка от този ***. Строят се руски АЕЦ само в Русия, навън се разширяват само 2-3 стари АЕЦ-а.
61
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
BWR са с отрицателен температурен коефициент на мощността аналогично на PWR включително руския вариант ВВЕР и авария като в Чернобил е невъзможна.
60
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До анонименРБМК имаше сериозни конструктивни недостатъци и беше склонен към неконтролируемо нарастване на мощността, преди Чернобил има няколко аварии със сравнително малки последствия само заради благоприятно стечение на обстоятелствата. Най-сериозните са Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. и всяка от тях е можело да се развие като в Чернобил. Едва след голямата авария се вземат мерки за отстраняване на опасните недостатъци. В Япония се ползват BWR, които са коренно различни от РБМК.
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиКазвал съм ти много пъти, ходи на психиатър, дано ти помогне. Затова нормалните хора те гледат странно в реалния живот.
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БобиПри русофилите внезапно се появиха неясноти защо аджеба руснаците са изключени от търга.Направо ще ме скъсате от смях.
57
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 55Ти се шегуваш, колега!
56
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До Анонимен 55Ти се шегуваш, колега!
55
3
 
5
 
! Отговори
Оня преди 2 години
За неразбралите да кажа - Необятния руски пазар е колкото този на Камбоджа , Тайланд , и по-малък от Малайзия ! Та така другарЕ , па вие продължавайте да си плямпате колко велика е матошка рус , и как без нея не може !