Космизмът: Религията, която прати Русия в космоса

Неин основател е Николай Фьодоров, впечатлил Толстой и Достоевски
24 апр 2021 21:18, Нели Христова
92
Космизмът: Религията, която прати Русия в космоса
Снимка: БГНЕС

На 28 декември 1903 г., по време на една особено сурова руска зима, един бедняк умира от пневмония на леглото, което е наел в стая, пълна с бедни непознати. Николай Фьодоров издъхва в неизвестност и остава почти непознат за Запада, но в живота той беше възхваляван от Лев Толстой и Фьодор Достоевски и от предана група ученици - на един от които се дълги спечелването на космическата надпревара за Съветския съюз .

Сега, точно както самият той пророкува, Фьодоров живее странно отвъдно. Той се превърна в икона за трансхуманистите по целия свят и духовен водач за междупланетно изследване.

Бедността на Фьодоров идва по-скоро от религиозен избор, отколкото от материална необходимост. Той е незаконно дете на княз Павел Гагарин и прекарва ранното си детство в селското имение на семейството до внезапната смърт както на баща му, така и на дядо му, княз Иван Гагарин. Докато семейството на Фьодоров няма връзка с първия космонавт, Анастасия Гачева от музея-библиотека "Фьодоров" в Москва казва, че има "важно символично съвпадение - между Гагарин, който е предвидил космически полети по философски начин, и Юрий Гагарин, който е първият космонавт в света ".

Фьодоров водил аскетичен начин на живот - хранел се само с хляб, чай и вода. Но той обитавал вълнуваща интелектуална среда. Като библиотекар на музея Румянцев срещу Кремъл, той е бил домакин на неформален интелектуален салон и неговите преданоотдадени го наричали "Сократ от Москва". Достоевски беше в страхопочитание от "този велик мислител ... неговите идеи ме очароваха: когато ги прочета и разбера какво означават, се чувствам така, сякаш са напълно част от мен, че са близо до сърцето ми, че могат да бъдат мои ". Романистът часове наред обсъжда теориите на Фьодоров с философа Владимир Соловьов, който разглежда Фьодоров като фигура, подобна на Христос, докато Толстой описва мирогледа на Фьодоров в писмо до приятел по следния начин:

Той е измислил план за обща задача за човечеството, чиято цел е телесното възкресение на всички хора. Първо, това не е толкова лудо, колкото звучи (не се притеснявайте, аз не и никога не съм споделял неговите възгледи, но съм ги разбрал достатъчно, за да се чувствам способен да ги защитя срещу всякакви други вярвания от подобно материално естество). На второ място, и най-важното, поради тези вярвания той води най-чистия християнски живот ... Той е на шейсет, бедняк, раздава всичко, което има, винаги е весел и кротък.

Толстой и Фьодоров споделят подобно вероизповедание, движено от ожесточена съпротива на войната. Фьодоров се оплаква, че докато бедните остават на милостта на суши и наводнения, университетите са се превърнали в нищо друго освен в "задните дворове на фабриките и армейските казарми, тоест обслужващи индустриализма и милитаризма". И двамата мъже искат да отклонят разрушителните енергии на войната в екологично обновление ("Цивилизация, която експлоатира, но не възстановява, не може да има друг резултат освен наближаването на собствения си край", пише Фьодоров). Подобно на Толстой той се противопоставя на идеята за книгите като частна собственост. Когато малкото му писмени произведения са подготвени за публикуване посмъртно, те са придружени със стикер, върху който пише: "Не се продава".

Философията на Фьодоров произтича от определящия момент от живота му - смъртта на баща му и дядо му - и последвалото напускане на семейството му от селската идилия. Всички негови интелектуални начинания могат да бъдат разбрани като опит за поправяне на това разкъсване, за възстановяване и възвръщане на изгубен Едем. Неговата Философия на общата задача предвижда свят, в който всяко поколение ще възкреси своите мъртви предци (трябва да раждаме бащи, пише той, а не деца). Но това би пренаселило света, затова е наложително да достигнем до космоса, за да се установим на нови звезди, където възкресените могат да живеят хармонично. И все пак колкото по-нататък се осмеляваме, толкова повече ще ни трябва да съживим ("Цялата материя е прахът на предците") - така че единственото решение е радикалното удължаване на живота: самата смърт на смъртта.

Въпреки фокуса си върху изгубените предци, наследството на Фьодоров трябваше да вдъхнови нови поколения. Най-брилянтното му протеже, Константин Циолковски, също е оформен от травматично детско събитие. На 10-годишна възраст Циолковски хваща скарлатина и става почти напълно глух: училищата му забраняват да влиза, така че три години той учи в Румянцев под ръководството на Фьодоров. Там той се увлича от колонизацията на космоса, за която смята, че ще освободи човечеството и ще доведе до съвършенството на вида.

Затворник по природа, Циолковски прекарва по-голямата част от живота си в отдалечена дървена колиба, където се посвещава на "вечното благосъстояние на всеки атом". Неговата най-важна работа "Изследване на космическото пространство чрез ракетни устройства" (1903) е пионер в астронавтичната теория, доказвайки за първи път, че космическият полет може да бъде задвижван от бустери. Той скицира проекти за ракети с кормилни тласкачи за космически станции и шлюзове за излизане във вакуум и за биологични системи със затворен цикъл, осигуряващи храна и кислород за космическите колонии - всичко това по-късно ще вдъхнови съветските инженери.

"Човечеството няма да остане завинаги на Земята“, прогнозира той. "Стремежът към светлина и космос ще го накара да проникне в границите на атмосферата, отначало плахо, а след това да завладее цялата Слънчева система."

Аколитите на Фьодоров, включително Циолковски и Соловьов, са свързани с интелектуално движение, наречено "Космизъм", което оказва значително влияние във философията, теологията, науките и визуалните изкуства, както в дореволюционната Русия, така и в съветския период. Макар и да се противопоставят на православното християнство на Фьодоров, висшите съвети се възхищават от неговата критика към консуматорството - "играчките", които отклоняват вниманието и въображението ни - и акцента му върху колективното спасение ("не за себе си и не за другите, а с всички и за всеки", пише Фьодоров).

Преди сто години, в разгара на Руската гражданска война, една група издигна амбициите на Фьодоров до стратосферни нива. Биокосмистите-безсмъртници, обявявайки разделянето си от анархистите-универсалисти, заклеймиха смъртта като "логично абсурдна, етично недопустима и естетически грозна". Те се застъпиха за галактическото освобождаване от държавността, призоваха за спешно установяване на космическа комуникация и отправиха две "основни" изисквания: свобода на движение в междупланетното пространство и правото да живееш вечно.

Авторът на манифеста "Биокосмист" от 1921 г. Александър Святогор последва Фьодоров при дефинирането на два вида смърт: телесно разлагане и духовна смърт - това, което той нарича "смърт в живота". Фьодоров идентифицира това със загубата на нечия отличителна личност и идентичност, докато Святогор го прилага към капитализма, като твърди, че смъртта се крие в "чудовищната частна собственост", която не може да бъде елиминирана в един смъртен свят, когато умирането ви купува частно време. Святогор също възприема идеята на Фьодоров за превръщането на планетата в гигантски "Земен кораб", така че вместо да продължаваме като празен пътник около слънчевата орбита, ние да станем "екипажът на нашия небесен плавателен съд". За космистите въпросът не е да разберат природата, а да я променят.

През 1922 г. основателят на петроградската глава на "Биокосмистите" Александър Ярославски пише стихотворение от 14 страници в похвала на "анабиозата" - процесът на крионно окачване, използван две години по-късно за запазване на тялото на Ленин. През ранните години на Съветския съюз Ленин толерира космистите, но скоро те са ограничени от неговия наследник. Сталин е бил враждебен към религиозните корени на техния научен възглед и мнозина публично подкрепяли неговия съперник Троцки. По-голямата част от космистите били затворени или изпратени в трудови лагери, като Светогор, който изчезва в Сибир, а всичките им творби били унищожени.

След смъртта на Сталин, СССР отново се обърна към космоса, точно навреме, за да противодействат на американските усилия за извеждане на сателити в орбита. Сергей Королев, главният конструктор на "Спутинк 1" и ракетата на "Гагарин Восток 1", беше силно повлиян от Циолковски. След срещата им младежкият Королев пише: "Напуснах дома му само с една мисъл: да построя ракети и да летя в тях. Отсега нататък имам една цел в живота - да стигна до звездите."

Королев ръководи проектирането и изграждането на "Спутник 1" само за един месец: той стартира на 4 октомври 1957 г. - същата година, в която публикува "Практическото значение на предложенията на Константин Циолковски в областта на ракетната техника".

С падането на Съветския съюз стана възможно космистите да възстановят връзката между религията и науката. Професорът от Харвардския университет Аня Бърнстейн, автор на "Бъдещето на безсмъртието: преустройство на живота и смъртта в съвременна Русия", казва, че космистите на 21-ви век "почитат" Гагарин за ролята му в реализирането на "пророческата" визия на Фьодоров. Излизайки от тази смъртна намотка, ние изпълняваме Божията мисия, пише Фьодоров и "божественото слово се превръща в наше божествено действие". С времето се превръщаме в космическия ум на самата Вселена - концепция, наречена "ноосфера", разработена от съвременника на Циолковски Владимир Вернадски.

Днес Русия е на второ място след САЩ по отношение на приемането на криогенни процедури, казва Бърнстейн. И все пак руското движение Immortalist прави рязко разграничение с американския трансхуманизъм, чийто акцент е светски и като цяло по-свободен. (Някои от най-крайните му привърженици, далеч от това да си представят край на капитализма, мечтаят да разширят безкрайно производителността на своите работници). В Русия, за разлика от тях, крионистите започват със запазването на своите родители и баби и дядовци, отразявайки акцента на Фьодоров върху родството. Някои фьодоровци дори възразяват изцяло срещу този процес, на базата на това, че той е селективен: визията на Фьодоров е била универсално спасение ("съюз на безсмъртните същества"), а не разделение между богатите избрани и бедните проклети.

Въпреки това, портрет на Фьодоров седи до един от Артър Кларк в Църквата на вечния живот, в Холивуд, Флорида. Сега многобройни американски мислители-футуристи признават дълга си към него.

Този смел нов свят се стреми да слее пространството и киберпространството. Както за безсмъртните, така и за трансхуманистите, човешката личност се крие в мозъка, който може да живее вечно, ако бъде "качен" на компютър. Това е предпочитана тема от писателите на научна фантастика. Компанията Neuralink има за цел да осигури взаимодействие между мозъка и машина, които обединяват човешкото съзнание и изкуствения интелект - помагайки на хората да "останат актуални" в свят, доминиран от AI.

Тези космистки схеми са пълни с етични тревоги и изглежда подходящо, че Фьодоров е бил очарован от фигурата на Фауст. Космизмът дори има своите еретици, като Александър Богданов, който веднъж е написал кратка история за хилядолетен мъж, който се самоубива, за да избяга от досадата на вечния живот. Измама от битие ни лишава от същността на битието - а смъртта, противно на твърдението на Фьодоров, всъщност осмисля живота ни, като ни дава ограничен прозорец, в който да действаме и да обичаме.

Фьодоров ще твърди, че тази критика просто отразява провал на нашето въображение, "проява на нашия инфантилизъм". Трябва да надраснем страховете си и да прераснем в съдбите си. Както пише собственият му ученик Циолковски: "Земята е люлката на човечеството, но човек не може да остане в люлката завинаги".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно не ми стана ясно. Космистите освидеталствани ли са?
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък мислех, че космизъм е влечение към силното окосмяване... Ти да видиш, какви неща били измислили в СССР.
57
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега религията в Русия е Путинизъм.
56
4
 
4
 
! Отговори
Икономика 0 преди 2 години
Нямат свои пари. Всичко плащат в чужда валута. Роскосмос беше издържана от НАСА в благодарение на продажба на ракетни двигатели и места до ISS. Всичко въвеше що годе допреди Путин да се изрепчи че повече няма да продава двигатели и места на САЩ. Без НАСА се очертава Роскосмос съвсем да фалира. А иначе.Енергия (поне на хартия) е ракета способна да построи лунна база. Няма кой да плати за нея. Ракетата има един полет през 88-*** и толкова.Види ми се много тъжна работа да работиш в Роскосмос
55
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Циолковски е бил един гладен и откачен селски учител, обсебен от манията да стане известен по някакъв начин. И той е бил същият полутатарин като Ленин и даже с подобен говорен дефект на Р-то (картавьй). Успял е да се пробута като изобретател към военните програми на болшевиките, които тогава са пръскали пари за изобретяването на нови оръжия, за сметка на ограбеното от буржоазията. Това е спасило семейството му от гладна смърт - преди това един от синовете му се отравя с прокиснало зеле.
54
5
 
5
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Оляхте се с руските пропагандни материалчета!
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 73Путин може и да е диктатор,но Русия /и благодарение на него/ е на светлинни години от разградения двор,който представляваше в края на 90-те,по времето на пияницата Елцин!Медалът има две страни.Затова и *** , от които взимаш кинти лаят срещу него ,защото нямат интерес от силна и независима Русия!Трябва да смениш опорката...
52
4
 
10
 
! Отговори
Мумий Трол преди 2 години
Не знам, от какъв език е превеждала "авторката" ,но силно подозирам че е използвала Google преводач- бърка основни неща като сегашно и минало време, бъдеще време в миналото , и и куца цялата стилистика,до степен написаното да стане неразбираемо!Само да вметна, че името на Главния конструктор на руската е Корольов , а не КоролЕв!Незнаенето ,че в руския език има буква "е с две точки" която се чете като "ьо" е простено, но не и когато се "пишат" статии! Липсата на обща култура също!
51
6
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Отделно като човек Циолковски е бил рядък иддеот, самият той руско-полско-татарски ***, умишлено се оженил за грозна жена, за да не му изневерява и да не го привлича и да не му губи времето с любовни занимания. Вследствие на този "революционен подход", двама от синовете му са приключили със самоубийство.
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати тъпизма!? Изкуствено изкопани неща, за да се скалъпи измислена теория.Тази статия е изсмукана не от пръстите а кой знае от къде.И кой пише тези бълвочи???
49
8
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Циолковски няма абсолютно никакво отношение към създаването на ракетни технологии, той е бил обсебен от мисълта да пробие в областта на дирижаблите, изхарчил е куп държавни пари за построяване на няколко алуминиеви дирижабъла, всичките признати за негодни. Болшевиките са го издигнали в култ, защото е бил атеист, вярвал в извънземни цивилизации и си е фантазирал контакти с извънземни.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Изобретен е от иранско-американския химик Али Ефтехари"----------------------Няма противоречие. Прочети още веднъж:Руски учени патентоваха анода на революционен калий-йонен акумулатор.Революционният KIB-акумулатор с патентования още по-революционен руски анод ще има значително по-висок КПД.
47
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
По-невероятно мал0умно нещо не бях чел в живота си, а аз много чета. Не знам кой го е писал, ама май наистина живеем в някаква идиокрация. Авторът да се застреля, не вярвам да е *** Христова, както пише, по-вероятно е да е copy/paste от някъде другаде. Тук всичко е така
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете пропагандата на космизма. Днес руснаците творят реалност, която остава в сянка, поради факта на нашето 112-то място в свободата на словото. Руски учени патентоваха анода на революционен калий-йонен акумулатор.
45
3
 
12
 
! Отговори
М дааа преди 2 години
Когато си неграмотен е много лошо,стоиш и пишеш глупос след глупост.Туко що показах статииката на.колега-руснак,доста си посмя!
44
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1903 г и Съветски Съюз!!!След това спрях да чета пропагандата!Не знам къде и какво сте учили, ама за СССР се говори след 1917! С извинение за ладкавите думи, но започвате да ставате противни!
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"След смъртта на Сталин, СССР отново се обърна към космоса"......................................Как можахте да родите толкова проста мисъл, толкова куха пропаганда? Само и само, за да принизите и да заличите заслугите на Сталин за създаването на научната, инженерна и конструкторска база, на мощния съветски индустриален потенциал и високотехнологични отрасли. Според вас, троцкистът Никита Сергеевич Хрушчов само за някакви си 4 години успял да "обърне" СССР отново към космоса?
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гагарин е първият Човек в Космоса.Първият Човек в Космоса е руснак.Всички го знаят, даже и троловете, затова бълват змии и гущери.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесва ми идеята на Николай Фьодоров-Гагарин, заклеймил смъртта като "логично абсурдна, етично недопустима и естетически грозна".
40
3
 
6
 
! Отговори
до “щерю” преди 2 години
МКС е на 600 км над Земята.Не на 300.