Експерт: Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен

Ще се стигне ли до среща между Путин и Байдън?
27 апр 2021 22:47, Нели Христова
132

Военното напрежение по руско-украинската граница достигна точка на кипене този месец, но обстановката започна да се успокоява, след като Русия обяви, че изтегля струпаните войски от границата. Колко е сериозен конфликтът между двете страни и възможно ли е все пак да се стигне до военни действия?

"Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозен и е изпълнен с познати, но и неочаквани рискови фактори, които биха могли да възникнат, в този момент, когато се дрънкат оръжия и от двете страни на геополитическата сцена", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

И изтъкна, че Украйна също си позволява агресивно поведение по отношение на Руската федерация и най-вече на Донбас, струпвайки свои войски и привличайки чуждестранни военни съветници. Той определи риска от военни действия за хипотетичен.

"В международната политика винаги хипотезите заплашват да се превърнат в реалност и да излязат вън от контрол", предупреди проф. Захариев.

Политическият анализатор посочи, че провокация е възможна и от страната на проруските сепаратисти в Донбас, и от фашисти и неонацисти в Украйна, които да предизвикат война и да кажат: западът нямат друг ход освен да останат твърдо зад нас.

"Рисковете са изключително големи", категоричен е гостът на Bulgaria ON AIR.

Въпреки това проф. Захариев е оптимист, че напрежението на украинската граница може да бъде разрешено по мирен път.

"Виждате как Щатите в лицето най-вече на Байдън от една страна и от друга самата Русия като че ли търсят някаква форма на разбирателство и диалог. Основната причина са нито санкциите, нито опитите на САЩ да изтласка Русия от европейското пространство и да я превърне в азиатска страна, а е страхът за онова, което би могло хипотетично да се случи", настоя събеседникът на Ганиела Ангелова.

Но според него самата среща е под въпрос, тъй като все още няма официални контакти, преговори и работна група, която да изготви дневен ред.

"Руската страна очаква ясно формулиран дневен ред. Готова е да говори за Украйна и за настъплението на НАТО към руските граници, но и за основните проблеми като контрола върху стратегическите оръжия, ракетите за среден и малък радиус, както и въпроса около "Открито небе", посочи проф. Захариев.

"Байдън пък е притиснат вътре в Щатите. Той трябва да покаже, че той не е президент на войната, а президент на мира. Не е уместно всичките му изяви да са насочени в една посока - конфронтация и военен конфликт", допълни политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Русия България щеше да е в положението на кюрдите сега, а може би и на арменците. Руснаци мряха в нашите земи в името на българските братя. Британци, френци, американци или шваби не биха си мръднали пръста за нас.
76
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка излъга украинците, обещаваше им членство в ЕС и НАТО, а нищо не полули и само обедня. Евроатлантичката България също е в окаяно положение. Заплатите растат по-бавно от цените на стоките. Много българи ще карат великден без месо. Но важното е да се купят три Ф-16 за 5 милиарда.
75
22
 
9
 
! Отговори
До SS преди 2 години
Русия е най големия враг на България. През 1878 година дори прави опит да ни пороби. През 1944 втори успешен опит, при който попадаме под руско комунистическо робство до 1989 година. 45 години, най черните за цялата ни история. Въведен беше втори официален език руски. Имаше дни, в които вместо българско по националната телевизия даваха руско. На това не се ли казва опит за заличаване на България. РУСИЯ ВЕКОВЕН ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конфликтът между Русия и Украйна е много сериозенЗа кого? Пишете с нормални изречения, къде е предикатът?
73
5
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Много клавиатурни философи ,революционери,патриоти и проч.Ако не дай боже стане война ще нацапате гащите .По времето на СДС който не беше съгласен с тях беше заклеймяван като комунист,сега който е против NATO като русофил.Нищо ново под слънцето.Истината е че има много българофобски организации ,много майкопродавци които ни настройват един срещу друг.
72
20
 
10
 
! Отговори
Днiпр преди 2 години
Най-големите фашисти и неонацисти са в Русия, др. Захариев!Не ви минават вече опорките!Избихте над 14 000 души в Украйна!Далеч е от 10-те милиона при Голодомора, но има време...да видим докъде ще стигнат болшевиките!
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са не повече от 3,8-4,2 милиона максимум в България.
70
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как иначе Пенда хабсолютно вярно е. България е била част от ссср. А ссср е само русия, никак не е и латвия :))
69
10
 
9
 
! Отговори
Ужасена до ИСТИНАТА преди 2 години
Абсолютно вярно е.
68
32
 
17
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Скъпи деца, България беше под руско комунистическо робство от 1944 до 1989 година. Бяха убити над 3 милиона българи. Бяха отнети жилищата от хората. Унищожена промишленост и производство. 90 лева средна заплата към 1988 година. 1 хляб- 2,50 лева, за 1 киловатчас енергия 0,60 лева. Сравнение за сега: средна заплата 1300 лева, хляб- 1 лев, ток 0,20 лева. Кога е по добре? Русия враг номер едно на България.
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз мога да напиша че Крим е руски, мост има, потоци има, а в щатите шаманизма превзе белият дом. Пенда не може го понесе иска сандалки от мола да покрие комплексите и ценностите :))
66
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да помогнем на братята руснаци
65
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Русия при Путин икономиката е колкото една Латвия и вървят на долу с бързи темпове.
64
10
 
9
 
! Отговори
Пенда преди 2 години
Рублата се обезценява всяка година
63
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли някой да напише колко рубли е едно евро - Днешен курс и колко преди 10 год.
62
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенда революция мога да правя само аз. Това ти не можеш да го понесеш. Още през ден църкаш промяната радев и почна се.
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назрява пак революция в Русия, но този път с- щу КГБ и Путин. Младите не са както едно време има и Интернет.Не може да скрият нищо.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенда, я кажи с какво се занимават Йонко и Христо Грозеви виждам че от тия среди изплува фекалното ти присъствие
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в САЩ има затворници, но не и политически както в Русия.Това е огромната разлика
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лагери има и в сащ, най-много затворници на глава от населението са в сащ и ги използват за робски труд.