Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург
9 май 2021 08:50, Петя Славова
75
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
Снимка: БГНЕС

Отбелязваме Деня на Европа. Той  е посветен на мира и единството и в него си си припомняме идеята на френския външен министър Робер Шуман от 1950 година - за създаване на нова форма на политическо сътрудничество в Европа.

Днес е и Деня на победата. В Москва се очаква традиционния парад на Червения площад. Там вече се проведе генерална репетиция с участието на 12 хиляди военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлохорст се състои официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия.

Още по темата
 

С това се слага край на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят, припомня Агенция "Фокус". В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.

Тази година Денят на Европа съвпада с Конференцията за бъдещето на Европа - форум, който ще даде възможност на европейските граждани до средата на 2022 година да изразят мнението си чрез специалната многоезична онлайн платформа за това каква промяна искат да настъпи в общността, предава БНР.

По време на обсъжданията на гражданите ще се даде възможност и за участие в дебати, посветени на приоритетните за съюза теми като - климатичните промени, здравеопазването и дигиталната трансформация.

Събитието ще бъде открито с церемония в Европейския парламент в Страсбург.

Въпреки споровете дали с тази конференция не се нарушават европейските договори, все пак днес тя ще направи първата си крачка. Програмата включва приветствено слово от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС. 27 студенти по програма Еразъм от всички страни-членки ще присъстват в пленарната зала, а около 300 граждани ще бъдат поканени да се включат дистанционно.

Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС. Като възможни теми в подписаната на 10 март декларация са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение.

 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ааа са стана ясно след брекекзита да не би Укетите са си свалили и отнесли дома нихните пана от борда на зградата за да докажат че екзита е брекноекзитен
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като им видиш зградат как мяза на окрадена или недотепана от нахлуването на африканскитехуни е яасно защо дупките по нашите аХтубани трошат и соц и кап карите
67
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Ива/61"защо има снимка на ЕС-то - което е политическа структура?" - снимката е на сграда на ес парламента, построена в противоречие с правилата на ес за търг - напоня на хората, че ес значи корупция и лицемерие.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нямаше ден на победата нямаше да има и ден на Европа. Някой усложлива забравят или изопачават фактите.
65
0
 
0
 
! Отговори
ЕК преди 1 месец
да следят къде потъват парите по проектите за виртуални ферми, че не стига нищо до хората в нужда, а от норвеги.. да се погрижат първо за хората без провинения - некой друг завод за вишисти да направят, а не първо за затворниците, че направо ще ми се прииска да отрепам някого - поне ще имам бийсик права като храна, покрив и работа дето сега не ми се осигуряват !!!!!!!!!!!
64
4
 
0
 
! Отговори
Поробител преди 1 месец
Никаква победа не е имало, а само сражения, след които тримата сядат и разделят баницата.За най-големо нещастие, България е част от баницата, но без късмети в нея.И така до днес и за в бъдеще.
63
1
 
2
 
! Отговори
@ преди 1 месец
1. Втората световна свършва на 8 май, а не на 9 ти2. Това е ден на загубата за България и източна Европа. Само за САЩ е победа. Всички други губят, а най много естествено губят ***.
62
1
 
13
 
! Отговори
38752 преди 1 месец
Денят е на Победата над хитлерофашизма. Победители са воините от Червената армия. Има едни мушмороци, които гледат с наслада отстъплението на съветската армия, но след обрата на войната, се пришиват като съюзници на СССР. Сега техните потомци се опитват да пренапишат историята. Доббре, нека 9 май е Ден на обединената Европа, която живее свободно благодарение на подвига на народите на СССР. На 9 май Русия чества Победата и оплаква жертвите. Европа се занимава с палячовщини.
61
0
 
5
 
! Отговори
Ива преди 1 месец
Ако е деня на Европа, защо има снимка на ЕС-то - което е политическа структура?
60
1
 
9
 
! Отговори
Словянин преди 1 месец
Без Ден на победата няма Ден на Европа. Без Ден на победата няма Европа. Без Ден на победата /има достатъчно документи/ българите щяха да са бели словянски робослуги на немските арийци. Въпреки че точно словяните са истинските арийци, а немците са наши генетични роднини.
59
0
 
6
 
! Отговори
защо преди 1 месец
Скъпи "пепи"Ето ти нещо от архивите:"По време на Нюрнбергските процеси германският военен командир Алфред Йодъл заявява, че ако не сме се сринали още през 1939, то това се дължи единствено на факта, че по време на Полската кампания, приблизително 110 френски и британски дивизии на Запада са напълно неактивни срещу 23-те германски дивизии.
58
1
 
5
 
! Отговори
Нов ред преди 1 месец
Рим, Берлин и Токиозаедно в борбата.Скоро ще настаненов ред на земята.Нашенска песен от времето на германското настъпление на изток.
57
3
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Днес е 9 май-ден на победата над хитлеристка Германия!Никакъв ден на Европа и пр.алабализми.
56
11
 
5
 
! Отговори
пепи преди 1 месец
ден на победа ако не бе Запада и Америка каква победа ще празнуваха народите воюваха а войските на Хитлер и тези на убиеца Сталин марширували наЧервеният площад не четете през редове и розови очила излизат много неща от архивите Старите си отиват кой ще обича тази държава Ако знаеше Запада какво зло идва войната сигурно ще имаше друг обрат
55
3
 
10
 
! Отговори
мнение преди 1 месец
Хубаво е, че има ден на Европа, но да не се забравя как се стигна до него. Първо трябваше да се вее знамето на Червената армия над Райхстага..... за да си пляскат сега европейците на европейския ден.
54
11
 
2
 
! Отговори
izh преди 1 месец
Всички дето се нааквате от радост, понеже малко сте учили история, величаете СЪВЕТСКАТА тъпанарщина и плюете по цивилизования свят може би ви трябват пари за бензин на ГЕРМАНСКАТА ви кола, мечтаете за нова ГЕРМАНСКА машина във фирмата, за нов компютър, телефон, телевизор или може би за пералня "Вятка" Неграмотните тъпчовци не могат да създадат ДЪРЖАВА
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
цифровата трансформация,Че сте неуки, неуки сте!Искате да кажете дигитализация, което е чуждица но вече възприета!цифровата трансформация, е тогава когато трансформирате цифри от една система в друга, напр. от десетична (база 10) в двоична (база 2) или в октална (база 8) и.т.н.Само от Винету не може да се знае! Идват тежки години вече за неуките, ако паднат ГЕРП, което в момента е насоката, ми се струва!
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ден на Европа - ОК, но кой ден на Победата чествате, г-н Митов? От Европа само Русия се би с германците - от 1941 до май 1945г. Британските войници се биха в Африка - срещу войниците на фелдмаршал Ромел, а англичаните и американците откриха Втория фронт няколко месеци преди капитулацията на Третия Райх.Направиха най-вече англичаните десанта при Дюнкерк,американците и откъм Италия и заседнаха в Ардените.Сега Д.Митов говори, че руснаците пренаписали историята. Коя история? Ти кога си роден?
51
1
 
17
 
! Отговори
България над всичко преди 1 месец
Честит ден на победата ......................Бог да пази България и Русия!!! Без милионите руски жертви.............................сега нямаше да има Европа и ЕС!!!
50
1
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Гледайте я Вавилонската Кула на снимката! Сатанисти и ви го казват в Очите!!