Агентите, отровили Навални, са следили и друг опозиционер

Случаят на Дмитрий Биков много прилича на този на активиста
10 юни 2021 14:48, Нели Христова
35
Агентите, отровили Навални, са следили и друг опозиционер
Снимка: БГНЕС

Руските агенти, които са следили опозиционерът Алексей Навални преди той да бъде отровен с "Новичок" през август,  също са следили и журналист, който се е разболял тежко, със симптоми, подобни на тези, причинени от нервно-паралитичното вещество, твърди разследващата организация Bellingcat.

Дмитрий Биков, автор и журналист, който е открит критик на президента Владимир Путин, прекарва пет дни в кома, след като се разболява на борда на самолет по време на лекционна обиколка през 2019 г.

Лекарите приписват заболяването на бактериално хранително отравяне. Но болестта и обстоятелствата силно приличат на случая с Навални, който миналата година се разболя на борда на вътрешен полет и беше хоспитализиран в кома, преди да бъде прехвърлен в Германия за лечение, където лекарите разкриха, че той е бил отровен със създадения от СССР агент "Новичок".

Bellingcat, базирана в Амстердам международна организация, която се фокусира върху разследвания с отворен код, идентифицира няколко предполагаеми агенти на Федералната служба за сигурност на Русия, които са следили Навални директно преди отравянето му. В доклад от сряда организацията твърди, че записите на клетъчни телефони и покупките на самолетни билети показват, че двама от тези агенти са пътували до същите градове, в които е бил и Биков по това време.

Навални прекара пет месеца в Германия, възстановявайки се от отравянето. Той беше арестуван при завръщането си в Русия през януари и впоследствие беше осъден да прекара две години и половина в затвора с мотива, че възстановяването му в Германия нарушава условна присъда за присвояване на средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
вот кокие они шпиони преди 2 години
От Ръководствот: вярното е истина която може да надскочи всякак лъжа! Да бе да. Чкайки Маршрутка- агентите следили 8 души, трамвай - 40, влак - 150, самолет - 300. Обаче докато чкали внуците си пред децката градина - 150 малки невинни дечица били зорко следени; децата си пред училището - 500, а пред университета - 1889 студента. а на мездународното поле в Люксенбург 12 000 гражданина били следени, в ЕУ- 250 мильона, в Индия 1.8Милярда, Китай 2а милярда. Изобще тиа двамата с Новичока и Въшкитеце
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тръбата е готова !Навални го отровиха както и скрипала Ми6!Това което го пишете дори и луд човек няма да повярва!Смешни сте!
11
0
 
8
 
! Отговори
Алегория преди 2 години
Акото отдавана е в канала, а смрадта още се носи!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още малко остана до завършване на Северен поток-2 и 'новините' по темата рязко ще зачезнат. С нетърпение чакаме този ден! Амин!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно! В Русия има:някойси Навалний,Продава се отрова.Агенти. Е и кво? събираме тия три истини и се получава че: 1. Навални оторвил агентите, 2. Агентите отровили Навали и 3то - Оторвата отровила и Навални и Агентите, чрез което се докава че статийката в фейкарна, защото и Навални е жив и Агентите изпълняват агентските им неща, а отровата така и неможе да утепа къртиците в живота. По съчиа начи от верните неща Навални, Риби и Океани, може да обвинат Навални че обградил рибите с вода океанска
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси Урода работи против държавата си Прилича на Горбачов в BG Имаме много Такива
7
2
 
18
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Последното написано тук за Навални не е истина, което поражда съмнения и за останалия материал - как тези познават тези агенти, та дори и телефоните им...Те в Русия ли се подвизават или телепортират нещата до себе си от Германия, значи...
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Новичок е като купешката отрова за мишки - нищо не прави.
5
1
 
10
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Е АМАН БЕЕЕЕЕ
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте претопляли стари манджи това трябва да са най-некадърните агенти или "Новичок" е най-безобидната отрова.
3
4
 
15
 
! Отговори
Гледайте преди 2 години
Мумията е в Европа и шоуто пак започна.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайе предвид, че "Белингкет" се финансира от Министерството на отбраната на Великобритания, Американският фонд за подпомагане на демокрацията, както и фондация "Открито Общество"
1
5
 
23
 
! Отговори
Шоу преди 2 години
Айде пак се почна с цирка и лъжите.