Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?

Много опозиционери вече са напуснали родината си
15 сеп 2021 20:35, Нели Христова
211
Русия гласува: Умряла ли е демокрацията в страната?
Снимка: БГНЕС

Русия гласува. Наред с парламентарните избори, тази седмица ще има и местни избори. Но преди да се изправят в битка за вота на народа, много опозиционери бяха възпрепятствани да се кандидатират, а някои бяха принудени да избягат.

Властите настояват, че вотът е свободен и честен, дори "по-честен, отколкото в много други демократични държави" и отричат твърденията, че гласовете ще бъдат фалшифицирани в полза на управляващата партия на Владимир Путин - "Единна Русия".

Кореспондентът на BBC от Москва Стив Розенберг пътува до Сибир и България, за да се срещне с някои от политиците, на които не е позволено да гласуват.

Изборите са в основата на демокрацията. Да имаш правото да гласуваш за хора, които ще те представляват в парламента, да дадеш своя глас, е в основата на демократичното общество. Но начинът, по който се организират изборите в Русия сега, показва, че демокрацията е заплашена.

Сергей Бойко е градски съветник от Новосибирск, който си има и собствено шоу в YouTube. Той е на мнение, че изборите в Русия почти нямат нищо общо с демокрацията. Той е категоричен - истинска опозиция в изборната бюлетина няма.

"Аз не можех да участвам, приятелите ми не можеха да участват, хората, свързани с Алексей Навални, не можеха да участват. Това не са избори", казва той пред BBC. Сергей е искал да бъде част от парламента, но тъй като има връзки с Навални, заради новоприет закоn той не може да участва в избори през следващите пет години.

"Ситуацията в Русия не може да бъде на едно ниво. Имаме два пътя - либерален и авторитарен. Повече арести, повече подтискане на опозицията, на свободното мислене, на свободното слово. Страхувам се, че вървим по втория път", казва Бойко.

Новосибирск се подготвя за изборите, а бюлетините вече се доставят из целия регион. На хартия народът има избор. Но критиците казват, че всички участващи партии са одобрени от Кремъл, а вотът е бутафорен. Истинските противници на Кремъл са държани далеч.

Проблемите на Димитрий Гудков започват, когато се кандидатира за депутат в парламента. Налага му се дори да избяга в България.

"Имаше 15 нахлувания. 200 полицаи, които нахлуха в дома на родителите ми, на брат ми, в собственият ми апартамент. Беше много ясен сигнал, че не мога да участвам в изборите, че искат да се отърват от мен. Те искаха да ми изпратят съобщение, че ако Димитрий остане в Русия, той и леля му ще бъдат хвърлени в затвора. Вторият намек бе, че затворът не е най-лошото нещо, което може да ми се случи", разказва Димтрий Гудков.

"Демокрацията в Русия е разрушена на 100%", допълва той. "Всичко е разрушено. Вече няма демокрация в тази страна, само диктатура в лека форма."

Но ако попитате властите в Русия за демокрацията, те ще нарисуват една по-различна картина.

"Във всяка една държава има установени закони за ограничение кои граждани могат да участват в изборите", обяснява Олга Благо от избирателната комисия в Новосибирск в отговор на въпроса защо някои опозиционери не са били допуснати да участват на изборите. "Нашите ограничения са в интерес на обществото и гражданите. Демокрацията не означава абсолютна свобода. Деморацията означава ред и процедури. Нашите избори са напълно демократични. Дори по-демократични, отколкото в много други държави."

И все пак, някои руснаци се опитват да се изправят срещу системата. 19-годишната Дария се бори за място в градския съвет като независим кандидат. Но тази нейна смелост идва с цена. Тя постоянно получава заплахи. Родителите й дори получават погребален венец с нейното име, изписано върху него.

"Майка ми е изплашена, но аз съм свикнала с това. Изглежда, че темата е погребална на тези избори в Русия. В Свердловск един кандидат получи надгробна плоча", казва Дария Артамонова пред BBC. Според обикновените местни хора, властите се страхуват от нея, затова и прибягват до подобни методи. Те я съветват да вдигне високо глава и да продължи делото си с усмивка.

Запитанa дали сега не е много неподходящо време да се занимава с политика, младото момиче отговаря: "Ако не сега, кога? Политиката не е мъртва. Те се опитват да я убият, но няма да успеят. Не можеш да накараш всички да замълчат", категорична е тя. Но Дария не храни илюзии. Тя вижда какво се случва в цялата страна - колко контролирани са изборите, колко трудно е вотът да промени Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
3
 
! Отговори
Мда... преди 2 години
Грешите. Избягала не опозиция, а прозападни продажници платени от вън.Никой от тях не работи, а харчат много и не се знае от какви източници. Задачата им да свалят власт с преврат.Правят постояно совалки зад границата.Сега заминали на подготвените за тях жилищни площи и финансово обезпечение на Запада.
179
0
 
3
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Ако е умряла, Сащ ще им я реанимират. Те имт Димокрация в излишък.
178
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е много по-демократична от други демократични страни! Примерно КНДР!
177
1
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Хах, за Афганистан е съмнително. Талибаните си върнаха лесно властта, защото по-голямата част от населението ги подкрепя.
176
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в Русия никога не е имало демокрация, че да е умряла. И между другото - демокрация на сила не може да се налага. Примери много - Ирак, Афганистан. За да има демокрация, самото население трябва да узрее за нея и да я постигне по еволюционен път, а не чрез революции.
175
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1) Демокрацията е утопична неустойчива система, която работи единствено в условия на образовано и морално общество. 2) Още Платон постулира, че реално демокрацията винаги води до популизъм и тирания (примери Цезар, Робезпиер, Линкълн и американските президенти след него) 3) Думата демокрация се използва като анти-теза на избрани представители в парламент и република, от историците (произход) 4) Нито демокрацията е единствената либерална система, нито САЩ са пример който да се копира.
174
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що така като има ракети в Куба янките вият на умрело вдигат флорилии авиация правят блокади, а като се струпват натовски войски правят се ракетни площадки в Румъния рашките трябва да си кротуват. Путин видя 90 те години при Елцин лешоядите какво направиха от Русия, разбита икономика, от 26 стратегически отрасла закриха 20. По всички находища се загнездиха западни фирми които добиваха ресурси в отношение 80/20 % ,20 за Русия оставаше. Помъчиха се на етническа основа да отцепят Чечня заради нефта
173
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не и трябвате на Русия. Русия си има достатъчно територии. Ще си върне териториите на които живеят руснаци като Донбас и Абхазия, а вас нека ви хранят и анексират добрите западняци.
172
5
 
5
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЕДИННА РУСИЯ И ГОСПОДИН ПУТИН ! ДАНО СКОРО РУСИЯ НИ АНЕКСИРА И СТАНЕМ ЕДНА ДЪРЖАВА ! ВЕЧНА ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД !
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана при демокрацията и свободата на словото в членката на ЕС и НАТО България със загиналия пилот на Миг-29. Каква ракета е ударила самолета, или просто си е паднал ей така?
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На НЯКОЙ му се иска Русия да бъде РАЗГРАБЕНА като еталонът България - Да ама НЕ !
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 183 Хич не живее в друго време номер 180, в настоящия 21-ви век живее, когато Путин налага все повече ограничения за пътуване на руски граждани! Не говорим за времената на СССР, когато граничарите стреляха на месо по всеки дръзнал да избяга, и най-популярното пътуване в чужбина за съветския гражданин беше "за грань командировка".Сега например издават нови и нови закони, на военнослужители например им се забранява да пътуват извън Русия под предтекст че ще издадат военни тайни!
168
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда. Работата е ясна. В Русия цари свобода и демокрация. Там изборите са много по-свободни от изборите в други държави, като Афганистан например!Или Северна Корея!
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аа ха ха ха ! *** са изхвърлени от изборите и те реват ли реват. И тука трябва да сктане така и с ДПС , и ссороскитеГПОта
166
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 180 КоментарТи явно живееш в някакво друго време ! Никой не е спрян да пътува по света в Русия но нали трябва да напишеш нещо за да хванеш надница пишешПростотииСороски
165
6
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЕДИННА РУСИЯ И ГОСПОДИН ПУТИН ! ДАНО СКОРО РУСИЯ НИ АНЕКСИРА И СТАНЕМ ЕДНА ДЪРЖАВА ! ВЕЧНА ЛЮБОВ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД !
164
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин - бункера розови гащички е несменяем.
163
9
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Най ми харесва коментарът, как Русия добре охранявала собствената си граница! Че те ако не я пазеха, младите и кадърните отдавна да са дръпнали в далеч по-богати и свободни страни!
162
8
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
В Русия няма еднополови бракове и бежанци => няма свобода! Хахахахах - Евро-ценности!
161
9
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До 179 Ния Русия лесно ще я оставим на мира, ако не бяха болните геостратегически амбиции на Кремълското Жуже! Ако не бяха нахлуванията и анексиите в съседни държави, и непрекъснатото парадиране и дрънкане на оръжия,подмолните ГРУ-акции , та даже и форумите са заляти от руски хлеб*арки!