Най-големият враг на Русия - собствената й икономика

Институционалните слабости задушават предприемачеството в страната
18 сеп 2021 20:55, Красимир Ангелов
169
Най-големият враг на Русия - собствената й икономика
Снимка: БГНЕС

 Кремъл реагира с раздразнение на неотдавнашното описание на президента Джо Байдън на Русия като "икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго". Коментарът обаче разкрива много за промяната на политиката на САЩ и неотдавнашното решение на Вашингтон да се откаже от опозицията срещу "Северен поток" 2.

Точно както и Барак Обама преди него, Байдън вижда Русия като регионална сила, възпрепятствана от вътрешна слабост, а не като заплаха, която си струва, за да развали отношенията си с Германия, особено когато има истински стратегически съперник в лицето на Китай. За САЩ Русия е проблем втора ръка, пише в свой анализ онлайн изданието EUObserver.com, цитиран от Investor.bg.

За това заключение може да се каже много, дори според стандартите, които Русия си е поставила.

През 2007 г., близо до края на втория президентски мандат на Путин, Кремъл одобри национална икономическа стратегия, която предвиждаше Русия да стане една от петте най-големи икономики в света до 2020 г. Очакваше се със среден растеж от около 6% годишно Русия да се утвърди като основен международен финансов център и световен лидер в технологичните иновации.

Москва не успя да постигне целта си. Страната остава 11-а в класацията на световните икономики (точно там, където беше през 2007 г.), като междувременно беше изпреварена от Индия и Южна Корея.

Що се отнася до иновациите, страната се придвижва напред със само 7 места до 47 място в Глобалния индекс на иновациите и продължава да бъде нетен износител на капитал, а не магнит за международните финанси. Темповете на растеж са достигнали средно едва около процент, а жизненият стандарт спада.

Вместо да се издигне и да постигне световна икономическа мощ, Русия в най-добрия случай постигна стагнация.

Две десетилетия застой

Този провал е още по-очевиден, защото руските лидери са напълно наясно с причините за икономическата слабост. Прекомерната зависимост от износа на енергия и липсата на технологични иновации са теми на Владимир Путин още в първото му обръщение към нацията през 2000 г.

През следващите години цените на петрола бяха високи и това не даде особен стимул за реформи.

Дмитрий Медведев също оплакваше "примитивната икономика на страната си, базирана на суровини и ендемична корупция" в началото на еднократния си мандат. Той поне се опита да действа по този въпрос.

Иновационният център Сколково, стартиран в покрайнините на Москва през 2010 г., трябваше да бъде отговорът на Русия на Силициевата долина и средство за превръщане на силната научна база на страната в търговски успех. Подобно обаче на много предишни опити за икономическа модернизация отгоре надолу в Русия и това не постигна значима промяна.

Институционалните слабости задушават независимия бизнес

Това, което руските лидери не са готови да направят, е да се справят със сериозните институционални слабости, които задушават предприемачеството и ограничават растежа на независимия бизнес сектор.

Целият анализ прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан и АйшетоУтре ние ще ви управляваме тъй че млък анадънмуНе можете да ни управлявате.Когато се срещнат съвременен човек и туземец, туземеца винаги губи.Ако не сме ние, вие ще бродите като живите мъртви, голи и боси.
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41Какви марки предлага на пазара членката на ЕС и НАТО БългарияTESY - България е 3-та по производство на бойлери в ЕС
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВъпросКак е икономиката на членката на ЕС и НАТО България? Членката на ЕС и НАТО България освен евтини черноработници за запада нещо друго произвежда ли?Да, произвеждаме индустриални роботи.А руснаците не могат.Ха ха!
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад гастарбайтери руснаци няма. Способните знаят, че могат да изкарат същите заплати и повече в самата Русия. А тези, които ги мързи знаят, че на запад също няма да успеят и си стоят на място. За сметка на това на запад ще видите много поляци, литовци, латвийци, румънци, българи и т.н. Украинците се представят за руснаци. В самата Русия има много гастарбайтери от Средна Азия и Кавказ. Истинските руснаци на запад са само туристи и бизнесмени, много от сенчестия бизнес.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката на Русия е колкото икономиката на Германия. Всичко друго са лъжи за *** шарани.Американските президенти и медиите им имат правото да лъжат избирателите както си искат. Ние не сме длъжни да вярваме, просто проверяваме и установяваме лъжите им. От обама мина доста време. Сега сме 2021 година, септември, авторът преписвач ни говори за 2007, 2010 години, Медведев, 11-то място -- вероятно разчита на селска аудитория.
126
1
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Честита победа господин Путин ! Бъдете здрав и благословен ! ЦЯЛАТА НАЦИЯ Е С ВАС !
125
7
 
4
 
! Отговори
Обещанията на Путин преди 2 години
... и за канелка за зеле не стават.
124
3
 
8
 
! Отговори
4у6ка преди 2 години
Много са зле руснаците,затова курортите по света са пълни руски туристи.
123
8
 
3
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Русопоклонниците, вижте я малко тая география, САЩ разполага с достатъчно ресурси. Но им е по-евтино да купува за сега от пропадналите диктатури като Русия . ;)
122
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам колко дълг има Русия, но знам, че америка не знае как се казва числото на нейния дълг. Предвид ресурсите на Русия, може да се каже съвсем спокойно, че Русия няма дълг, за разлика от американците, които имат просто едни зелени хартийки, с които могат да се снимат за спомен. Толкова за дълга.
121
4
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
СрАЩ има 20 трилиона борчове фалирала *** :)))
120
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди около 100 г Русия и Финландия са били на едно дередже. Оттогава, без да смятаме кой е световна сила и кой номер световна икономика,се вижда какво развитие са претърпели.Нещо като "Калашников срещу Нокиа",или по нашенски - компоти срещу компютри..
119
9
 
7
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Външният дълг на Русия към 18.07.21 е 472 милиарда долара. Толкова за нямането
118
8
 
8
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Преди десетина дни получиха 18 милиарда нов дълг от Световната банка. Айде по полека с нямането на дългове от руснаците.
117
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До комитата Доста подвеждащо твърдение.Русия без външен дълг икономически е на светлинни години от Щатите,които имат огромен такъв.Така че в икономиката външен дълг изобщо не е определящ показател за стабилност и просперитет.
116
5
 
0
 
! Отговори
Онуфри преди 2 години
Хубаво е да гледаме Русия, Южна и Северна Корея, Китай, Япония и кой ли не, за да разберем кое е правилно и кое не за развитието на една страна. Евентуално можем да се поучим. Факт е, че Русия не изпълни плана на Путин. Всеки може да си го обясни по различен начин защо не се е получило. Някои причини се загатват в статията.
115
8
 
11
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Само който не е бил в Русия може да се заблуждава, че там се живее добре. Тия дето я хвалите за копейки сте повечето свряни на топло в страна от ЕС или от САЩ. Парадоксално обаче нещете да идете там да процъфтите като руснаците.
114
7
 
6
 
! Отговори
Екстра е мандолината преди 2 години
Пък аз мислех че основния враг на Русия било НАТО??? Брех,брех!То икономиката и бил.Много меко го раздавате напоследък. Няма Навални,новичок, лекъри масово фвърлящи се през прозорците, заклани гейове в Чечня и т.н. щурутии с коита пърните сайта от години.Парите от там ли секнаха или цената на газа в Европа ви плаши. Истината е че експортните мита на Путин всяват ужас у нашите управници.ЕС и САЩ печатат пари и купуват ли купуват стоки. Но стия мита всичкото печатане отива по дяволите.Язък!
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали в руската преса се пише постоянно за България,заРадев,за икономиката,за армията и т.н?
112
8
 
12
 
! Отговори
Русия преди 2 години
не я мислете и да не и берем грижата. Огромна страна, с неограничени природни богатства, без външен дълг и самодостатъчна сама за себе си!Да погледнем нас си, че сме си чиста колония на кой ли не!