15 г. след убийството на Политковская - убиецът е неизвестен

На 7 октомври 2006 г. една от най-известните руски журналистки бе убита
7 окт 2021 12:48, Петя Славова
26
15 г. след убийството на Политковская - убиецът е неизвестен
Снимка: БГНЕС

На 7 октомври 2006 г. Анна Политковская, една от най -известните журналисти в съвременна Русия, беше застреляна в Москва, припомня BBC.

През 2014 г., осем години след убийството, съдът изпрати извършителите и организаторите на престъплението в затвора. Но търсенето на поръчителя на престъплението не е помръднало. В тази форма разследването наближава границата от 15 години, когато изтича отговорността за организиране на убийство по поръчка, предава БГНЕС.

Исканията на колегите на журналистката от в. "Новая газета" да се информира за състоянието на разследването относно издирването на поръчителя остават без отговор. "Какви следствени мерки са били извършени от влизането в сила на присъдата срещу извършителя? Тоест през последните четири години там прави ли се или не се прави нещо? Ще продължи ли разследването след 15 октомври 2021 г.? Ще настоява ли за това Следственият комитет, ако разследването му е увенчано с успех, за предаване под отговорност на поръчителя на убийството?". Така в интервю за RTVi главният редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов очерта съдържанието на официалното искане, изпратено от вестника през септември до Следствения комитет на Руската федерация.

Няма отговор на това писмо. Сега "Новая газета" подготвя иск към Следствения комитет за нарушаване на правилата за предоставяне на информация в отговор на запитвания в медиите.

Политковская не е автор по една тема, но най-значимият й принос в руската журналистика идва от нейните кореспонденции за втората чеченска война и последващите усилия на Кремъл да затвърди властта в Чечня под контрола на промосковските сили. Убийството й е организирано и извършено от имигранти от Чечня, които, както установи съдът, са действали срещу възнаграждение, дадено им от подполковник от Московското полицейско управление.

Нишката, свързваща посредника, организатора и извършителите на убийството с клиента, също както преди 15 години, не стига доникъде. Колегите на Анна Политковская и руските правозащитници смятат, че най-вероятната причина за смъртта й са критични и емоционални публикации за случващото се в Чечня.

Към средата на втората чеченска война Политковская вече не беше само журналист, но и общественик. През октомври 2002 г. тя отиде като парламентьор в завзетия театрален център на Дубровка - занесе вода на заложниците в „Норд -Ост“ и изнесе на улицата исканията на терористите - те очакваха да чуят от президента Владимир Путин обещание за прекратяване на войната в Чечня.

Още по темата

На 2 септември 2004 г. Политковская отлетя за Беслан, надявайки се да предложи своя план за освобождаване на заложниците в училище номер 1. Тя възнамеряваше да привлече президента на непризнатата Ичкерия Аслан Масхадов за спасяването на заложниците. Но тя не стигна до Беслан - в Ростов беше свалена от самолета в безсъзнание с признаци на тежко отравяне. Журналистката беше сигурна, че умишлено са я отровили, добавяйки отрова към чая, който е пила на борда, за да се предотвратят преговорите с екстремистите, превзели училището.

На мястото на нейното убийство, в асансьора на входа на къщата, където живееше Политковская, са открити четири гилзи и пистолет със заглушител. Контролният изстрел в главата даде основание да се каже, че става дума за поръчково убийство.

През 2012 г. в случая с убийството се появи голяма нова фигура. Подполковник Дмитрий Павлюченков беше признат за виновен. На първия процес, заедно с Лом-Али Гайдукаев, преди това осъждан престъпник от една от московските престъпни групи, той беше един от основните свидетели на обвинението. Разследване на журналисти от "Новая газета" обаче даде възможност да се твърди, че и двамата са пряко замесени в организирането на убийството.

През 2014 г. бяха разгледани делата на останалите петима подсъдими, никой от които не си призна за престъплението. Убиецът Рустам Махмудов получи доживотна присъда, същото получи организаторът на групата Лом-Али Гайтукаев. Братята на Махмудов - Джабраил и Ибрахим - получиха 13 и 12 години затвор, бивш служител на московския РУБОП Сергей Хаджикурбанов - 20 години затвор.

При максимално опростяване престъпната схема изглежда така: Павлюченков връчил парите за убийството на Гайдукаев, той събрал група, която да проследи и убие журналиста, стрелял е Рустам Махмудов.

От кого , обаче, Дмитрий Павлюченков е получил поръчката и парите за убийството все още не е известно.


26
Още от Русия
Путин: Европа си е виновна за настоящата енергийна криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обратното на червен каскет е американски каскет. Много ги обичаме, ще избягат дале-е-че от нашата любов.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слугинята, обслужваща престъпника Борис Березовски си получила заслуженото...
19
3
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 2 седмици
абе те сто и кусур години не разбраха как и кой е предал ЛЕВСКИ,та вие за някаква там драскачка..
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом поръчителят е поръчал убийство на журналист да бъде извършено на датата на рождения ден на президента на Русия, значи поръчката за жертвеното агне, за сакралната жертва е насочена срещу Путин.
17
10
 
11
 
! Отговори
Убиецът е известен, преди 2 седмици
но недоказан, нарича се Вова Путин
16
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хората в Русия не ги интересува американската гражданка Анна Политковская. Русия още по малко се интересува какво пишат и какво говорят жалки умиращи държавички като България. Не Русия е зависима от България, ами България изцяло зависи от Русия, България и целия ЕС в момента живее и съществува само по волята и по милостта на Русия. А вие продължавайте да лаете, и да се зъбите от студ зимата.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американската гражданка, родената на 30 август 1958г в Ню Йорк Анна Политковская е убита по пиръчение на олигарха Борис Березовски, който е използвал чеченеца Хож-Ахмед Нухаев. Има и присъда по делото.
14
10
 
13
 
! Отговори
Сталин преди 2 седмици
Поръчителят е в Кремъл - плешив , метър и двайсе с токове , гледа като съсел !
13
5
 
8
 
! Отговори
Хайде преди 2 седмици
сега, те американците заради президента си световно известната Мерилин Монро пречукаха, британците свитнаха Даяна за да не ги излага, та няма руснаците някаква си журналистка да пуснат в разход!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То да беше само Политковская да си го храним с мед и мляко.
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А, неизвестен друг път. Често се разхожда из Кремъл. Редовно го дават по телевизията. Един бедняк - има една стара Лада Нива и една двустайна панелка в Санкт Петербург.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С днем рождения!
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8 "Най-яростния критик на Путин по това време убита точно на рождения му ден,кой ли па ще да е тоя убиец голяма загадка." Очаквам множеството "размишления" на червените каскети в публичното пространство.
8
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-яростния критик на Путин по това време убита точно на рождения му ден,кой ли па ще да е тоя убиец голяма загадка.
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-яростния критик на Путин по това време убита точно на рождения му ден,кой ли па ще да е тоя убиец голяма загадка.
6
7
 
18
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
Както убиха Георги Марков за рдто на правешкия ***. Нямат никаква мяра кгбистите гнусни!
5
5
 
14
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
Напротив, ясен е - Путин.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин.
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поръчителят обаче е известен на всички - днес има рожден ден.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой съмнява ли се кой я беше поръчал..ааа де бе верно,че беше убита точно за рождения ден на Путин.